- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Ορ. Ψαχούλας : Πιάσαμε πάτο – Ώρα μηδέν για την επιχειρηματικότητα

Αν διατρέξει κάποιος σήμερα την Ελλάδα, από τη μια άκρη ως την άλλη, θα διαπιστώσει την φτώχεια, την ανέχεια μεγάλης μερίδας του πληθυσμού, αλλά και τη βαθιά κρίση στην οποία έχει περιέλθει το σύνολο των επιχειρήσεων.

Κι όπου αργοπεθαίνει ο πρωτογενής τομέας και διολισθαίνει ο δευτερογενής δεν είναι δυνατόν να μιλάμε για εύκολη ανάκαμψη της εθνικής οικονομίας.

Θα σταθούμε σήμερα στο ζήτημα της επιχειρηματικότητας που έφτασε, δυστυχώς, στο ναδίρ. Το κλίμα της αβεβαιότητας, λειτουργεί ως βραχνάς για το σύνολο των επιχειρήσεων.

Ειδικότερα η ανάδειξη στην εξουσία των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δρομολόγησε το πάγωμα της αγοράς. Οι κυβερνώντες, πιστοί στα δόγματα της ξεπερασμένης αριστεράς, αντιμετωπίζουν με εμπάθεια κάθε ιδιωτική πρωτοβουλία. Καταντούν αλλεργικοί, όταν ακούνε για επιχειρήσεις. Μέσα σ’ αυτό το εχθρικό πλαίσιο και με την υιοθέτηση των capital controls πολλές επιχειρήσεις γονάτισαν αδυνατώντας να ανταποκριθούν στις τρέχουσες υποχρεώσεις. Δυστυχώς το μέτρο που θα ισχύσει και το 2017 θα αποτελειώσει έναν νευραλγικό κλάδο της οικονομίας και θα σβήσει από το χάρτη όλες τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Επιπλέον σε μια χώρα, όπου βασιλεύει η δυσβάσταχτη φορολογία, σε συνδυασμό με την ατέρμονη διαδικασία της γραφειοκρατίας, πώς να προσελκυστούν επενδύσεις; Πρόσφατο είναι το παράδειγμα της φυγής μεγάλου επενδυτή, προς ζημία του τόπου. Ο «δραστήριος» πρωθυπουργός δεν καταδέχθηκε ούτε ν’ απαντήσει στο αίτημά του. Την ίδια ώρα πολλές ελληνικές επιχειρήσεις οδεύουν προς τις γειτονικές χώρες (Αλβανία – Σκόπια – Βουλγαρία – Ρουμανία) όπου εκεί μειώνεται η ανεργία, ενώ εδώ στη χώρα μας άγγιξε δυσθεώρητα ύψη, με αποτέλεσμα οι νέοι μας να φεύγουν σε χώρες του εξωτερικού.

Τέλος «δαμόκλειος σπάθη» για όλες τις επιχειρήσεις είναι οι ασφαλιστικές εισφορές. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι το 80% των επιχειρήσεων αδυνατούν να πληρώσουν τις εισφορές.

Χωρίς αμφιβολία η αγορά πνέει τα λοίσθια. Θα χρειαστεί ένα ισχυρό θετικό σοκ, για ν’ αναστηθεί. Κι αυτό για να γίνει απαιτεί μια σειρά από μέτρα – κίνητρα, τα οποία σίγουρα δεσμεύεται να υλοποιήσει η αυριανή κυβέρνηση της ΝΔ υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Όλα τα παραπάνω προϋποθέτουν παράλληλη στήριξη του πρωτογενούς τομέα. Γιατί με ερημωμένη την ύπαιθρο, δεν μπορούμε να μιλάμε για σωστή λειτουργία του δευτερογενούς τομέα, ούτε για ανάκαμψη της οικονομίας.

 

Άρθρο του Ορέστη Ψαχούλα, Εντεταλμένου Σύμβουλου Εμπορίου-Ανάπτυξης- Απασχόλησης της Περιφέρειας Θεσσαλίας