- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Οι Ισπανικές Εκλογές μας δείχνουν το δρόμο – Του Ιωσήφ Χρούμπ

Οι εκλογές της προηγούμενης Κυριακής στην Ισπανία, έστειλαν ένα σημαντικό μήνυμα για την προοδευτική Ευρώπη. Διαβάζοντας τα αποτελέσματα καταλήγουμε σε μια σειρά από χρήσιμα συμπεράσματα. Ο σοσιαλιστής Πέδρο Σάντσεθ, κατήγαγε σημαντική νίκη, αφού αύξησε τη δύναμή του κατά 2,68% ποσοστό που θεωρείται παρά πολύ σημαντικό για τα δεδομένα της Ισπανίας, που δείχνει τον νέο ευρωπαϊκό δρόμο και προαναγγέλλει τη μεγάλη στροφή που θα υπάρξει στις ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ευρώπη.

Η άτακτη υποχώρηση των λαϊκιστών στην Ισπανία και σε συνδυασμό με την άνοδο στη κυβέρνηση της Φιλανδίας των σοσιαλιστών και την ήδη κυβερνώσα σοσιαλιστική παράταξη στην Πορτογαλία, διαπιστώνεται ότι ένας νέος κεντροαριστερός άνεμος πνέει στην Ευρώπη.

Είναι χαρακτηριστική η δήλωση της Προέδρου κ.Φ.Γεννηματά ότι, «μετά τη νίκη και στην Ισπανία, τα σοσιαλιστικά κόμματα αναδεικνύονται ως η λύση απέναντι στην κρίση που οδηγούν οι συντηρητικές πολιτικές και τα κόμματα της Δεξιάς, αλλά και ο λαϊκισμό, που χθες υπέστη δεινή ήττα».

Είναι φανερό ότι στην Ευρώπη διαμορφώνεται ένα νέο κλίμα αισιοδοξίας και ελπίδας απέναντι στον αριστερό και δεξιό λαϊκισμό και τη μισαλλοδοξία. Οι προοδευτικές δυνάμεις σιγά-σιγά ανακτούν το χαμένο έδαφος, ανανεωμένες πλέον και περισσότερο ώριμες και ρεαλιστικές, προασπίζοντας την ανάπτυξη, την κοινωνική συνοχή και την αλληλεγγύη, απέναντι στο νεοσυντηρητισμό προτείνοντας αυτή τη φορά μεταρρυθμίσεις προς όφελος των περιθωριοποιημένων και των φτωχών στρωμάτων της κοινωνίας.

Το μήνυμα αυτό θα γίνει χειροπιαστό στις εκλογές της 26ης Μαΐου, όπου η ψήφος μας θα πρέπει να συνταυτισθεί με τις αντίστοιχες προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης. Ψήφος στο Κίνημα Αλλαγής σημαίνει αλλαγή πολιτικής τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη.

Του Ιωσήφ Χρούμπ, πρώην Δ/ντή Κ.Υ.Παλαμά Καρδίτσας, Υποψ. Ευρωβουλευτή Κινήματος Αλλαγής