- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Οι προτάσεις των Δήμων Καρδίτσας και Μουζακίου για το Ελλάδα 2021

Προτάσεις που έχουν βραβευτεί στον πανευρωπαϊκό διαγωνισμό για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας θα καταθέσει ο Δήμος Καρδίτσας προς ένταξη στο «Ελλάδα 2021», ενώ ο Δήμος Μουζακίου θα οργανώσει σειρά εκδηλώσεων με τίτλο «Η Σταγόνα της Ελευθερίας» και θέμα τη ζωή του Γεώργιου Καραϊσκάκη.

Αυτό προκύπτει από τα όσα ανέφερε την Πέμπτη από την Λάρισα, όπου βρέθηκε, η Πρόεδρος του «Ελλάδα 2021» κ. Γιάννα Δασκαλάκη-Αγγελοπούλου.

Κατά τη διάρκεια σχετικής συνέντευξης τύπου, ανέφερε τα εξής ενδιαφέροντα:

«Συνολικά στην πλατφόρμα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», έχουν κατατεθεί

371 προτάσεις, από 118 Δήμους (Δήμοι, Δημοτικές Ενότητες, Ενώσεις Δήμων),

Οι 118 δήμοι που υπέβαλαν προτάσεις εκπροσωπούν 45 (από τους 51) νομούς της χώρας.

Οι 39 Δήμοι είναι πρωτεύουσες νομών. (Περιφερειακές ενότητες ονομάζονται πλέον, αλλά τους λέμε νομούς για μεγαλύτερη ευκολία).

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός ότι έχουν κατατεθεί προτάσεις από Δήμους και των 13 περιφερειών της χώρας.

Από την:

Σε σύνολο 371 προτάσεων, οι 221 το 60% περίπου, αφορούν σε δράσεις με αναπτυξιακά χαρακτηριστικά. Αφορούν υποδομές και έργα καινοτομίας με παρακαταθήκη για την «επόμενη μέρα». Οι 150, το 40% δηλαδή, αφορά δράσεις ή εορταστικές εκδηλώσεις με ιστορικό αποτύπωμα, δράσεις που τιμούν την Εθνική παλιγγενεσία, την ιστορική μας διαδρομή και τους πρωταγωνιστές των 200 χρόνων.

Αναλυτικότερα:

Από τις προτάσεις αυτές οι 28 είναι αυτοχρηματοδοτούμενες.

Για τις υπόλοιπες προτάσεις αναζητούνται πόροι χρηματοδότησης και όταν αυτοί εξασφαλιστούν, θα προχωρήσουμε σε λεπτομερείς ανακοινώσεις.

[Ενδεικτικές προτάσεις Δήμων Θεσσαλίας]

Όπως σας ανέφερα οι Δήμοι της Θεσσαλίας έχουν καταθέσει 19 προτάσεις. Προέρχονται από 9 διαφορετικούς Δήμους και παρουσιάζουν όλες εξαιρετικό ενδιαφέρον.

Θα ήθελα να τους ευχαριστήσω και να αναφέρω ενδεικτικά κάποιες από αυτές, δείχνοντας το εύρος τους και το πώς αθροιστικά αναδεικνύουν τους στόχους της επετείου.

Ο Δήμος Μουζακίου Καρδίτσας θα οργανώσει σειρά εκδηλώσεων (ντοκιμαντέρ, παραστάσεις, δρώμενα) με τον τίτλο «Η Σταγόνα της Ελευθερίας» και θέμα τη ζωή του Γεώργιου Καραϊσκάκη. Μέσα από την αναπαράσταση δράσεων και την ψηφιοποίησή τους, επιχειρείται η προβολή και κατανόηση της Επανάστασης του 1821 ως ψηφίδα της παγκόσμιας ιστορίας.

Ο Δήμος Καρδίτσας έχει καταθέσει προτάσεις έχουν βραβευτεί στον πανευρωπαϊκό διαγωνισμό για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας. Δράσεις που σηματοδοτούν την Καρδίτσα του Μέλλοντος, η οποία θα είναι πιο φιλική προς τους δημότες, πιο ασφαλής για τους πεζούς και ποδηλάτες, πιο πράσινη με λιγότερα αυτοκίνητα και υψηλότερη ποιότητα ζωής για τους κατοίκους.

Ο Δήμος Σκιάθου προτείνει τη διοργάνωση εκδήλωσης και έκθεσης με θέμα την ύφανση της 1ης Ελληνικής σημαίας στην Ιερά Μονή Ευαγγελισμού στη Σκιάθο το 1807.

Ο Δήμος Μετεώρων Τρικάλων προτείνει μεταξύ άλλων την συντήρηση και ανάδειξη του μνημείου Κονάκι Μέκιου. Ένα από τα καλύτερα πέτρινα νεοκλασικά κτίσματα της Θεσσαλίας,που μπορεί να μετατραπεί σε μουσείο λαϊκής τέχνης.

Ο Δήμος Φαρσάλων προτείνει τη διοργάνωση έκθεσης με αντικείμενα της ελληνικής επανάστασης και πολιτιστικές εκδηλώσεις τοπικής αναφοράς.

Ο Δήμος Ρήγα Φεραίου έχει προτείνει δράσεις για την ενεργειακή αυτονομία και τη βελτίωσης της ενεργειακής αποδοτικότητας, με στόχο την προώθηση της αειφορίας, της περιβαλλοντικής προστασίας και της οικονομικής ανάπτυξης.

Ο Δήμος Βόλου θα πραγματοποιήσει σειρά πολιτιστικών εκδηλώσεων καθόλη τη διάρκεια του 2021, όπως ψηφιακές εκδόσεις, πολιτιστικά δρώμενα, εκδηλώσεις, οι οποίες θα αναδεικνύουν την διαδρομή της πόλης και τα 200 χρόνια τους σύγχρονου ελληνικού κράτους.

Ο Δήμος Τρικκαίων έχει καταθέσει αρκετές προτάσεις. Θα ήθελα να σταθώ σε αυτήν που ξεδιπλώνει την ιστορία των 200 χρόνων του ελληνικού κράτους μέσα απ’ τα τραγούδια του λαού μας και την εξέλιξη της μουσικής,μέσα παραστάσεις μουσικής, χορού και θεάτρου.

Τέλος, ο Δήμος Λάρισας που μας υποδέχτηκε σήμερα, έχει καταθέσει 3 προτάσεις που θα υλοποιήσει με ίδια μέσα και έχει υποβάλει στην πλατφόρμα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021».

Η πρώτη είναι η διοργάνωση 5 κύκλων συζητήσεων με θέμα την Επανάσταση, σύγχρονη Ελλάδα και τη Δημοκρατία.

Η δεύτερη αφορά στη διοργάνωση εκπαιδευτικών επιμορφωτικών δράσεων με μαθήματα τοπικής ιστορίας.

Και η τρίτη αφορά μια σειρά παρουσιάσεων, διαλέξεων και εκθέσεων για την ιστορία της Λάρισας. Οι εκδηλώσεις έχουν σαν στόχο να αναδείξουν την χωροταξική και την πολεοδομική εξέλιξη της πόλης και να τη συνδέσουν με τις σημερινές παρεμβάσεις, μέσω του σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας και το μέλλον της. Οι εκδηλώσεις θα περιλαμβάνουν παρουσιάσεις-διαλέξεις, εκθέσεις φωτογραφικού υλικού και απεικονίσεων της πόλης, ειδική περιοδική έκθεση στο Διαχρονικό και στο Λαογραφικό Μουσείο

Κλείνοντας, θα ήθελα σήμερα να σας ανακοινώσω και μία κεντρική πρωτοβουλία της Επιτροπής “Ελλάδα 2021”, τις “Γιορτές των Πόλεων”.

Μια εορταστική επετειακή πρωτοβουλία που θα υποστηριχθεί από την Επιτροπή μας με σημεία αναφοράς Δήμους σε όλη τη χώρα.

Την 25η Μαρτίου 2021, θα διοργανωθούν και θα υποστηριχθούν από εμάς επετειακές εκδηλώσεις σε δήμους με μεγάλο ιστορικό αποτύπωμα.

Η επιτροπή θα επιλέξει περιοχές με υψηλό ιστορικό συμβολισμό, θα συζητήσει τις λεπτομέρειες με τους τοπικούς φορείς και θα στηρίξει τις επετειακές τους εκδηλώσεις.

Ενώ στις 20 και 21 Ιουνίου, την Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής, θα διοργανωθούν ταυτόχρονα και σε ενιαίο πλαίσιο εορτασμοί σε όλες τις πρωτεύουσες νομών της χώρας».