- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Νέο προϊόν ΠΟΠ Μεσενικόλα από τον Διόνυσο

Το νέο του προϊόν ΠΟΠ Μεσενικόλα παρουσίασε, το απόγευμα της Τετάρτης 10 Οκτωβρίου, σε κεντρικό ξενοδοχείο της πόλης, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Καρδίτσας «Ο Διόνυσος».

Εκπρόσωποι των τοπικών αρχών, φίλοι και γνωστοί του Συνεταιρισμού είχαν τη δυνατότητα να γευτούν το νέο αυτό κρασί και να μάθουν τα πάντα για τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους αλλά και για τον τρόπο παραγωγής του.

Το νέο αυτό προϊόν έχει ήδη αρχίσει να κερδίσει τις εντυπώσεις ξεχωρίζοντας για την ισορροπημένη και βελούδινη γεύση του.

Και φυσικά το γεγονός ότι αποτελεί προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης το κάνει ακόμα πιο ξεχωριστό και πολύτιμο και σημαίνει πολλά και για το Διόνυσο και για το Νομό μας ευρύτερα που έχει μεγάλη παράδοση στον αμπελουργικό τομέα.

Το νέο ΠΟΠ Μαύρο Μεσενικόλα έχει ρουμπινί χρώμα και σύνθετο άρωμα φρούτων του δάσους και αξίζει να το δοκιμάσει ο καθένας.

 

Ο κ. Γκαζούνης

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Συνεταιρισμού «Ο Διόνυσος» κ. Φώτης Γκαζούνης καλωσορίζοντας τους παρευρισκόμενους υπογράμμισε τα εξής:

«Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω όλους που ανταποκριθήκατε στο κάλεσμα του Συνεταιρισμού για την παρουσίαση του νέου μας προϊόντος ΠΟΠ Μεσενικόλα.

Επίσης, εκ μέρους του Δ.Σ., πρέπει να ευχαριστήσω το επιστημονικό και εργατικό προσωπικό του οινοποιείου μας, καθώς και τα μέλη του συνεταιρισμού για την μεγάλη προσπάθεια που καταβάλουν ώστε η πρώτη ύλη να βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα για παραγωγή κρασιών ανωτέρας ποιότητας.

Από την άλλη μεριά, θα ήθελα να καταγγείλω την αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης όπου στον χώρο της αμπελοκαλλιέργειας και της οινοποιίας των πολλών προβλημάτων πρόσθεσε και αυτό του ΕΦΚ, ο οποίος πέρα από άδικος, δημιουργεί προβλήματα αθέμιτου ανταγωνισμού για τους συνεταιρισμούς και κυρίως συμβάλει στην αύξηση της παραοικονομίας και της φοροδιαφυγής.

Αν και συζητείται τελευταία πολύ έντονα η κατάργηση του μέτρου αυτού, η ζημιά πλέον για το συνεταιριστικό κίνημα είναι τεράστια και θα χρειαστεί επιπλέον στήριξη από όλους τους φορείς».

 

Ο κ. Ρέππας

Στη συνέχεια, ο χημικός-οινολόγος κ. Χρήστος Ρέππας ανέλυσε τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του νέου προϊόντος τονίζοντας τα ακόλουθα:

«Σας καλωσορίζω και εγώ και σας ευχαριστώ για την ανταπόκριση και τη στήριξη που παρέχετε στην προβολή και προώθηση των προϊόντων μας.

Θα μου επιτρέψετε μία σύντομη αναδρομή στο κρασί Μεσενικόλα και την κατάταξή του ως ΠΟΠ (Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης).

Το πρώτο έτος κυκλοφορίας του Μεσενικόλα αφορούσε την εσοδεία του 1995 με πρώτο παραγωγό και εμφιαλωτή την ΕΑΣ Καρδίτσας.

Στα χρόνια που ακολούθησαν δραστηριοποιήθηκαν και άλλα ιδιωτικά οινοποιεία στην παραγωγή και εμφιάλωσή του, με αποτέλεσμα την περεταίρω προβολή και διαφήμισή του.

Η παραγωγή του συγκεκριμένου οίνου ως ΠΟΠ διέπεται από προδιαγραφές και προϋποθέσεις που πρέπει να τηρούνται όσον αφορά την καλλιέργεια και παραγωγή, όσο και την οινοποίηση και τις οινολογικές πρακτικές.

Συγκεκριμένα, οι ποικιλίες σταφυλιών που συμμετέχουν στην οινοποίηση του ΄΄Μεσενικόλα΄΄, είναι η ντόπια γηγενής στην Ελλάδα Μαύρο Μεσενικόλα σε ποσοστό 70% και οι ποικιλίες Syrah και Carignan σε 30%.

Οι ποικιλίες αυτές πρέπει να καλλιεργούνται αποκλειστικά εντός της οριοθετημένης αμπελουργικής περιοχής των Κοινοτήτων Μοσχάτου, Μεσενικόλα, Μορφοβουνίου του Δήμου Λ. Πλαστήρα που έχουν υψόμετρο έως 750m.

Τα πρέμνα (κλήματα) πρέπει να διαμορφώνονται σε κατάλληλα συστήματα και η μέγιστη απόδοση ανά εκτάριο να υπερβαίνει τα 12.000kg.

Στη διαδικασία της οινοποίησης οι ερυθροί ξηροί οίνοι ΠΟΠ Μεσενικόλα, παράγονται με την κλασική ερυθρή οινοποίηση και η αλκοολική ζύμωση του σταφυλοπολτού και του οίνου, η ζύμωση μετά το διαχωρισμό από τα στέμφυλα γίνεται σε θερμοκρασίες μικρότερες των 30oC.

Ο συνδυασμός της μακρόχρονης αμπελοοινικής παράδοσης, το ηπειρωτικό με έντονους χειμώνες και δροσερά καλοκαίρια κλίμα, το ιδιαίτερο μικροκλίμα της περιοχής (νοτιοανατολική έκθεση του αμπελώνα, ημιορεινές εκτάσεις με κλίσεις, η κοντινή απόσταση από τη λίμνη Πλαστήρα και δασικών εκτάσεων), ο εγκλιματισμός και η άριστη προσαρμοστικότητα και απόδοση των ποικιλιών  Syrah και Carignan και η ιδιαίτερη φροντίδα και επιμέλεια των αμπελουργών συμβάλουν στην παραγωγή και ανάδειξη των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του ΠΟΠ Μεσενικόλα.

Το ΠΟΠ Μεσενικόλα που σας παρουσιάζουμε έχει 12,5% ρουμπινί χρώμα, σύνθετο άρωμα φρούτων του δάσους, σώμα πλούσιο με αρκετές τανίνες και ισορροπημένη και βελούδινη γεύση.

Η χρονιά του 2017 χαρακτηρίζεται από εξαιρετική ποιότητα, τα σταφύλια ωρίμασαν φυσιολογικά, με υψηλούς σακχαρικούς τίτλους και πλούσιο φαινολικό δυναμικό.

Ο τρύγος της Syrah ξεκίνησε στις 4 Σεπτεμβρίου και του Μαύρου Μεσενικόλα στις 25 Σεπτεμβρίου και μετά από ολιγοήμερη παραμονή έγινε ο διαχωρισμός του οίνου και η ολοκλήρωση της ζύμωσής του σε ελεγχόμενες συνθήκες θερμοκρασίες».