- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Οι γυναίκες στηρίζουν τους πληγέντες από την πλημμύρα

Ο Σύλλογος Γυναικών Ν. Καρδίτσας και οι Ομάδες Γυναικών Σέκλιζας «Αγγελική Φυτσιλή» και Ταμασίου (μέλη ΟΓΕ), στεκόμαστε  στο πλευρό των γυναικών της Καρδίτσας και  εκφράζουμε την αμέριστη  συμπαράστασή μας, στους πληγέντες από την πλημμύρα.

Θρηνήσαμε  θύματα, χάθηκαν περιουσίες, χάθηκαν σπίτια, λαϊκές κατοικίες, χάνεται το βιος των ανθρώπων, τα καταστήματα που προσπαθούν να βγάλουν το μεροκάματο, η σοδειά στα χωράφια, τα ζώα που  έχει ο κτηνοτρόφος.

Μέσα σε μια νύχτα λαϊκές οικογένειες της πόλης και της υπαίθρου βρέθηκαν άστεγες. Μικροβιοτέχνες, μικρομεσαίοι έμποροι, αυτοαπασχολούμενοι και  αγρότες σε απόγνωση. Και εμποροϋπάλληλοι στην ανεργία.

Οι γυναίκες διπλά και τριπλά θα χτυπηθούν από τα αποτελέσματα αυτής της πρωτόγνωρης κατάστασης που βιώνουμε.

Η πλειοψηφία των γυναικών που εργάζονται στο νομό μας, είναι  στο εμπόριο, στον επισιτισμό, στις υπηρεσίες και στην αγροτική παραγωγή. Όλοι αυτοί οι κλάδοι καταστράφηκαν σε συντριπτικό ποσοστό. Η ανεργία γενικά θα «χτυπήσει κόκκινο». Οι γυναίκες εργαζόμενες, αυτοαπασχολούμενες ήδη μαστίζονταν από υψηλά ποσοστά ανεργίας. Τώρα οι δείχτες αυτοί θα επιδεινωθούν με τραγικές συνέπειες για την ζωή τους.

Οι αγρότισσες, όπως και όλη η αγροτική οικογένεια  ήδη πλήττονταν από το πενιχρό εισόδημα, το μεγάλο κόστος παραγωγής,  ανυπαρξία  δομών κοινωνικής στήριξης. Τώρα με την καταστροφή της αγροτικής παραγωγής τα πράγματα θα χειροτερέψουν δραματικά για την μικρομεσαία αγροτιά. Η ανισότιμη θέση της τώρα θα επιδεινωθεί με ότι αυτό συνεπάγεται.

Αυτή η καταστροφή και οι συνέπειες της  δεν είναι απλά ένα «ακραίο καιρικό φαινόμενο».    Πάντα θα υπάρχουν ακραία καιρικά φαινόμενα, αιώνες τώρα αυτό συμβαίνει. Όμως σήμερα έχουμε τα απαραίτητα μέσα, έχουμε την απαραίτητη τεχνολογία, γνώση, το ανθρώπινο δυναμικό, τους επιστήμονες που μπορούν και να προβλέψουν και να σχεδιάσουν. Γιατί λοιπόν δεν αξιοποιήθηκαν όλα αυτά και άφησαν να καταστραφεί ένας ολόκληρος νομός; Δεν είναι μόνο θέμα ικανότητας, όπως άστοχα κραυγάζουν κάποιοι. Είναι θέμα πολιτικών επιλογών!!! Τα αντιπλημμυρικά, τα αντιδιαβρωτικά, έργα,  έπρεπε να είναι προτεραιότητα, αλλά αφού δεν είναι ανταποδοτικά δεν είναι επιλέξιμα ούτε από την ΕΕ ούτε από την  κυβέρνηση της ΝΔ και όσων έχουν κυβερνήσει αυτόν τον τόπο, αλλά και τις τοπικές διοικήσεις διαχρονικά. Έτσι  ούτε και τις ώρες της καταστροφής μπόρεσε στοιχειωδώς να λειτουργήσει ο κρατικός μηχανισμός.

Άρα, λοιπόν, χρειάζεται πολιτική θέληση, χρειάζονται κεντρικές αποφάσεις, χρειάζεται άλλη οργάνωση συνολικά της κοινωνίας, της οικονομίας, των υπηρεσιών.

Ο Σύλλογος Γυναικών Καρδίτσας οι Ομάδες της Σέκλιζας και του Ταμασίου μπροστά σ’ αυτή την καταστροφή δεν θα μείνουν στα λόγια παρηγοριάς. Μαζί με άλλα σωματεία ήδη ξεκίνησαν  αγωνιστικές πρωτοβουλίες τόσο για την ανακούφιση  των κατεστραμμένων λαϊκών οικογενειών όσο και για την διεκδίκηση μέτρων που πρέπει άμεσα να παρθούν και καλούμε τις γυναίκες, ακόμα κι αυτές που παλεύουν μερόνυχτα  με τις λάσπες να συμπαραταχθούν σ΄ αυτό τον αγώνα. Ήδη μαζί με τα σωματεία των ιδιωτικών υπαλλήλων, οικοδόμων, συνταξιούχων ΙΚΑ εκφράζοντας έμπρακτα την αλληλεγγύη στις δοκιμαζόμενες λαϊκές οικογένειες από την καταστροφική πλημμύρα, που έλαβε χώρα στο νομό μας, συγκεντρώνουν είδη πρώτης ανάγκης (γάλατα, κονσέρβες, πάνες για βρέφη, εμφιαλωμένα νερά, κλινοσκεπάσματα,  ρούχα) στο Εργατικό κέντρο (2ος όροφος).

Ώρες προσέλευσης:  10:00 πμ –  13:00 μμ.

Ταυτόχρονα Διεκδικούμε:

– Να είναι στο 100% οι αποζημιώσεις, χωρίς αστερίσκους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, έτσι ώστε να μην μπλέκει ο καθένας στα γρανάζια της γραφειοκρατίας, σε έναν κυκεώνα χαρτιών και να μην μπορεί να πάρει αυτά που χρειάζεται. Άρα 100% χωρίς δάνεια, 100% με ευθύνη του κράτους.

-Να ξεκινήσουν και να ολοκληρωθούν αμέσως τα αντιπλημμυρικά έργα που είναι άκρως απαραίτητα, γιατί έρχεται χειμώνας, τώρα αρχίζει να βρέχει πάλι και δεν ξέρουμε τι θα γίνει τις επόμενες μέρες, τους επόμενους μήνες. Χρειάζονται αυτά τα έργα να γίνουν και χρειάζεται αυτό το σχέδιο να εκπονηθεί εδώ και τώρα.

-Η αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης και υδροδότησης, με καλό, ποιοτικό νερό, η αποκατάσταση της οδικής σύνδεσης όλων των χωριών.

-Να δοθεί μηνιαίο επίδομα στο ύψος του χαμένου εισοδήματος που είχε ο καθένας.

-Να παγώσουν τα χρέη και για τις μικρές επιχειρήσεις, τους καταστηματάρχες και για τους αγρότες, τους κτηνοτρόφους και για τους πληγέντες όλης της περιοχής, τους εργαζόμενους και για την εφορία, τον ΟΑΕΕ, για το δήμο, για τις τράπεζες, χωρίς προσαυξήσεις και τόκους. Χρειάζεται απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ, εντελώς απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος και αλληλεγγύης και από τα δημοτικά τέλη για τις μικροεπιχειρήσεις όλου του Νομού της Καρδίτσας που πλήγηκαν.

-Μαζί με το Κέντρο Υγείας που καταστράφηκε στο Μουζάκι και τα άλλα Κέντρα Υγείας χρειάζονται ενίσχυση με γιατρούς, νοσηλευτές και υποδομές.