- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Ορ. Ψαχούλας: Οδηγούν στην εξαθλίωση αγρότες και μικρομεσαίους

Κατά γενική ομολογία δύο είναι οι κλάδοι που συνέβαλαν στην ανόρθωση της οικονομίας και την ανάπτυξη της πατρίδας. Η αγροτιά και οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες. Τι να πει κανείς για τους αγρότες τους δουλευτάδες της γης; Αμέσως μετά τον πόλεμο ρίχτηκαν στη γη τους και κατάφεραν να αναστήσουν τις οικογένειές τους και τα χωριά τους. Η πρωτογενής παραγωγή έσπασε όλα τα ρεκόρ. Η περιοχή μας γνώρισε ημέρες ευμάρειας. Σε συνδυασμό με την κτηνοτροφία είχαμε αυτάρκεια σε πολλά προϊόντα. Δυστυχώς λάθη της Ευρώπης αλλά και των δικών μας κυβερνήσεων άλλαξαν το κλίμα με δυσοίωνο πλέον το μέλλον.

Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με τους ελευθεροεπαγγελματίες. Τα νέα μέτρα, η δυσβάσταχτη φορολογία που αγγίζει το 80% επί των κερδών δεν αφήνει κανένα περιθώριο επιβίωσης. Σ’ αυτά έρχεται να προστεθεί και το ασφαλιστικό. Ειδικά για τους αγρότες έχουν προκαθορισθεί οι δόσεις των ασφαλιστικών εισφορών, οπότε έχουν να αντιμετωπίσουν δαμόκλεια σπάθη. Επιπλέον θα φορολογηθούν ως επαγγελματίες. Όλα αυτά αποτελούν ένα φορολογικό μείγμα άκρως επικίνδυνο που θα οδηγήσει σε νέα φυγή από την αγροτική γη και σε περαιτέρω ερήμωση των χωριών μας. Πέραν αυτών πολλοί υπερχρεωμένοι αγρότες κινδυνεύουν να χάσουν τα υποθηκευμένα χωράφια τους.

Και αναλογιζόμεθα τι έλεγε άλλοτε ο πρωθυπουργός όταν ανέβαινε στις πλατφόρμες των τρακτέρ;; Αυτά πρέπει να τα θυμούνται οι αγρότες και να μην τσιμπάνε στα «αντίδωρα» των 300 και 400 ευρώ, που στη μία τσέπη μπήκαν και από την άλλη βγήκαν!! Όσο για τους επαγγελματίες η ανάλγητη πολιτική οδηγεί σε λουκέτα. Η αγορά έχει γονατίσει γιατί δεν υπάρχει αγοραστική δύναμη, ενώ η ανεργία χτυπάει «κόκκινο». Η χώρα μας ίσως βρεθεί και εκτός Ευρωζώνης. Αλλά οι κυβερνώντες περί άλλα τυρβάζουν!!! Τους ενδιαφέρει μόνο η εξουσία, η προβολή και η καρεκλίτσα τους!!! Αλλά ως πότε;

Άρθρο του Ορέστη Ψαχούλα, Εντεταλμένου Σύμβουλου Εμπορίου-Ανάπτυξης- Απασχόλησης της Περιφέρειας Θεσσαλίας