- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Νέο δίκτυο ποδηλατοδρόμων αποκτά η Καρδίτσα

Επεκτείνεται το δίκτυο ποδηλατοδρόμων στην πόλη της Καρδίτσας καθώς ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός έδωσε την έγκριση για την ένταξη στο ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014 -2020 του έργου «Επέκταση του δικτύου των ποδηλατοδρόμων με έργα χαμηλού κόστους». Το έργο είναι συνολικού προϋπολογισμού 440.000 ευρώ και  προβλέπει η δημιουργία ποδηλατοδρόμου σε όλο το μήκος της Λάππα αλλά και στην οδό Αλ. Παναγούλη ενώ δικαιούχος είναι ο Δήμος Καρδίτσας.

«Σε συνεργασία με τον Δήμαρχο Καρδίτσας Βασίλη Τσιάκο και την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020, ενισχύουμε το αστικό δίκτυο ποδηλατόδρομων της πόλης της Καρδίτσας» δηλώνει ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός. «Η χρήση του ποδηλάτου στην πόλη της Καρδίτσας αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο της ίδιας της «ταυτότητάς» της για το λόγο αυτό μέσα από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014 -2020 χρηματοδοτούμε ένα έργο που επεκτείνει το σύγχρονο και ιδιαίτερα εκτεταμένο δίκτυο ποδηλατοδρόμων που διαθέτει η πόλη. Έργο με έργο κάνουμε το όραμα  για σύγχρονες και πράσινες πόλεις, πράξη» προσθέτει ο Περιφερειάρχης.

Το νέο δίκτυο ποδηλατοδρόμων

Το έργο αφορά στη κατασκευή λωρίδας ποδηλάτου στην οδό Δημητρίου Λάππα σε όλο το μήκος της, από την οδό Σαρανταπόρου έως την οδό Αλ. Παναγούλη,  και στην οδό Αλ. Παναγούλη από την οδό Δ. Λάππα  έως την οδό Υψηλάντου και τη σύνδεσή με τον υφιστάμενο ποδηλατόδρομο της οδού Υψηλάντου.

Αναλυτικότερα στην οδό Δ. Λάππα προβλέπεται αποκλειστική λωρίδα ποδηλάτου μονής κατεύθυνσης πλάτους 1,50 μ, παράλληλης ροής με την μηχανοκίνητη κυκλοφορία, βαμμένη με ειδικό ακρυλικό χρώμα διαγράμμισης κόκκινης απόχρωσης, με μικρά γυάλινα σφαιρίδια για αύξηση της ανακλαστικότητας και διαχωρισμένη από την μηχανοκίνητη κυκλοφορία με διαχωριστή κυκλοφορίας από υλικό υψηλής ελαστικότητας, λωρίδα διαγράμμισης και ηλιακούς ανακλαστήρες.

Στην οδό Αλ. Παναγούλη ο ποδηλατόδρομος προβλέπεται διπλής κατεύθυνσης και χωροθετείται πάνω στο ανατολικό πεζοδρόμιό της σε όλο της το μήκος, εκτός από το τελευταίο Ο.Τ. προς την οδό Λάππα του οποίου το πλάτος είναι μικρό και για το λόγο αυτό η κίνηση του ποδηλάτου θα γίνεται επί της οδού μαζί με τα αυτοκίνητα (Διάδρομος ποδηλάτων-cycle street). Στον ποδηλατόδρομο επί του πεζοδρομίου προβλέπεται ζώνη διαχωρισμού από την μηχανοκίνητη κυκλοφορία πλάτους 0,70 μ., ζώνη για την αμφίδρομη κίνηση του ποδήλατου πλάτους 2,50 μ., και απομένει ζώνη για την κίνηση των πεζών πλάτους τουλάχιστον 1,60μ.

Στις γωνίες όλων των πεζοδρομίων προβλέπεται υποβιβασμός του πεζοδρομίου στο επίπεδο του δρόμου. Το έργο συμβάλλει στη βελτίωση της ασφάλειας κυκλοφορίας των ποδηλατών και των πεζών, στον περιορισμό της εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα και στη βελτίωση της προσπελασιμότητας του κέντρου.

Επίσης συμβάλλει στον Ειδικό Στόχο «Εφαρμογή δράσεων βιώσιμης αστικής κινητικότητας με ήπιες κυκλοφοριακές παρεμβάσεις φιλικές προς πεζούς, ποδηλάτες» της Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης του Δήμου Καρδίτσας και στον Ειδικό Στόχο «Αύξηση της λειτουργικότητας και ελκυστικότητας των αστικών  κέντρων» του ΠΕΠ Θεσσαλίας 2014-2020.