- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Οι τρίτεκνοι γιόρτασαν την Αγία Σοφία

Την προστάτιδα τους Αγία Σοφία, την τρίτεκνη Αγία που μαζί με τις τρεις κόρες της Πίστη, Ελπίδα και Αγάπη, μαρτύρησαν για να μην προδώσουν την πίστη τους και τα ιδανικά τους, γιόρτασε φέτος για πρώτη φορά ο Σύλλογος Τριτέκνων Νομού Καρδίτσας.
Ο εορτασμός έγινε στον εσπερινό του Σαββάτου 16 Σεπτεμβρίου στον Ιερό Μητροπολιτικό μας Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στην Καρδίτσα, στον οποίο χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Τιμόθεος που ευλόγησε τους άρτους τους οποίους προσέφερε ο Σύλλογος μας υπέρ υγείαν των μελών μας.
Ο εορτασμός μας συνέπεσε με τον εορτασμό από την τοπική μας εκκλησία, της σύναξης των οκτώ τοπικών της Αγίων Σεραφείμ, αρχιεπισκόπου Φαναρίου και Νεοχωρίου, Αρσενίου του εκ Καλογριανών, Παρθενίου, επισκόπου Ραδοβισδίου, Νικολάου, του εν Βουναίνη, Δαμιανού του εκ Μυριχόβου, Κωνσταντίνου του εκ Καππούας, Διονυσίου του εκ Σκλαταίνης και Ακακίου του εκ Γολίτσης.
Εκ μέρους του Δ.Σ. του Συλλόγου μας, στον εορτασμός παρέστησαν: Ο πρόεδρος κ. Θεόδωρος Θεοδωρόπουλος, ο Αντιπρόεδρος κ. Θεόδωρος Κοντός, ο ταμίας κ. Βασίλειος Καπνογιάννης, ο Υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων κ. Γεώργιος Αμβροσίου και η υπεύθυνη Δήμου Καρδίτσας κ. Αθανασία Γαλάνη – Δημητρίου.
Εκ μέρους του συλλόγου μας ο κ. Αμβροσίου απηύθυνε τον παρακάτω χαιρετισμό.
Σεβασμιότατε, άγιοι πατέρες, κυρίες και κύριοι
Ο σύλλογος τριτέκνων Νομού Καρδίτσας, αποφάσισε από φέτος να εορτάζει την προστάτιδά του Αγία Σοφία. Την τρίτεκνη Αγία Σοφία που μαζί με τις τρεις κόρες της Πίστη, Ελπίδα και Αγάπη, μαρτύρησαν για να μην προδώσουν την πίστη τους και τα ιδανικά τους.
Ιδανικά που προσπαθούν όλες οι τρίτεκνες οικογένειες να εμφυσήσουν στα παιδιά τους, με σκοπό να τα κάνουν ανθρώπους καλούς και χρήσιμους στην κοινωνία, ικανούς να δημιουργήσουν αύριο τις δικές τους οικογένειες.
Αυτή μας η προσήλωση στην οικογένεια είναι που μας κρατάει ακόμη όρθιο ως λαό, στις δύσκολες μέρες που περνάμε όλοι μας τα τελευταία χρόνια.
Σήμερα όμως έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια νέα πραγματικότητα.
Η δραματική μείωση των γεννήσεων που στον δήμο Καρδίτσας από 704 το 2004, έπεσαν στις 111 το 2016, η μείωση των γάμων, αλλά και των εγγραφών νέων παιδιών στην πρώτη τάξη των δημοτικών μας σχολείων, είναι κάτι που πρέπει να μας προβληματίσει όλους μας.
Επίσης, δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητη η δραματική μείωση του πληθυσμού του νομού μας που ενώ στην Απογραφή του 2001 ήμασταν 129.541 άτομα, στην Απογραφή του 2011 μείναμε μόλις 113.544 άτομα και το 2021 θα είμαστε ακόμη λιγότεροι.
Ο σύλλογός μας σήμερα αριθμεί 3000 ενεργά μέλη, ενώ το 45% του συνολικού πληθυσμού του νομού μας, απαρτίζεται από άτομα που ανήκουν σε πολυμελείς οικογένειες, δηλαδή από τρία παιδιά και πάνω.
Ο νομός μας μέχρι πρότινος εκπροσωπούνταν στο κοινοβούλιο με πέντε (5) βουλευτές και τώρα με (4) τέσσερις με αποτέλεσμά η δύναμή μας να μειώνεται.
Μέσα σε όλα αυτά, έχουμε και την μεγάλη μετανάστευση των νέων επιστημόνων στο εξωτερικό που διαταράσσει την συνοχή της Ελληνικής οικογένειας και στερεί από τη χώρα μας τα καλύτερα μυαλά. Παιδιά που η πατρίδα μας τα σπούδασε σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης και επένδυσε πάνω τους, αντί να προσφέρουν τις πολύτιμες υπηρεσίες τους σε αυτή, τα εκμεταλλεύονται οι άλλες χώρες του κόσμου.
Ενώ λοιπόν θα περίμενε κανείς από την πολιτεία, τόσο την κεντρική κυβέρνηση, όσο και την αυτοδιοίκηση να παίρνουν μέτρα που να ενθαρρύνουν τους νέους να κάνουν οικογένεια και να μένουν στην πατρίδα μας, αλλά και να στηρίζουν τις πολυμελείς οικογένειες, αντιθέτως όλα γίνονται προς την αντίθετη κατεύθυνση.
Η εφορία θεωρεί τα παιδιά μας τεκμήρια και φορολογεί τις πολυμελείς οικογένειες σε υπέρμετρο βαθμό. Ακούμε ότι τα οικογενειακά επιδόματα πάνε προς μείωση ή και κατάργηση.
Οι κοινωφελείς επιχειρήσεις και οι δήμοι, που δίνουν κάποιες μειώσεις σε πολυμελείς οικογένειες, αυτό συνήθως είναι χωρίς αντίκρισμα διότι λαμβάνουν υπόψιν τους όχι το καθαρό, αλλά το λεγόμενο τεκμαρτό εισόδημα με αποτέλεσμα οι παροχές να δίνονται σε ελάχιστους.
Ακόμη και το όριο εισοδήματος που θέτει η πολιτεία για την χορήγηση τροφίμων, είναι αρκετά υψηλό με αποτέλεσμα οι τελικοί αποδέκτες των ευεργετημάτων να είναι τελικά ελάχιστοι.
Τι να πει κανείς για την ανεργία που στους νέους ξεπερνάει το 50%; Οι δε μεγαλύτεροι σε ηλικία συνάνθρωποί μας που θα τύχει να μείνουν άνεργοι, έχουν πλέον ελάχιστες ελπίδες να ξαναβρούν δουλειά. Τι θα γίνει με όλους αυτούς τους ανθρώπους; Πως θα ταΐσουν τα παιδιά τους; Πως θα τα μάθουν γράμματα, μιας και στη χώρα μας ανθεί η παραπαιδεία, πως θα τα σπουδάσουν;
Όλα αυτά αποθαρρύνουν τους νέους μας από το να δημιουργήσουν οικογένεια και αυτό είναι καταστροφικό για τη χώρα μας.
Όαση σε αυτή την παράνοια, αποτελεί σήμερα η εκκλησία. Η λειτουργία των σπιτιών της αγάπης, ανακουφίζει εκατοντάδες οικογένειες καθημερινά, ενώ το έργο του φιλόπτωχου ταμείου είναι ξεχωριστό και θεάρεστο. Με καθοδηγητή τον σεβασμιότατο και πολύτιμους εργάτες όλους τους ιερείς, αλλά και τους εθελοντές, παράγεται ένα πολύ σημαντικό έργο που ενώ κανονικά ανήκει στην πολιτεία, έρχεται η εκκλησία για να δώσει λύση στις ανάγκες των πολιτών και να καλύψει ένα μεγάλο κενό.
Μαθαίνουμε για τις προσπάθειες της Ιεράς μας μητρόπολης να ενταχθεί σε χρηματοδοτικά προγράμματα για την δημιουργία οικοτροφείου, για την ανακαίνιση των κατασκηνώσεων Νεοχωρίου, αλλά και για την συμμετοχή της σε πολλές ακόμη δράσεις και αυτό μας χαροποιεί.
Θα είμαστε αρωγοί σε κάθε τέτοια προσπάθεια από όπου και να προέρχεται.
Κλείνοντας, θέλουμε ως τρίτεκνοι να ευχαριστήσουμε τον μητροπολίτη μας και τους εφημέριους του Μητροπολιτικού μας ναού που μας φιλοξενούν, αλλά και όλους εσάς που είστε σήμερα μαζί μας, στην μεγάλη αυτή γιορτή των τριτέκνων.
Τέλος, ας παρακαλέσουμε την Αγία Σοφία να μας έχει όλους καλά για να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες της ζωής.