- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Ολοκληρωμένη φυτοπροστασία στη βαμβακοκαλλιέργεια

Η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της ΠΕ Καρδίτσας και το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Βόλου , στο πλαίσιο του Προγράμματος Γεωργικών Προειδοποιήσεων Ολοκληρωμένης Φυτοπροστασίας της Βαμβακοκαλλιέργειας της χώρας, ενημερώνουν τους βαμβακοκαλλιεργητές της Π.Ε. Καρδίτσας για τις απαραίτητες ενέργειες αποτελεσματικής φυτοπροστασίας των βαμβακοκαλλιεργειών.

Οι οδηγίες του παρόντος δελτίου αφορούν το χρονικό διάστημα από   το στάδιο της έναρξης της ανθοφορίας  μέχρι το στάδιο του σχηματισμού καρυδιών.

Οι παραγωγοί πρέπει να παρακολουθούν τακτικά τις καλλιέργειες και σύμφωνα με τα πραγματικά δεδομένα,  να εφαρμόζουν τις συγκεκριμένες καλλιεργητικές πρακτικές φυτοπροστασίας και στο σωστό χρόνο, όπως παρακάτω περιγράφονται κατά περίπτωση.

 

  1. Διαπιστώσεις

Αρχές Ιουλίου σημειώθηκαν υψηλές θερμοκρασίες – για κάποιες ημέρες επικράτησαν συνθήκες καύσωνα με θερμοκρασίες πάνω από 40Ο  C – οι οποίες ευνόησαν σημαντικά την καλλιέργεια . Το τριήμερο 15 έως 17 Ιουλίου σημειώθηκαν υπερβολικές βροχοπτώσεις με ταυτόχρονη πτώση της θερμοκρασίας σε χαμηλά για την εποχή επίπεδα. Οι υπερβολικές βροχοπτώσεις οδήγησαν σε υπερβολική βλαστική ανάπτυξη – ιδιαίτερα στις   ποτισμένες καλλιέργειες – και έκανε αναγκαία την χρήση ανασχετικών ανάπτυξης σε αρκετά χωράφια. Η σημαντική πτώση της θερμοκρασίας είχε σαν αποτέλεσμα να παρατηρηθούν σε αρκετές φυτείες μεταχρωματισμοί και συστροφή φύλλων και σε κάποιες περιπτώσεις και ξηράνσεις.

Ο αριθμός των συλλήψεων ενήλικων ρόδινου σκουληκιού που παρατηρήθηκε ως τώρα είναι μικρός σε όλους τους αγρούς παρατήρησης  και δεν έχει παρατηρηθεί προσβολή ανθέων (ροζέτες) και καρυδιών.

  1. Συστάσεις – καλλιεργητικές πρακτικές

3.1  Συνιστάται στους βαμβακοπαραγωγούς να εφαρμόζουν ορθολογική αζωτούχο λίπανση και άρδευση, για την διατήρηση  της ισορροπίας βλαστικών και καρποφόρων οργάνων και αποφυγή υπερβολικής και τρυφερής βλάστησης προκειμένου να αποτραπεί η προσέλκυση επιβλαβών οργανισμών και φυσικά η οψίμιση των φυτειών.                                                                                                               Σε φυτείες με υπερβολική βλάστηση συνιστάται η εφαρμογή ρυθμιστών ανάπτυξης.

3.2 Οι  βαμβακοπαραγωγοί πρέπει να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα και να επιθεωρούν κάθε 2-3 ημέρες τις βαμβακοφυτείες τους , προκειμένου να διαπιστώνουν εγκαίρως τυχόν εντομολογικές προσβολές , έτσι ώστε να είναι δυνατή η αντιμετώπισή τους , με το μικρότερο οικονομικό και περιβαλλοντικό κόστος.

Στο   διάστημα από το τέλος Ιουλίου μέχρι τις αρχές Αυγούστου  που  συνήθως κάνει την  εμφάνισή της  η 2η  γενιά του πράσινου σκουληκιού στο βαμβάκι , στην περιοχή μας , και με δεδομένο ότι στους αγρούς παρατήρησης διαπιστώθηκε η ύπαρξη νεαρών  προνυμφών της  γενιάς αυτής ,  οι παραγωγοί θα πρέπει να δείξουν ιδιαίτερη προσοχή και να ελέγχουν σχολαστικά της φυτείες τους για ύπαρξη προνυμφών.                                                                                                                                   Επέμβαση με φυτοφάρμακα θα πρέπει να γίνεται μόνο όταν διαπιστωθεί ότι η πυκνότητα των πληθυσμών των εντόμων – εχθρών φτάσουν στα όρια επέμβασης όπως παρακάτω:

Για αποφυγή προσβολής από τετράνυχο, η καλλιέργεια πρέπει να αρδεύεται κανονικά. Φυτά στρεσαρισμένα από έλλειψη νερού ευνοούν την ανάπτυξη μεγάλων πληθυσμών τετράνυχου. Αν χρειαστεί  χημική επέμβαση με βάση τα κατώτερα όρια επέμβασης που αναφέρθηκαν παραπάνω, να χρησιμοποιούνται σκευάσματα με εκλεκτική δράση (εξειδικευμένη δράση μόνο στα ακάρεα).      Εγκεκριμένα σκευάσματα με τέτοια δράση είναι τα etoxazole και hexythiazox.

 

  1. Εφαρμογή ψεκασμών με Φυτοπροστατευτικά Προϊόντα.

Άστοχοι και άκαιροι ψεκασμοί αποβαίνουν σε βάρος της καλλιέργειας , του περιβάλλοντος  και       της υγείας του ανθρώπου.

 

ΠΡΟΣΟΧΗ:

Για περισσότερες πληροφορίες οι βαμβακοπαραγωγοί μπορούν να απευθύνονται στο Τμήμα Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Καρδίτσας καθώς και στο Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Βόλου , στα τηλέφωνα 24413-55203 , 55244 και 55243 και 24210-66525.

 

Ο Αναπληρωτής Προϊστάμενος

της Δ/νσης

 

 

 

Δημήτριος Β.  Κωστής

Γεωπόνος