- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Οι εργαζόμενοι στο εμπόριο στέλνουμε το δικό μας μήνυμα

Τώρα είναι η ώρα να δυναμώσουμε την οργάνωσή μας σε κάθε χώρο δουλειάς απέναντι στη νέα επίθεση της εργοδοσίας και της κυβέρνησης. Η λογική της αναμονής των εξελίξεων αλλά και ο αντικειμενικός φόβος, που υπάρχει, μας αφοπλίζει ακόμα περισσότερο, δίνοντας επιπλέον χρόνο στην εργοδοσία, για να ξεσαλώσει σε βάρος των δικαιωμάτων μας, σε βάρος της ζωής μας.

Εμείς έχουμε τη δύναμη! Αντί να φοβόμαστε πρέπει να μας φοβούνται! Στην πανδημία αναδείχτηκε σε περισσότερα μάτια ο παραγωγικός ρόλος μας, η χρησιμότητά μας. Χωρίς εμάς τα κτίρια και τα εμπορικά καταστήματα είναι σκέτα ντουβάρια. Χωρίς εμάς δεν μπορεί να δουλέψει κανένα κατάστημα, κανένα super market, καμία αποθήκη.

Μέσα στην πανδημία και κόντρα στα ψεύτικα λόγια της κυβέρνησης και τα υποκριτικά χειροκροτήματα, φέραμε στο προσκήνιο τα ζητήματα της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων των super market. Μαζί με δεκάδες σωματεία σε όλη τη χώρα, αναδείξαμε τα ελλιπή μέτρα προστασίας, το όργιο της εντατικοποίησης, της εργοδοτικής αυθαιρεσίας. Δυνάμωσε η πραγματική αλληλεγγύη!

25-26 Μάη πραγματοποιούμε διήμερο παρεμβάσεων μέσα στους χώρους δουλειάς. Βγαίνουμε μπροστά, για να δυναμώσει η διεκδίκηση, να αναχαιτίσουμε την εργοδοτική επίθεση, για να μην πληρώσουμε ξανά τη νέα κρίση. Να μπουν σε πρώτο πλάνο οι ανάγκες μας.

Έχουμε πληρώσει πολλά – Δε θα πληρώσουμε ξανά

Η κυβέρνηση αξιοποιώντας την πανδημία και πάντα με γνώμονα τη θωράκιση των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων με τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, τις υπουργικές αποφάσεις και όλα όσα αντεργατικά μέτρα νομοθετήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια, έχει λύσει τα χέρια της εργοδοσίας, για να μας εκμεταλλεύεται όσο θέλει, όπως θέλει και όποτε θέλει. Την έχει ήδη μπουκώσει με ζεστό χρήμα και την ίδια στιγμή μας καταδικάζει στην ανασφάλεια, στην αναμονή, στην εξαθλίωση. Αυτή είναι η περιβόητη «δίκαιη κατανομή των βαρών», αυτή που με τόση βιασύνη έσπευσε να διαφημίσει η ξεπουλημένη ηγεσία της ΓΣΕΕ και τα φιλαράκια της του Εργατικού κέντρου  εδώ στην Καρδίτσα επικρότησαν με τη σιωπή και την απραξία τους.

Δε μπορούμε να ζούμε καθημερινά με το άγχος, αν θα έχουμε δουλειά, αν θα πληρωθούμε, πώς θα τα βγάλουμε πέρα. Δε μπορούμε να ζούμε με την ανασφάλεια και την αβεβαιότητα για το αύριο.

Ήδη με την επαναλειτουργία των επιχειρήσεων στον κλάδο μετά το lockdown είμαστε αντιμέτωποι με μια νέα, ακόμα πιο βάρβαρη κατάσταση με απολύσεις, αναστολές συμβάσεων, εκ περιτροπής εργασία, ωράρια λάστιχο, ρεπό και υπερωρίες, που δε δίνονται, δουλειά τις Κυριακές. Ενώ οι ειδικοί μιλούν για συνεχή επαγρύπνηση γύρω από τον κορονοϊό, τα όποια μέτρα λαμβάνονται μέσα στους εργασιακούς χώρους για την προστασία της υγείας είναι ανεπαρκή και για το «θεαθήναι». Η κάθε εργοδοσία θα κάνει ό,τι θέλει, εφόσον δεν παρεμβαίνουμε.

Στα εμπορικά κέντρα, σε μεγάλες εμπορικές αλυσίδες αλλά και σε μικρότερες οι εργαζόμενοι βρίσκονται αντιμέτωποι με την απληρωσιά, την ανεργία, τη μερική εργασία, τους μισθούς των 300 – 400 €, βρίσκονται σε πολύ χειρότερη θέση απ’ ό,τι πριν. Την ίδια στιγμή που οι επιχειρήσεις λαμβάνουν δώρα, φοροαπαλλαγές και ελαφρύνεις οι εργαζόμενοι πρέπει βρέξει – χιονίσει να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους, στις πληρωμές τους, στην εφορία, στις ΔΕΚΟ.

Το κοινωνικό πρόσωπο των επιχειρήσεων στα super market το αντιλαμβάνονται χιλιάδες εργαζόμενοι,  που προσλήφθηκαν λόγω αυξημένων αναγκών μέσα στην πανδημία και τώρα θα βρεθούν στο δρόμο, γιατί, όπως λένε τα στελέχη των επιχειρήσεων, «η δουλειά έχει πέσει», όταν οι τζίροι έχουν εκτοξευτεί και η εντατικοποίηση της εργασίας, τσακίζει κόκκαλα!

Παραπλήσια κατάσταση υπάρχει σε κάθε χώρο δουλειάς. Κανένας δεν πρέπει να μείνει μόνος του στα νύχια της εργοδοσίας. Να δυναμώσει η μεταξύ μας αλληλεγγύη. Μαζί με τους συναδέλφους από άλλους κλάδους, που βρίσκονται στην ίδια θέση, πρέπει να επιστρέψουμε το λογαριασμό, που μας ετοιμάζουν! Η μόνη διέξοδος, για να βγουν οι εργαζόμενοι όρθιοι από την πανδημία και την κρίση, είναι ο δρόμος της οργανωμένης αντεπίθεσης.

 

25-26 Μάη ενώνουμε τη φωνή μας!

Παλευουμε για: