- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

ΝΟΔΕ Καρδίτσας: Όλη η αλήθεια για τον ΕΝΦΙΑ

Η ομιλία του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη το περασμένο Σάββατο στη Θεσσαλονίκη έδωσε σαφείς και συγκεκριμένες απαντήσεις για το θέμα του ΕΝΦΙΑ, αλλά στον ΣΥΡΙΖΑ αδυνατούν να το καταλάβουν. Για μια ακόμη φορά κάνουν λόγο για αντικοινωνικό και νεοφιλελεύθερο σχέδιο που πλήττει τους οικονομικά ασθενέστερους, με τη μεταφορά του ΕΝΦΙΑ στους δήμους. Η αλήθεια είναι διαφορετική.

Κατ αρχήν ο ΕΝΦΙΑ θα μειωθεί κατά 30% στα δύο πρώτα χρόνια της διακυβέρνησης της ΝΔ. Αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο. Και στη συνέχεια θα εφαρμοστεί η πρόταση για την μεταφορά των πόρων που αποδίδει στους Δήμους. Από κει και πέρα οι δήμοι δεν θα έχουν κίνητρο να αυξήσουν τον ΕΝΦΙΑ παρά μόνο αν χρειάζονται παραπάνω πόρους για δημοτικά έργα. Αν π.χ ένας δήμαρχος θέλει να βελτιώσει ή να αυξήσει τους παιδικούς σταθμούς θα μπορεί να απευθυνθεί στους πολίτες.

Με τον ίδιο τρόπο θα μπορεί και να μειώσει τον ΕΝΦΙΑ. Σε κάθε περίπτωση πάντως θα τεθεί ένα εύρος μέσα στο οποίο θα μπορούν να κινούνται οι δήμοι.

Βασική διευκρίνιση : Δεν θα εισπράττουν τον ΕΝΦΙΑ οι δήμοι, ούτε θα χρειαστεί να δημιουργήσουν φοροεισπρακτικούς μηχανισμούς. Ο ΕΝΦΙΑ θα συνεχίσει να εισπράττεται από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Αυτό που θα αλλάξει είναι ότι θα αποδίδεται, θα πιστώνεται, απευθείας σε κάθε δήμο.

Κατηγορεί ο ΣΥΡΙΖΑ τη Νέα Δημοκρατία ότι με αυτό το μέτρο θα αυξηθούν οι κοινωνικές ανισότητες και ότι οι πλούσιοι δήμοι θα γίνουν πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι. Η απάντηση είναι ότι δεν υπάρχει κανένας τέτοιος κίνδυνος, αφού η πρόταση προβλέπει έναν μηχανισμό δημοσιονομικής εξισορρόπησης. Αυτό όμως που έχει φέρει τον ΣΥΡΙΖΑ  σε πλήρη αμηχανία είναι η ουσία αυτής της μεταρρύθμισης. Η μεταφορά του ΕΝΦΙΑ στους δήμους είναι μια εμβληματική μεταρρύθμιση για την ενίσχυση του ρόλου και της αυτονομίας των δήμων. Διότι θα είναι η πρώτη φορά που οι τοπικοί άρχοντες θα λογοδοτούν απευθείας στους δημότες τους για τα χρήματα που θα λαμβάνουν απευθείας απ αυτούς. Ούτε οι δήμαρχοι θα μπορούν να μετακυλίουν τις ευθύνες τους , ούτε οι πολίτες να φωνάζουν το γνωστό ‘’ που είναι το κράτος’’.

Αυτό θα σημάνει παράλληλα την πραγματική διοικητική και οικονομική αυτονομία των δήμων, την αποκέντρωση αρμοδιοτήτων από την κεντρική διοίκηση και την αναβάθμιση της παροχής δημοσίων υπηρεσιών , αφού αυτές θα καθορίζονται από τη δημοτική αρχή και θα ελέγχονται άμεσα από τους δημότες.

‘Οσο για το χαρακτηρισμό της πρότασης αυτής από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ως αντισυνταγματική, ουσιαστικά είναι η πρώτη φορά που θα εφαρμοστεί αυτό που επιτάσσει το Σύνταγμα. Δηλαδή το άρθρο 102 που καλεί το Κράτος να λαμβάνει όλα τα νομοθετικά, κανονιστικά και δημοσιονομικά μέτρα, ώστε να διασφαλίζεται η διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια των δήμων. Είναι κωμικό να μιλά λοιπόν ο ΣΥΡΙΖΑ για αντισυνταγματικότητα πόσο μάλλον όταν είναι το κόμμα που έχει σπάσει κάθε ρεκόρ στην κατάθεση νόμων οι οποίοι κρίθηκαν αντισυγματικοί.

Ομιλούν  ελληνικά στον ΣΥΡΙΖΑ Καρδίτσας;

Απάντηση στο δημοσίευμα του ΣΥΡΙΖΑ Καρδίτσας  με τίτλο ‘’ γιατί θίγονται εκεί στη ΝΟΝΕ ν. Καρδίτσας’’

Μάλλον δεν ομιλούν και δεν καταλαβαίνουν την ελληνική γλώσσα εκεί στον ΣΥΡΙΖΑ. Έχουν επηρρεαστεί από τη συμφωνία των Πρεσπών και προφανώς καταλαβαίνουν μόνον τα ‘’μακεδονικά’’ του κ. Ζάεφ.

Για να θιχτεί κάποιος θα πρέπει να του καταλογίζεται ασυνέπεια λόγων και έργων, χαρακτηριστικό κατ εξοχήν του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι η όχι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αυτή που συνεργάστηκε με τη Χρυσή Αυγή, για να ρίξει την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας;

Είναι ή όχι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που ‘’ έκανε το άσπρο- μαύρο’’ στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος;

Είναι ή όχι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που αφού διέλυσε το ασφαλιστικό σύστημα ετοιμάζεται για νέες περικοπές των συντάξεων;

Είναι ή όχι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αυτή που εξευτέλισε κάθε έννοια δημοκρατίας και απονομής δικαιοσύνης με το ‘’μέσα – έξω ‘’ του καταδικασμένου για έντεκα δολοφονίες Δημήτρη Κουφοντίνα;

Και τέλος είναι ή όχι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αυτή που – πέρα από τα στελέχη των ΑΝΕΛ- προσπαθεί να μαζέψει , ως άλλος ‘’πολιτικός σκουπιδιάρης’’ ότι απέμεινε από το παλιό ΠΑΣΟΚ με στόχο την παραμονή για μια ακόμη μέρα στην καρέκλα;

Τις ακροδεξιές απόψεις και το φασισμό για τα οποία κατηγορούν τη Νέα Δημοκρατία, τα έχουν νιώσει στο πετσί τους οι Έλληνες πολίτες μετά την τετραετή διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Τα βιώνουν κάθε μέρα όταν υπουργοί της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ  εύχονται ούτε λίγο ούτε πολύ να πεθάνουν οι συνταξιούχοι, όταν αντιεξουσιαστές , ληστές και κάθε καρυδιάς καρύδι αφαιρούν ζωές και καταστρέφουν περιουσίες με ευθύνη της κυβέρνησης, όταν τα σύνορα της χώρας είναι αφύλακτα και όταν προχθές ακόμη ‘’ βγήκαν στο σφυρί’’ 10.119 κωδικοί αρχαιολογικών χώρων που μεταβιβάστηκαν στο Υπερταμείο.

Ο πολιτικός σας χρόνος κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ τελείωσε. Αν όντως γνωρίζετε και ομιλείτε την ελληνική γλώσσα ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙΤΕ . Από ευθυξία….