- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Νίκος Καρδούλας: Ίση η θνησιμότητα της Ελλάδας και της Ευρώπης

Καταστροφικές διαστάσεις έλαβε η πανδημία στην Ευρώπη το Νοέμβριο, όπου το σύνολο των κρουσμάτων στις 40 ευρωπαϊκές χώρες άγγιξε τα 7,5 εκατομμύρια και το σύνολο των θανάτων έφθασε στον θλιβερό αριθμό 127.665.

Οι αναφορές διάφορων δημοσιευμάτων το Νοέμβριο, που έφερναν την Ελλάδα στις πρώτες θέσεις θνησιμότητας στην Ευρώπη και στον κόσμο, καταρρίπτονται όπως διαπιστώνεται στη συνέχεια.

Αποκαλυπτικά στοιχεία φέρνει στη δημοσιότητα η έρευνά μου σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας το Νοέμβριο στην Ευρώπη, τα οποία παρουσιάζονται στη συνέχεια.

Το Νοέμβριο 6 χώρες παρουσίασαν περισσότερα από 1.900 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους, 4 χώρες παρουσίασαν περισσότερους από 400 θανάτους ανά ένα εκατομμύριο κατοίκους και 7 χώρες παρουσίασαν ποσοστό θετικότητας των τεστ μεγαλύτερο από 30%. Σε σχέση με τονΟκτώβριοκαμία χώρα δεν παρουσίασε βελτίωσητόσο στα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους, όσο και στους θανάτους ανά 1.000.000 κατοίκους, ενώ βελτίωση στο ποσοστό θετικότητας των τεστ παρουσίασαν μόνο 6 χώρες.

Στην παρούσα μελέτη αναλύονται τα στοιχεία που αφορούν την εξέλιξη της νόσου του κορωνοϊού στη Ευρώπη το Νοέμβριο, χρησιμοποιώντας επίσημα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και των παγκόσμιων εφαρμογών Word meter και Country meters.

 

Κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους

Οι χώρες με το μεγαλύτερο επιδημιολογικό φορτίο ήταν το Λουξεμβούργο, το Μαυροβούνιο, η Σλοβενία, η Ελβετία, η Αυστρία και η Κροατία με περισσότερα από 1.900 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους, ενώ στην καλύτερη θέση ήταν η Ισλανδία, η Φινλανδία, η Ιρλανδία και η Νορβηγία με λιγότερα από 400 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους.

 

Θάνατοι ανά 1.000.000 κατοίκους

Οι χώρες με τη μεγαλύτερη θνησιμότητα ήταν η Σλοβενία, η Τσεχία, η Βοσνία & Ερζεγοβίνη και το Βέλγιο με περισσότερους από 400 θανάτους ανά 1.000.000 κατοίκους, ενώ τη χαμηλότερη θνησιμότητα είχαν η Φινλανδία, η Νορβηγία, η Λευκορωσία και η Κύπρος με λιγότερους από 20 θανάτους ανά 1.000.000 κατοίκους.

 

Ποσοστό θετικότητας των τεστ που διενεργούνται σε κάθε χώρα

Οι χώρες  με τα μεγαλύτερα ποσοστά θετικότητας  των τεστ ήταν η Βοσνία & Ερζεγοβίνη, η Βόρεια Μακεδονία, η Πολωνία, η Βουλγαρία, η Αλβανία, το Μαυροβούνιο και η Κροατία με ποσοστό μεγαλύτερο από 30%, ενώ τα χαμηλότερα ποσοστά είχαν η Ισλανδία, η Δανία, η Φινλανδία, η Νορβηγία, η Ιρλανδία, η Εσθονία και η Λευκορωσία με ποσοστό μικρότερο από 4%.

 

Σε σύγκριση με τον Οκτώβριο:

Τόσο στα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους, όσο και στους θανάτους ανά 1.000.000 κατοίκους καμία χώρα δεν παρουσίασε βελτίωση.

Στο ποσοστό θετικότητας των τεστ μόνο 6 χώρες παρουσίασαν βελτίωση: Ολλανδία, Μολδαβία, Ισπανία, Ισλανδία, Ιρλανδία και Ηνωμένο Βασίλειο.

Η θέση της Ελλάδας τον Νοέμβριο

Στα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους η Ελλάδα (634) βρισκόταν στην 12η καλύτερη θέση μεταξύ των 40 ευρωπαϊκών χωρών, όταν ο μέσος όρος της Ευρώπης ήταν 983.

Στο ποσοστό θετικότητας των τεστ η Ελλάδα (11,1%) βρισκόταν στην 16η καλύτερη θέση, όταν ο μέσος όρος της Ευρώπης ήταν 9,8%.

Στη θνησιμότητα (θάνατοι ανά ένα εκατομμύριο) η Ελλάδα με 171 θανάτους ανά ένα εκατομμύριο κατοίκους βρισκόταν στην 21η καλύτερη θέση μεταξύ των 40 ευρωπαϊκών χωρών και είχε την ίδια θνησιμότητα με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (171).

Οι αναφορές διάφορων δημοσιευμάτων τον Νοέμβριο, όπως «Στην 4η θέση της ΕΕ η Ελλάδα σε ποσοστό θνησιμότητας», «Η Ελλάδα πέρασε τις ΗΠΑ, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Μεγάλη Βρετανία σε θανάτους ανά 100.000 κατοίκους»,  «Στην Ελλάδα το μεγαλύτερο ποσοστό θανάτων ανά κρούσματα στην Ευρώπη», τα οποία επέλεγαν κάποιο χρονικό διάστημα και συγκεκριμένες χώρες για συγκρίσεις και όχι όλο το χρονικό διάστημα από την αρχή της πανδημίας, έπεσαν στο κενό.

Σε προηγούμενες δημοσιεύσεις μου στις 21 και στις 28 Νοεμβρίουτο ποσοστό θνησιμότητας λόγω της νόσου του κορωνοϊού συγκριτικά με όλες τις αιτίες θανάτων στις 26 Νοεμβρίου στην Ελλάδα ήταν 1,9%, στην Ευρώπη 7,9% και παγκόσμια 2,6%, η Ελλάδα κατείχε τη δωδέκατη καλύτερη θέση μεταξύ των 44 ευρωπαϊκών χωρών και διαπιστώθηκε λοιπόν ότι η θνησιμότητα στην Ελλάδα είναι χαμηλότερη τόσο από αυτή της Ευρώπης, όσο και από αυτή της Υφηλίου.

 

Γράφει ο Νίκος Καρδούλας, Αγρονόμος Τοπογράφος Μηχανικός του Ε.Μ.Π.,  MSc στην Αγγλία και Συνταγματάρχης ε.α.