- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Οι ακολουθίες του Εσπερινού και του Μεγάλου Παρακλητικού Κανόνος στην Ιτέα

Το εσπέρας της Πέμπτης 2 Αυγούστου 2018, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Τιμόθεος χοροστάτησε στις ακολουθίες του Εσπερινού και του Μεγάλου Παρακλητικού Κανόνος προς την Υπεραγία Θεοτόκο στον Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου Τ.Κ. Ιτέας.

Μεταξύ άλλων ανέφερε:«Ολόκληρος ο μήνας Αύγουστος είναι αφιερωμένος από την Εκκλησία μας στην Παναγία Μητέρα του Κυρίου μας.

Έτσι, ψάλλουμε εναλλάξ τον Μικρό και Μεγάλο Παρακλητικό Κανόνα προς την Υπεραγία Θεοτόκο, την 14η Αυγούστου τον Μεγάλο Πανηγυρικό Εσπερινό της εορτής της Κοιμήσεως και της Μεταστάσεως της Θεοτόκου, την 15η κυριώνυμο ημέρα της εορτής, μετά τα εννιάμερα την 23η Αυγούστου και την 31η Αυγούστου, που είναι αφιερωμένη στην κατάθεση της τιμίας ζώνης Της. Τιμούμε την Κυρία Θεοτόκο διότι είναι το πρόσωπο, που μας χάρισε στον κόσμο τον Ιησού Χριστό.

Είναι το μοναδικό πρόσωπο που μέσα από την υπακοή Της στο θέλημα του Θεού αποδίωξε μέσα από τη ζωή Της κάθε κοσμικό φρόνημα, κάθε σαρκική και υλική επιθυμία. Προσέφερε ολόκληρο το είναι Της για να πραγματοποιηθεί το μυστήριο της θείας Οικονομίας, ώστε ο άνθρωπος, που είχε απομακρυνθεί από το Θεό, να επιστρέψει στην προτέρα του κατάσταση και να ενωθεί με Αυτόν. Το πρόσωπο που πραγματοποίησε αυτό το γεγονός είναι η Υπεραγία Θεοτόκος. Κατέβασε το Θεό στη γη.

Ο ιερός υμνωδός μας καλεί να προσδράμουμε στους Ναούς και να υμνήσουμε την Κυρία Θεοτόκο εκτενώς, με πολλές προσευχές και ικεσίες, όλοι εμείς οι αμαρτωλοί αλλά και οι ταπεινοί. Ξέρετε! Όταν αισθανθούμε την αμαρτωλότητά μας γινόμαστε ταπεινοί και προστρέχουμε γονυκλινείς και προσπύπτουμε εν μετανοία, με μετάνοια ενώπιον της Παναγίας. Προσπαθούμε να αλλάξουμε την σκέψη και το μυαλό μας και Την παρακαλούμε ως Μητέρα του Θεού και Μητέρα δική μας να παραγράψει όλα αυτά που κάναμε. Τέλος, ζητούμε την παρουσία Της στη ζωή μας μέσα από τις κραυγές της ψυχής μας. Κι Εκείνη, γνωρίζοντας ότι είμαστε αμαρτωλοί και ταπεινοί μπροστά Της και προσπαθούμε να μετανοήσουμε και να διορθώσουμε τον εαυτό μας, με την προσευχή που της προσφέρουμε, θα έλθει και θα γίνει ένα με εμάς».