- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Οι ΑΠΕ και τα οφέλη για τον άνθρωπο και τον πλανήτη γη – Του Σωκράτη Βασιλάκου

 Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), είναι ένα τεράστιο κεφάλαιο, που τι κρίμα, να μην έχει αναδειχθεί όσο θα έπρεπε και το σημαντικότερο να μη το γνωρίζει ο κάθε πολίτης έστω και αδρά, με λίγες λέξεις.

Με αφορμή λοιπόν την μεθαυριανή ημερίδα (Κυριακή 16 Σεπτέμβρη ώρα 10 πρωί) που πραγματοποιείται στα πλαίσια της 18ης ΟΙκοκλογικής Γιορτής στο Επιμελητήριο Καρδίτσας, θα θέλαμε να κάνουμε μια σύντομη αναφορά για τις ΑΠΕ

Στις μέρες μας, το μεγαλύτερο ποσοστό ενέργειας που χρησιμοποιούμε προέρχεται από τις συμβατικές πηγές ενέργειας που είναι το πετρέλαιο η βενζίνη και ο άνθρακας. Πρόκειται για μη ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που αργά η γρήγορα θα εξαντληθούν. Η παραγωγή και χρήση της ενέργειας που προέρχεται από αυτές τις πηγές δημιουργούν μια σειρά από έντονα περιβαλλοντικά προβλήματα με αιχμή τους, το γνωστό σε όλους μας, φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Από την άλλη πλευρά, οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) ανανεώνονται μέσω του κύκλου της φύσης, θεωρούνται πρακτικά ανεξάντλητες και είναι καθαρές μορφές ενέργειας.

Έχει πλέον διαπιστωθεί ότι ο ενεργειακός τομέας είναι ο πρωταρχικός υπεύθυνος για τη ρύπανση του περιβάλλοντος, καθώς σχεδόν το 95% της ατμοσφαιρικής ρύπανσης οφείλεται στην παραγωγή, το μετασχηματισμό και τη χρήση των συμβατικών καυσίμων.

Η Ελλάδα διαθέτει αξιόλογο δυναμικό ΑΠΕ, οι οποίες μπορούν να προσφέρουν μια πραγματική εναλλακτική λύση για την κάλυψη των ενεργειακών μας αναγκών.

 

ΜΟΡΦΕΣ ΤΩΝ ΑΠΕ

Υδρογόνο: αποτελεί το 90% του σύμπαντος και θα αποτελέσει ένα νέο καύσιμο που θα χρησιμοποιούμε στο μέλλον. Ήδη έλληνες επιστήμονες – ερευνητές, έχουν χρησιμοποιήσεις το υδρογόνο για κίνηση αυτοκινήτων τονίζοντας ότι για απόσταση 100 χιλιομέτρων το κόστος κίνησης με υδρογόνο είναι ένα ευρώ!!! Γιατί όμως δεν δίνουν άδεια για τη χρήση του;

Αιολική Ενέργεια: η κινητική ενέργεια που παράγεται από τη δύναμη του ανέμου και μετατρέπεται σε απολήψιμη μηχανική ενέργεια ή / και σε ηλεκτρική ενέργεια.

Υδροηλεκτρική Ενέργεια: Τα Μικρά Υδροηλεκτρικά Έργα (μέχρι 10 MW ισχύος) αξιοποιούν τις υδατοπτώσεις, με στόχο την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας ή και το μετασχηματισμό της σε απολήψιμη μηχανική ενέργεια.

Βιομάζα: είναι αποτέλεσμα της φωτοσυνθετικής δραστηριότητας, που μετασχηματίζει την ηλιακή ενέργεια με μία σειρά διεργασιών των φυτικών οργανισμών χερσαίας ή υδρόβιας προέλευσης.

Ενεργητικά Ηλιακά Συστήματα: μετατρέπουν την ηλιακή ακτινοβολία σε θερμότητα.(ηλιακοί θερμοσίφωνες κλπ)

Βιοκλιματικός σχεδιασμός και παθητικά ηλιακά συστήματα: αφορούν αρχιτεκτονικές λύσεις και χρήση κατάλληλων δομικών υλικών για τη μεγιστοποίηση της απ’ ευθείας εκμετάλλευσης της ηλιακής ενέργειας για θέρμανση, κλιματισμό ή φωτισμό.

Φωτοβολταϊκά Ηλιακά Συστήματα: μετατρέπουν την ηλιακή ενέργεια άμεσα σε ηλεκτρική ενέργεια.

Γεωθερμική Ενέργεια: η θερμική ενέργεια που προέρχεται από το εσωτερικό της γης και εμπεριέχεται σε φυσικούς ατμούς, σε επιφανειακά ή υπόγεια θερμά νερά και σε θερμά ξηρά πετρώματα.

ενέργεια από τις παλίρροιες, τα κύματα, τους ωκεανούς, την ωσμωτική ενέργεια, από τα εκλυόμενα στους χώρους υγειονομικής ταφής αέρια, από αέρια μονάδων επεξεργασίας λυμάτων και από βιοαέρια  υδατόπτωσης.