- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Νίκος Καρδούλας: Ανάλυση 9 δημοσκοπήσεων του Νοεμβρίου

Σχεδόν δεκαεπτά μήνες από τις εκλογές και παρά τις αντιξοότητες και την κρίση του 2ου κύματος της πανδημίας, η δημοσκοπική κυριαρχία του Πρωθυπουργού και της Νέας Δημοκρατίας παραμένει αδιαμφισβήτητη.

H παρούσα ανάλυση εφάρμοσε τη μέθοδο υπολογισμού του μέσου όρου των προβλέψεων όλων των πολιτικών ερευνών, που δημοσιεύθηκαν τον περασμένο μήνα. Η συγκεκριμένη μέθοδος ονομάζεται διεθνώς poll of polls και στα ελληνικά μεταφράζεται «Μητέρα των δημοσκοπήσεων» και θεωρείται μια απολύτως παραδεκτή μέθοδος, αφού κυριαρχούν οι μέσες και όχι οι ακραίες εκτιμήσεις.

Η «Μητέρα των δημοσκοπήσεων» διεθνώς θεωρείται από τα πλέον αξιόπιστα δημοσκοπικά εργαλεία, διότι συνεκτιμά τις προβλέψεις περισσότερων δημοσκοπικών εταιρειών στο ίδιο ακριβώς χρονικό διάστημα και επιτρέπει έτσι την εξαγωγή ασφαλέστερων συμπερασμάτων.

Για την παρούσα ανάλυση ελήφθησαν υπόψη οι 9 έρευνες που πραγματοποιήθηκαν από 1 έως 30 Νοεμβρίου και συγκεκριμένα των εταιρειών Alco, GPO, Interview, ΚΑΠΑ Research, Metron Analysis, MRB, Opinion Poll, Prorata και Pulse.

Υπολογίσθηκε πρώτα η εκτίμηση ψήφου μετά την αναλογική αναγωγή των λευκών, άκυρων, αποχής και αναποφάσιστων, στη συνέχεια εφαρμόσθηκαν οι αποκλίσεις που είχαν οι συγκεκριμένες εταιρείες σε προηγούμενες εκλογές και στη συνέχεια υπολογίσθηκε ο μέσος όρος τους.

 

Εκλογική επιρροή κομμάτων

Τα συμπεράσματα που προκύπτουν για την εκλογική επιρροή των κομμάτων είναι:

Μέσος όρος των ποιοτικών στοιχείων των 9 ερευνών

Τα συμπεράσματα που προκύπτουν από το μέσο όρο των ποιοτικών στοιχείων των δημοσκοπήσεων είναι:

Γράφει ο Νίκος Καρδούλας, Αγρονόμος Τοπογράφος Μηχανικός του Ε.Μ.Π., MSc στην Αγγλία και Συνταγματάρχης ε.α.