- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Οι φοιτητές συμμετείχαν στο συλλαλητήριο ενάντια στις βάσεις του ΝΑΤΟ

Το Σάββατο 7/12 στο Βόλο μετά το Πανθεσσαλικό Συλλαλητήριο ενάντια στις βάσεις του ΝΑΤΟ, φοιτητικοί σύλλογοι από όλη τη Θεσσαλία πραγματοποίησαν σύσκεψη συντονισμού. Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι: ΣΤΕΦ, ΣΕΥΠ, Επιτροπή φοιτητών ΣΔΟ και Εστίας Λάρισας. ΠΤΕΑ, Φυτικής Παραγωγής και Μηχανολόγων Μηχανικών του Βόλου. Κτηνιατρική Καρδίτσας.

Απόφαση του συντονισμού των Φοιτητικών Συλλόγων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Η μεγάλη συμμετοχή φοιτητών στις γενικές συνελεύσεις, στις κινητοποιήσεις, στο συντονισμό των συλλόγων είναι η ξεκάθαρη, ηχηρή απάντηση ότι με το νέο νόμο-πλαίσιο που ετοιμάζεται να καταθέσει η κυβέρνηση θα μας βρει απέναντί της με ακόμα πιο μαζικούς, ακόμα πιο οργανωμένους αγώνες!

Καλούμε όλους τους  φοιτητές, όλους τους φοιτητικούς συλλόγους ΤΩΡΑ να κλιμακώσουμε τον αγώνα μας ενόψει του νόμου-πλαίσιο για την ανώτατη εκπαίδευση, να δώσουμε απάντηση στην κρατική καταστολή που πάει χέρι-χέρι με την αντιλαϊκή πολιτική. Να διεκδικήσουμε λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στις σχολές μας.

Να μην τολμήσει η κυβέρνηση να καταθέσει το νέο νόμο-πλαίσιο!

Ο νέος νόμος-πλαίσιο διατηρεί τους νόμους όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, τις οδηγίες της ΕΕ, την υποχρηματοδότηση, τις ελλείψεις, την υποβάθμιση των σπουδών μας και προσθέτει νέα εμπόδια!  Οι αξιολογήσεις, η αυτονομία/αυτοδιοίκηση ιδρυμάτων υπάρχουν χρόνια τώρα και έχουν αποτελέσει όχημα για μείωση του προσωπικού, της χρηματοδότησης, της φοιτητικής μέριμνας αφού ό,τι θεωρείται «κόστος» κόβεται.

Στο όνομα της αυτονομίας αποδεσμεύεται το κράτος από την ευθύνη για τη λειτουργία των τμημάτων. Με αποτέλεσμα το κάθε Ίδρυμα να αποφασίζει πως και με τι πόρους θα διδάσκονται τα μαθήματα, με τι όρους θα λειτουργεί η φοιτητική μέριμνα. Μετατρέποντας τα ιδρύματα σε επιχειρήσεις που πουλούν πτυχία, πιστοποιητικά, ξεπουλούν υποδομές σε ιδιώτες. Στο όνομα της αυτονομίας κουβεντιάζεται στην αρχιτεκτονική της Πάτρας η ένταξη διδάκτρων σε προπτυχιακό επίπεδο!!!

Τώρα πάνε να συνδέσουν ακόμα πιο σφιχτά την κρατική χρηματοδότηση με την αξιολόγηση οδηγώντας σε ακόμα μεγαλύτερο οικονομικό στραγγαλισμό τα ιδρύματα. Όσα Ιδρύματα και Τμήματα δεν αξιολογούνται καλά με τα στάνταρς των επιχειρήσεων θα υποχρηματοδοτούνται και τελικά θα κλείνουν.

Δεν θα επιτρέψουμε τις διαγραφές φοιτητών! Κανένας φοιτητής δεν είναι βάρος και κόστος για το Πανεπιστήμιο! Με τις διαγραφές οδηγούν χιλιάδες φοιτητές εκτός σπουδών, ενώ ήδη με τα αποτελέσματα των μετεγγραφών 5.000 φοιτητές κινδυνεύουν να παρατήσουν τις σπουδές τους.

Απελευθερώνουν τα δίδακτρα στα μεταπτυχιακά και στα ξενόγλωσσα προπτυχιακά. Την ώρα που πετάνε βασικές γνώσεις έξω από το πτυχίο, έρχονται να βάλουν νέα εμπόδια στην προσπάθεια μας να πάρουμε όσο περισσότερη γνώση γίνεται, να μας κάνουν πελάτες πανάκριβων μεταπτυχιακών και πιστοποιήσεων.

Διεκδικούμε λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στις σπουδές μας.

Όλα αυτά έρχονται να προστεθούν στην εκρηκτική κατάσταση που ήδη αντιμετωπίζουμε. Ιδιαιτέρα οξυμένη είναι η κατάσταση στα τμήματα των πρώην ΤΕΙ όπου οι φοιτητές εκεί δεν γνωρίζουμε τι αντίκρισμα θα έχει το πτυχίο μας, αν θα καταφέρουμε να τελειώσουμε τις σπουδές μας, υπάρχουν τμήματα χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα.

Ο μύθος του “ευρωπαϊκού πανεπιστήμιου” της κυβέρνησης της ΝΔ και των προηγούμενων κυβερνήσεων, που της έστρωσαν το δρόμο, δεν έχει καμία σχέση με τις ανάγκες μας για ολοκληρωμένη μόρφωση, για σύγχρονο πρόγραμμα σπουδών με βάση τις εξελίξεις της επιστήμης, για πτυχίο που θα διασφαλίζει την πρόσβαση στο επάγγελμα. Είναι το πανεπιστήμιο της πετσοκομμένης κρατικής χρηματοδότησης που για να λειτουργήσει θα πρέπει να κυνηγάει ιδιώτες και χορηγούς, να υποτάσσει  το περιεχόμενο της εκπαίδευσης και της έρευνας στις ορέξεις τους. Είναι το πανεπιστήμιο στο οποίο παίρνουν δωμάτιο στις εστίες μόλις 9 στους 100 φοιτητές. Είναι το πανεπιστήμιο των διδάκτρων και της εξίσωσης των πτυχίων μας με αυτά τα ιδιωτικών κολλεγίων.

 Βγαίνουμε στην αντεπίθεση για τις σπουδές και το μέλλον που μας αξίζει!

Είναι γελασμένοι αν νομίζουν ότι όσο «πυροβολούν» τα δικαιώματά μας, εμείς θα μένουμε θεατές των εξελίξεων! Οι κυβερνήσεις και τα επιτελεία της ΕΕ τρέμουν τον οργανωμένο μαζικό αγώνα των φοιτητών, γι’ αυτό εντείνουν τον αυταρχισμό και την καταστολή, καταπατούν το άσυλο όπως στην ΑΣΟΕΕ, βάζουν εμπόδια στη διεξαγωγή Γενικών Συνελεύσεων, προσπαθούν να βάλουν χέρι στη λειτουργία των Φοιτητικών Συλλόγων!

Ο ΣΥΡΙΖΑ με το πόρισμα Παρασκευόπουλου που ταύτιζε τους δίκαιους αγώνες των φοιτητών με εγκληματικές ενέργειες, έστρωσε το δρόμο στη ΝΔ που έφερε κατακαλόκαιρο την κατάργηση του ασύλου για να έχει σήμερα λυμένα τα χέρια, ώστε να ψηφίσει το νόμο-πλαίσιο χωρίς αντιστάσεις. Άσυλο μέσα στις σχολές αναγνωρίζουν μόνο για τα επιχειρηματικά συμφέροντα και όχι για τους αγώνες των φοιτητών!

Ο αγώνας μας μπορεί να έχει αποτελέσματα. Κερδίσαμε την αύξηση των μετεγγραφέντων και των δικαιούχων δωρεάν σίτισης, 276.000€ επιπλέον χρηματοδότηση για το έκτακτο διδακτικό προσωπικό, σε πολλά τμήματα πετύχαμε τη διεξαγωγή εμβόλιμης εξεταστικής, την κατάργηση των αλυσίδων. Κερδίσαμε να υπάρχουν σύλλογοι με αγωνιστικό προσανατολισμό, δίπλα σε κάθε φοιτητή, ξεπερνώντας σε πολλούς από αυτούς την διαλυτική κατάσταση που είχε επιβάλει η ΔΑΠ. Σήμερα υπάρχει ένα αγωνιστικό-μαχητικό μπλοκ φοιτητικών συλλόγων σε όλη τη Θεσσαλία που δίνει άλλη δυναμική  στον αγώνα μας.

Καλούμε όλους τους φοιτητικούς συλλόγους να οργανώσουμε μαζί την αντίσταση στο νόμο-πλαίσιο της κυβέρνησης της ΝΔ και την αντεπίθεση των φοιτητών για να διεκδικήσουμε όλα όσα δικαιούμαστε, με βάση τις δυνατότητες της εποχής μας! Διεκδικούμε ολοκληρωμένη μόρφωση, δωρεάν σπουδές και δουλειά με δικαιώματα στο αντικείμενο που σπουδάζουμε. Ο αγώνας μας θα είναι πιο αποτελεσματικός, πιο μαχητικός όταν οι φοιτητικοί σύλλογοι, ενωμένοι, συντονισμένοι περάσουν στην επιθετική διεκδίκηση αυτών των αιτημάτων.

Διεκδικούμε:

Προχωράμε σε: