- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Ορθή αντιμετώπιση του ζητήματος των μεταχρονολογημένων επιταγών προτείνει ο ΣΘΕΒ

Επιστολή προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα αναφορικά με το θέμα της διαχείρισης του θέματος των μεταχρονολογημένων επιταγών, τόσο για τους εκδότες όσο και για τους κομιστές αυτών, απέστειλε ο πρόεδρος του ΣΘΕΒ κ. Αχιλλέας Νταβέλης.

Ο πρόεδρος του ΣΘΕΒ επισήμανε πως οι εξαγγελίες της κυβέρνησης για τα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων, εργαζομένων και ανέργων, κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση αλλά και για να έχουν αποτελεσματικό αντίκτυπο στο σύνολο της οικονομίας πρέπει να εξασφαλιστεί η έγκαιρη καταβολή όλων των επιδομάτων και η απρόσκοπτη λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης.

Παρά τα πολύ σημαντικά για τις επιχειρήσεις μέτρα, σε αυτό το κρίσιμο σημείο καμπής μετά το δεύτερο κύμα πανδημίας της οικονομίας, πολλές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν ήδη σοβαρά οικονομικά ζητήματα.

Σύμφωνα με την προηγούμενη απόφαση του υπουργείου Οικονομικών για παράταση 75 ημερών για την πληρωμή μεταχρονολογημένων επιταγών από τους  εκδότες τους, δημιούργησε αρκετά προβλήματα και στρεβλώσεις στην αγορά.

Ιδιαιτέρως δε, παρατηρήθηκε σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας καθώς οι συνεχείς παρατάσεις έφεραν χρονικά την συμπίεση παλιότερων και νέων επιταγών προς λήξη, οι οποίες θα  έπρεπε να πληρωθούν συνολικά. Πέρα από τον εκδότη, η αδυναμία πληρωμής συμπαρασύρει τους λήπτες, ανοίγοντας έτσι έναν νέο φαύλο κύκλο στην αγορά, αναφέρει στην επιστολή του ο πρόεδρος του ΣΘΕΒ κ. Αχιλλέας Νταβέλης.

Δεδομένου δε και των ιδιαίτερων συνθηκών που επικρατούν στην αγορά ο ΣΘΕΒ προτείνει να παραταθούν επιταγές ποσού μέχρι 10.000€ για άγνωστο αριθμό ημερών, αφού ουδείς γνωρίζει αν το δεύτερο κύμα πανδημίας θα τελειώσει στις τρεις εβδομάδες ή θα παραταθεί έως και τον μήνα Δεκέμβριο σε μια προσπάθεια να προστατευθούν οι μικροί και μεσαίοι επιχειρηματίες.

Ο ΣΘΕΒ εκφράζοντας την αγωνία όλου του επιχειρηματικού κόσμου, θεωρεί δίκαιo και αναγκαίο  την επιβίωση επιχειρήσεων και εργαζομένων, το θέμα της ορθής αντιμετώπισης από την Κυβέρνηση των μεταχρονολογημένων επιταγών.