- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Ολοκληρώθηκε το εργαστήριο επιχειρηματικότητας για νέους

Το καινοτόμο ευρωπαϊκό πρόγραμμα YIEL που στην ουσία αποτελεί ένα εκπαιδευτικό εργαστήρι επιχειρηματικότητας των νέων ολοκληρώθηκε πριν λίγες ημέρες  από το Δήμο Καρδίτσας. Τα εκπαιδευτικά εργαλεία που εφαρμόστηκαν στη διάρκεια του προγράμματος, έχουν σχεδιαστεί στο να βοηθάνε ένα νέο ή νέα να μπορεί, να μετατρέπει μια απλή ιδέα σε επιχειρηματική ιδέα. Να θέτει τα κατάλληλα ερωτήματα έτσι ώστε βήμα βήμα να σχηματίζεται μια πρόταση που να μπορεί να αποτελέσει τη βάση για τη δημιουργία μιας επιχείρησης.

Τα συγκεκριμένα εκπαιδευτικά εργαλεία είναι η εκπαίδευση πάνω στο Business Model Camvas, που είναι μια απλοποιημένη μορφή Επιχειρηματικού Σχεδίου και σε τεχνικές παρουσίασης μιας ιδέας, πρακτικές που βρίσκουν εφαρμογή στα σύγχρονα εργαστήρια επιχειρηματικότητας των θερμοκοιτίδων και των συνεργατικών χώρων σε όλη την Ευρώπη.

Την προηγούμενη εβδομάδα, πραγματοποιήθηκε στην Ιταλία και η τελευταία συνάντηση των εταίρων του προγράμματος, παρουσία του Δημάρχου Καρδίτσας Φώτη Αλεξάκου, της Εντεταλμένης Συμβούλου Ευρωπαϊκών & Εθνικών Προγραμμάτων Σωτηρίας Μπακαλάκου και του Αντιδημάρχου Ψηφιακής Πολιτικής, Καινοτομίας & Δράσεων Νεολαίας Βασίλη Κουρκούνα. Εκεί, διατυπώθηκαν τα συμπεράσματα από το υλικό που παράχθηκε στους 15 μήνες διάρκειας του προγράμματος και παρουσιάστηκε το τελικό μοντέλο “top” ανάπτυξης επιχειρηματικών δεξιοτήτων για νέους.

Τον Ιούλιο του 2018 πραγματοποιήθηκε επίσκεψη μελέτης στην Πορτογαλία, στο πλαίσιο του προγράμματος,  στην οποία συμμετείχαν νέοι από κάθε χώρα και μεταξύ αυτών 5 φοιτητές από την Καρδίτσα, που εκπαιδεύτηκαν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, επισκέφθηκαν δομές υποστήριξης επιχειρηματικότητας (θερμοκοιτίδες και co-working spaces) καθώς και επιχειρήσεις που έχουν ιδρυθεί από νέους της περιοχής.

Το καινοτόμο αυτό εκπαιδευτικό πρόγραμμα, σχεδιάστηκε από τον δήμο Estarreja της Πορτογαλίας, που είναι και ο συντονιστής εταίρος, με συνδιοργανωτές τον Δήμο Καρδίτσας, τον Δήμο Cinisello Balsamo της Ιταλίας, τον Δήμο Rezekne της Λετονίας και τον Δήμο Caracal της Ρουμανίας και είχε χρονική διάρκεια υλοποίησης 15 μήνες, από τον Ιούλιο του 2017, έως τον Οκτώβριο του 2018.