- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Ν. Καρδούλας: Κρούσματα covid-19 και δείκτης Rt ανά Νομό & Περιφέρεια από 1/7 έως 9/9

Στην παρούσα μελέτη παρουσιάζονται τα στοιχεία που αφορούν περιστατικά από τηνόσοτου covid-19, με βάση τα δεδομένα που έχουν δηλωθεί από τον ΕΟΔΥ από την 1η Ιουλίου έως τις 9 Σεπτεμβρίου.

Συγκεκριμένα αποτυπώνονται σε πίνακες το σύνολο των εγχώριων κρουσμάτων, τα εγχώρια κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους και ο δείκτης μεταδοτικότητας Rt, ανά Περιφέρεια και Νομό της χώρας μας, στο παραπάνω χρονικό διάστημα.

Ο δείκτης μεταδοτικότητας Rt θεωρείται ένας κρίσιμος δείκτης για το πώς εξελίσσεται η πανδημία,εκφράζει τον αριθμό των ατόμων που μπορεί να μολύνει ένα κρούσμα παρουσία μέτρων προστασίαςσε έναν συγκεκριμένο χρόνο και μπορεί να μεταβάλλεται με τη σταδιακή εισαγωγή ή άρση μέτρων και την αλλαγή συμπεριφοράς του πληθυσμού, κατά πόσο δηλαδή τηρούνται τα μέτρα. Όταν αυτός ο δείκτης αυτός είναι κοντά στη μονάδα σημαίνει ότι η επιδημία διατηρείται και κάθε κρούσμα μπορεί να μολύνει κατά μέσον όρο άλλο ένα άτομο.

Στο παρακάτω διάγραμμα απεικονίζεται η διακύμανση των τιμών του δείκτη μεταδοτικότητας Rt στην Ελλάδα από 1 Ιουλίου έως 9 Σεπτεμβρίου.Για τον υπολογισμό του χρησιμοποιήθηκε το λογισμικό EpiEstimτου Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Από τον παραπάνω πίνακα προκύπτει ότι ο δείκτης Rt στην Ελλάδα στις 9 Σεπτεμβρίου εκτιμάται ότι είναι 0.95, γεγονός που σημαίνει ότι η επιδημία διατηρείται, ενώ διαπιστώνεται ότι ο Rt έχει υπερβεί και την τιμή 2 σε κάποια χρονική στιγμή.

Τα συμπεράσματα που προκύπτουν είναι:

Τα συμπεράσματα που προκύπτουν είναι:

Συμπεραίνοντας, ενώ ο καταγεγραμμένος αριθμός κρουσμάτων στις 30 Ιουνίου από την αρχή της πανδημίας ήταν 3409 εγχώρια κρούσματα, το εξεταζόμενο 71ήμερο καταγράφηκε αριθμός εγχώριων κρουσμάτων σχεδόν διπλάσιος, που ήταν από τις 1 Ιουλίου έως τις 9 Σεπτεμβρίου 7348 κρούσματα και οφείλουμε όλοι μας να λαμβάνουμε τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, αφού σύμφωνα με το δείκτη Rtη πανδημία διατηρείται στη χώρα μας.

 

Γράφει ο Νίκος Καρδούλας, Αγρονόμος Τοπογράφος Μηχανικός Ε.Μ.Π. MSc _UK – Συνταγματάρχης ε.α.