- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Ξενάγηση στελέχους του Cern στο ΤΕΙ Θεσσαλίας

Στις ημέρες των διακοπών του Πάσχα, ο κ. GoulasIlias, στέλεχος του Cern, εξειδικευμένος σε θέματα πληροφορικής βρέθηκε στη Θεσσαλία και μετά από πρόταση του Προέδρου του ΤΕΙ Θεσσαλίας Δρ. Παναγιώτη Γούλα,ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις του Ιδρύματος.

Στοιχεία Βιογραφικού του Επισκέπτη

Ο κ. GoulasIlias έχει σπουδές στην Πληροφορική, είναι ερευνητής στο Ευρωπαϊκό Οργανισμό Ερευνών Πυρηνικής Φυσικής CERN για μία εικοσιπενταετία και διαμένει μόνιμα στην Γενεύη Ελβετίας.

Εκτός άλλων, συνεργάστηκε στην ομάδα  του Carlo Rubbia (Nobel Prize Φυσικής), στο πρόγραμμα για την μελέτη καινοτόμου πυρηνικού αντιδραστήρα, γνωστός με το όνομα Energy Amplifier και είναι υπεύθυνος για θέματα μεταφοράς τεχνολογίας (ειδικότερα για θέματα πνευματικής ιδιοκτησίας).

Ο ίδιος ανέλυσε στον Πρόεδρο του ΤΕΙ ότι, οι επιστήμονες στο CERN διερευνούν τη βασική δομή του σύμπαντος. Χρησιμοποιούν τα μεγαλύτερα και τα πιο πολύπλοκα επιστημονικά όργανα του κόσμου, για να μελετήσουν τα βασικά συστατικά της ύλης τα θεμελιώδη σωματίδια. Τα σωματίδια επιταχύνονται σε υψηλές ταχύτητες που προσεγγίζουν την ταχύτητα του φωτός και συγκρούονται μεταξύ τους. Με αυτό τον τρόπο οι φυσικοί έχουν ενδείξεις για το πώς αλληλεπιδρούν τα σωματίδια και παρέχονται γνώσεις σχετικά με τους θεμελιώδεις νόμους της φύσης.

Τα μέσα που χρησιμοποιούνται στο CERN είναι, οι επιταχυντές και ανιχνευτές σωματιδίων που σχεδιάζονται και υλοποιούνται για αυτό το σκοπό. Επιταχυντές  που επιταχύνουν δέσμες σωματιδίων σε υψηλές ενέργειες οι οποίες συγκρούονται μεταξύ τους ή με σταθερούς στόχους. Οι ανιχνευτές παρατηρούν και καταγράφουν τα αποτελέσματα αυτών των συγκρούσεων.Το σωματίδιο του higgς είναι η τελευταία ανακάλυψη που επιτεύχθηκε στο CERN.

Τέλος, ανέλυσε ότι στο CERN, αναπτύσσονται νέες καινοτόμες τεχνολογίες με σημαντικό αντίκτυπο στην κοινωνία,οι οποίες δε σχετίζονται άμεσα με τη πυρηνική φυσική. Ένα τρανταχτό παράδειγμα είναι η εφεύρεση του World Wide Web  στο CERN, δηλαδή το www, το πιο δημοφιλές σήμερασύστημα που ξεκίνησε το Μάρτιο του 1989 από τοCERN(και άλλαξε τον τρόπο επικοινωνιών σε όλο τον κόσμο)

«Πατέρες» του θεωρούνται οι Τ. Berners-Lee και R. Cailliau.

 

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ CERN

Το CERN (Conseil Européenne pour la Recherche Nucléaire),είναι το μεγαλύτερο σε έκταση (πειραματικό) κέντρο πυρηνικών ερευνών και ειδικότερα επί τηςσωματιδιακής φυσικής [1]στον κόσμο.Ιδρύθηκε το1954 [2]με έδρα τη Γενεύη Ελβετίας,από δώδεκα Ευρωπαϊκές χώρες και σήμερα αριθμεί 20 κράτη-μέλη, μεταξύ των οποίων και ηΕλλάδα [3], η οποία είναι  ιδρυτικό μέλος.

Ο λόγος ύπαρξης του CERN είναι η βασική έρευνα, αλλά το Εργαστήριο παίζει επίσης ένα σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της τεχνολογίας αιχμής. Από την επιστήμη των υλικών μέχρι τους υπολογιστές, η φυσική των σωματιδίων απαιτεί εξαιρετικές επιδόσεις, αναδεικνύοντας το CERN σε ένα σπουδαίο πεδίο πειραματισμού και ελέγχου για τη βιομηχανία.

Προσωπικό

Στο  CERN  απασχολούνται σήμερα, περίπου 2.500 μόνιμοι εργαζόμενοι όλων των ειδικοτήτων, ενώ περίπου 7.500 επιστήμονες και τεχνικοί (που αντιπροσωπεύουν 500 πανεπιστήμια και 80 διαφορετικές εθνικότητες), περίπου το μισό της κοινότητας της σωματιδιακής φυσικής στον κόσμο, δουλεύουν σε πειράματα που οργανώνονται από το CERN.

 

Μια εβδομάδα μετά την ξενάγηση στο ΤΕΙ Θεσσαλίας  το  στέλεχος του CERN  έστειλε την ακόλουθη επιστολή:

Προς

Τον Αξιότιμο Πρόεδρο του

ΤΕΙ Θεσσαλίας, Καθηγητή

Δρ. Παναγιώτη Γούλα

Λάρισα

Η επίσκεψή μου, στο Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Θεσσαλίας Τεχνολογικού Τομέα, ήταν μία ευχάριστη έκπληξη.

Οι υποδομές, οι τεχνολογίες αιχμής και τα καινοτόμα συστήματα μου κέντρισαν το ενδιαφέρον καθώς με ευχαρίστησαν οι πληροφορίες από τους συμβαλλόμενους στα προγράμματα καθηγητές και από τον Πρόεδρο του Τ.Ε.Ι  Θεσσαλίας,  Καθηγητή Δρ. Παναγιώτη  Γούλα.

Είναι σημαντικό να επισημάνει κανείς ότι, οι σχέσεις με τη βιομηχανία είναι ισχυρές και ότι μέσα από αυτές τις σχέσεις επωφελούνται τόσο οι βιομηχανίες οι οποίες έχουν άμεση πρόσβαση σε καινοτόμες τεχνολογίες, προϊόντα και υπηρεσίες καθώς και οι φοιτητές  οι οποίοι έχουν πρόσβαση σε εξειδικευμένα εργαστήρια και μηχανήματα υψηλής τεχνολογίας.

Οι τεχνολογίες που αναπτύσσονται στο Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Θεσσαλίας Τεχνολογικού Τομέα, μπορούν να αποτελέσουν σημαντικό παράγοντα στην ανάπτυξη της Ελλάδας σε πολλούς τομείς αυξάνοντας την παραγωγικότητα και το ανταγωνιστικό προβάδισμα της χώρας.

Δεν με άφησε αδιάφοροτο υψηλό επίπεδο γνώσεων των ερευνητών που εμπλέκονται στις καινοτόμες τεχνολογίες του Ιδρύματος (Γεωθερμίας, Μηχανικής Τροφίμων, πρωτότυπες εφαρμογές στη Ζωική Παραγωγή, τα πολλά διπλώματα ευρεσιτεχνίας  στην παραγωγή νέων προϊόντων),οι οποίοι με απλότητα και ευχαρίστηση μου εξήγησαν τα βασικά και κύρια χαρακτηριστικά των προγραμμάτων και των προϊόντων που αναπτύσσονται.

Πιστεύω πως η συνεργασία με κέντρα όπως το CERN, για τη διερεύνηση νέων τεχνολογιών όπως : κρυογονική,τεχνολογίες κενού κλπ θα μπορούσαν να αποτελέσουν σημαντικό παράγοντα έμπνευσης για νέα καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες.

Τέλος το CERN προσφέρει:

Για φοιτητές υπάρχουν στο CERN τα εξής προγράμματα:

 

Ο Πρόεδρος του ΤΕΙ Θεσσαλίας ευχαρίστησε το στέλεχος του CERN για την επίσκεψη και για τη  θετική κριτική του προς το Ίδρυμα,πιστεύοντας ότι δίδεται μια καλή ευκαιρία στο Ίδρυμά μας να εξαντλήσει τις δυνατότητες συνεργασίες με το CERN,  οι οποίες είναι πολλές.

Πληροφορίες για το CERN μπορείτε να αντλήστε από την ιστοσελίδα: http://www.cern.ch