- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Οι θέσεις μας για τον εμβολιασμό του προσωπικού

Από την αρχή της εκδήλωσης της πανδημίας, η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείου και Κέντρων Υγείας Καρδίτσας  πρωτοστάτησε στην διεκδίκηση όλων εκείνων των μέτρων που είναι αναγκαία για να προστατευτεί η Υγεία τόσο του Υγειονομικού προσωπικού όσο και του υπόλοιπου πληθυσμού.

Αγωνιστήκαμε και διεκδικήσαμε συγκεκριμένα αιτήματα για τα απαραίτητα μέτρα ατομικής προστασίας, την πρόσληψη του απαραίτητου εξειδικευμένου και λοιπού προσωπικού, το άνοιγμα και τη στελέχωση των απαραίτητων κλινών ΜΕΘ, την επίταξη του ιδιωτικού τομέα, τα δωρεάν τεστ για όλους, τη δωρεάν διάθεση των φαρμάκων για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, αλλά και το δωρεάν μαζικό εμβολιασμό όλου του πληθυσμού με την έγκριση των εμβολίων. Κανένα από τα παραπάνω μόνο του δεν αρκεί για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά οποιαδήποτε πανδημία. Όλα τα παραπάνω μέτρα αποτελούν διακριτούς αλλά και αναπόσπαστους κρίκους της αλυσίδας προληψη – θεραπεια – αποκατασταση.

Ο εμβολιασμός είναι ένα αναγκαίο μέτρο για τη διέξοδο από την Υγειονομική Κρίση των τελευταίων 10 μηνών, που έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 4000 συνανθρώπους μας στη χώρα μεταξύ των οποίων και σε δεκάδες συναδέλφους υγειονομικούς. Την Τετάρτη (16/12) έφτασε έγγραφη οδηγία σε όλα τα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας, που ζητούσε έως Παρασκευή πρωί (18/12) να δηλώσουν οι συνάδελφοι εάν επιθυμούν να εμβολιαστούν.

Η εν λόγω οδηγία δημιούργησε πρακτικά κλίμα εξαναγκασμού και ανασφάλειας, αλλά και απορία εκ μέρους του προσωπικού για την προχειρότητα που αντιμετωπίζεται ένα τόσο σοβαρό και σημαντικό βήμα που αφορά στην πρόληψη από τον SARS-COV2. Οι υγειονομικοί ανήκουμε στις ομάδες υψηλού κινδύνου που θα εμβολιαστούν κατά προτεραιότητα. Επομένως, θεωρούμε επιτακτική ανάγκη να ενημερωθεί το προσωπικό αναλυτικά, με ευθύνη της Διοίκησης του Νοσοκομείου και του Υπουργείου Υγείας, από την Επιτροπή Λοιμώξεων του Νοσοκομείου για τη διαδικασία εμβολιασμού:

Το ξαναλέμε: Η υγεια του λαου δεν ειναι ατομικη αλλα κοινωνικη ευθυνη. Να παρθούν άμεσα μέτρα για την πλήρη ενημέρωση των υγειονομικών και του κοινού ώστε να καταπολεμηθούν ο φόβος και η ανασφάλεια, αλλά και οι σκοταδιστικές αντιλήψεις που μπαίνουν εμπόδιο στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Θεωρούμε ότι μόνο μέσα από τη σωστή και έγκαιρη ενημέρωση δίνεται η δυνατότητα στο προσωπικό να πειστεί στο σύνολό του για την ασφάλεια και την αναγκαιότητα του εμβολιασμού. Η κυβέρνηση πρέπει να κατανοήσει ότι το ποσοστό συμμετοχής των υγειονομικών στον εμβολιασμό θα επηρεάσει καθοριστικά και τη συμμετοχή του πληθυσμού γενικότερα και για το λόγο αυτό απαιτούνται όλα όσα προτείνουμε παραπάνω και όχι βεβιασμένες κινήσεις και ανούσιες φιέστες.

 

Της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείου και Κέντρων Υγείας Ν. Καρδίτσας (ΕΙΝΚΥΝΚ)