- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Ολοκληρώθηκε ο Κύκλος – αφιέρωμα στην Αρχαία Ελλάδα και τα κυκλαδικά ειδώλια

Ολοκληρώθηκε την Παρασκευή 5 Ιουλίου, το αφιέρωμα των δύο εβδομάδων στην καθημερινή ζωή της Αρχαίας Ελλάδας και τα κυκλαδικά ειδώλια, στις Παιδικές Βιβλιοθήκες του Δ.Ο.Π.Α.Κ. Δήμου Καρδίτσας, στα πλαίσια των Καλοκαιρινών Δραστηριοτήτων Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας, με τίτλο «Δράσεις και… αποδράσεις, για ήσυχα και … ανήσυχα παιδιά».

Το παιχνίδι στην αρχαία Ελλάδα αποτελεί μέρος της αγωγής των παιδιών και της καθημερινότητας. Την αξία των ομαδικών παιχνιδιών οι αρχαίοι Έλληνες την κατάλαβαν πρώτοι γι’ αυτό και περνούσαν πολλές ώρες παίζοντας με τα παιδιά τους. Τους έφτιαχναν πήλινα και ξύλινα ζωάκια ,κούκλες σβούρες, αμαξάκια. Πολλά από τα βασικά παιχνίδια δεν έχουν αλλάξει με το πέρασμα των αιώνων, παρά μόνο η ονομασία τους.

Στην Παιδική Βιβλιοθήκη Δημοτικού Διαμερίσματος «Αρτεσιανού» παίξαμε σκαπέρδα, χαλκή μύια, ακινητίνδα, σφαίρα, αποδιδρασκίνδα και μας άρεσε που και σήμερα παίζουμε τα ίδια, αλλά με άλλη ονομασία!!!

Το θέμα μας στην Παιδική Βιβλιοθήκη συνοικίας «Αγίας Παρασκευής» ήταν η καθημερινή ζωή στην Αρχαία Ελλάδα. Διαβάσαμε το βιβλίο “Λέων και Μελίτη” της Μαρίνας Πλατή και της Ελένης Μάρκου και μιλήσαμε για την ζωή,  τις συνήθειές τους στην Αρχαία Ελλάδα.

Φτιάξαμε την δημοφιλή τους κούκλα, την πλαγγόνα, και τέλος κατασκευάσαμε κοσμήματα της αρχαίας  Ελλάδας από αλουμινόχαρτο και χάντρες…

Στην Παιδική Βιβλιοθήκη «Παυσιλύπου», τα παιδιά εντυπωσιάστηκαν με τα ομοιώματα των κυκλαδικών ειδωλίων και τις πέτρες από τις οποίες φτιάχνονταν, όπως ο Οψιανός, η Ελαφρόπετρα, το μάρμαρο…

Διαβάσαμε το σχετικό βιβλίο της Μαρίνας Πλατή «Άνθρωπος ή Βιολί», από τις εκδόσεις Καλειδοσκόπιο και στη συνέχεια τα παιδιά έπαιξαν τόμπολα με κάρτες των εκθεμάτων του μουσείου και το καταπληκτικό παιχνίδι της wwf  Ελλάς και του Μουσείου κυκλαδικής Τέχνης «Κυκλαδούπολη»!!!

Τη Δευτέρα 8 Ιουλίου, ξεκινά στις παιδικές βιβλιοθήκες του Δ.Ο.Π.Α.Κ. Δήμου Καρδίτσας ένα εβδομαδιαίο αφιέρωμα στη διατροφή του σήμερα, αλλά και του χτες και συγκεκριμένα:

στην Παιδική Βιβλιοθήκη συνοικίας «Αγίου Φανουρίου» –  «Διατροφή και υγεία». Τα παιδιά μαθαίνουν για τις κατηγορίες των τροφών, ποιες πάνε μαζί και ποιες όχι, τι πρέπει να τρώνε, ποιες ώρες με ποια συχνότητα. Πως έτρωγαν αντίστοιχα και τι, τα παιδιά της Αρχαίας Ελλάδας;

Η διατροφή άλλοτε και τώρα…

στις Παιδικές Βιβλιοθήκες Δημοτικού Διαμερίσματος «Παλαιοκκλησίου» & «Αγγελική Βαρελλά»  –  Καρποί της Ελληνικής γης (Σιτάρι, λάδι, Σταφύλι). Τρία βασικά προϊόντα της Ελληνικής γης. Μύθοι και πραγματικότητες γύρω από αυτά. Τα παιδιά μαθαίνουν για τα τρία βασικά προϊόντα της Ελληνικής γης και το ρόλο τους από την Αρχαιότητα έως σήμερα.

 Οι δράσεις πραγματοποιούνται κάθε πρωί από τις 11 έως τις 12:30 και απευθύνονται κυρίως σε παιδιά που έχουν τελειώσει την Α΄ Δημοτικού έως και 14 ετών.

Παιδιά κάτω των 7 ετών, πρέπει να συνοδεύονται από ενήλικα καθ’ όλη τη διάρκεια των δράσεων.

Αναλυτικό πρόγραμμα λειτουργίας της κάθε βιβλιοθήκης, καθώς και τις δράσεις που θα πραγματοποιούν, μπορείτε να τις βλέπετε στην ιστοσελίδα του Δήμου Καρδίτσας, και στις σελίδες των παιδικών βιβλιοθηκών του Δ.Ο.Π.Α.Κ. στο Facebook: Παιδικές Βιβλιοθήκες Δ.Ο.Π.Α.Κ. Δήμου Καρδίτσας & Παιδικές Βιβλιοθήκες Καρδίτσας και στους πίνακες ανακοινώσεων των Παιδικών Βιβλιοθηκών του Δ.Ο.Π.Α.Κ.

Κι αυτό το καλοκαίρι οι καλύτερες «αποδράσεις»… θα είναι στις Βιβλιοθήκες!!!