- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Ο αριθμός 5… μέσα από διαφορετικά είδη φύλλων

Με ωραίες δράσεις συνεχίστηκε την Τρίτη 5  και την Τετάρτη 6 Ιουλίου,  στις Παιδικές Βιβλιοθήκες του Δ.Ο.Π.Α.Κ. Δήμου Καρδίτσας,  η Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης & Δημιουργικότητας, που πραγματοποιείται για 4η συνεχόμενη χρονιά στην πόλη μας, σε συνεργασία για πρώτη φορά φέτος, αποκλειστικά με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος!!!

Θέματα των ημερών ήταν… «ο αριθμός 5» & «διαφορετικά είδη φύλλων»!!!

Την Τρίτη, στην παιδική βιβλιοθήκη «Παυσιλύπου», τα παιδιά έφεραν ένα γάντι με «5» δάχτυλα, τις 5 ηπείρους, τους πέντε ολυμπιακούς κύκλους, κλαδάκια με 5 φύλλα, ζωγραφιές ή κατασκευές του 5 και πολλά πολλά άλλα.

Είπαμε για τους Άγγλους που καθημερινά στις 5 πίνουν το τσάι τους, για τις πέντε πόρτες και τις πέντε ταχύτητες στα αυτοκίνητα και κάναμε ερωτήσεις, που η απάντησή τους να περιέχει τον αριθμό 5!!!

Στη συνέχεια σ’ ένα φύλλο χαρτί, το κάθε παιδί, έκανε τη δική του κατασκευή ή ζωγραφιά με το 4 που είχε μαζί του, πρόσθεσε κάτι κίτρινο και του έβαλε μάτια…

Στο τέλος το κάθε τραπέζι με τις ζωγραφιές των παιδιών έφτιαξε τη δική του ομαδική κατασκευή και με χαρά και καμάρι, τις κρέμασαν στους τοίχους της βιβλιοθήκης για να τους βλέπουν μικροί και μεγάλοι!!!

Στην παιδική βιβλιοθήκη συνοικίας «Αγίου Νικολάου» Πέντε του μήνα σήμερα και όλοι οι εξερευνητές ήρθαν με τα πεντάρια στα πέντε δάχτυλά τους, αλλά έφυγαν με άριστα 10 για τον ιδιαίτερο ζήλο, τον ενθουσιασμό και την επιτυχία της αποστολής τους.

Η σημασία και η θέση του αριθμού 5 στα μαθηματικά, στη βιολογία στη θρησκεία, στη μουσική, στον αθλητισμό (Πένταθλο) έγιναν γνωστές μέσα από τα πληροφοριακά βιβλία της βιβλιοθήκης. Με οδηγό την κίνηση, οργανώθηκαν παιχνίδια πειθαρχίας, συντονισμού των πέντε αισθήσεων και δοκιμασίες πέντε συναισθημάτων.

Τέλος στην παιδική βιβλιοθήκη συνοικίας «Λάκας Μαντζάρα» ασχοληθήκαμε με τη χαρτογράφηση, τα παιδιά έψαξαν στα ράφια της βιβλιοθήκης και βρήκαν χάρτες της Ευρώπης, της Ελλάδας και παγκόσμιους άτλαντες και από εκεί κατέγραψαν χώρες, χωριά, πόλεις, λίμνες, βουνά, ποτάμια, θάλασσες, τοπία, αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία, κάθε φορά 5 από το καθένα.

Με αυτά που βρήκαν στη συνέχεια έκαναν ποιηματάκια με 5 στιχάκια. Η μεγάλη φαντασία και δημιουργικότητα τους τα βοήθησε να φτιάξουν όμορφα ποιηματάκια.
“Τα νερά του Ρήνου είναι
σαν του όμορφου του κρίνου”
“Η μεγάλη τη μικρή
Πρέσπα έχει αδερφή.”
“Ο Παρθενώνας στην Αθήνα
χάζι κάνει τη Βεργίνα
και φωνάζει με χαρά
για κοιτάξτε με καλά.”
Ένα μικρό δείγμα από τα ποιήματα των παιδιών!!!

Την Τετάρτη στην παιδική βιβλιοθήκη «Αγγελική Βαρελλά» τα παιδιά έφεραν πολλά και διαφορετικά είδη φύλλων. Φύλλα δέντρων, φύλλα λουλουδιών, φύλλα από τετράδια και σημειωματάρια, αλλά και φύλλα χρυσού!!!

Μ’ αυτά έπαιξαν το παιχνίδι των ομοιοτήτων και των διαφορών, προσέχοντας κάθε φορά κι όλο πιο απίστευτες λεπτομέρειες!

Διαβάσαμε τα βιβλία της Χρυσάνθης Σπυροπούλου – Σπανού «το θαλασσόδεντρο», από τις εκδόσεις Σύγχρονη Εποχή, που μας μετέφερε σ’ ένα θαλάσσιο δάσος και της Jennifer Moore – Mallinos «πως βγαίνουν τα χρήματα» από τις εκδόσεις Μίνωας, όπου ο μικρός ήρωας, ονειρεύεται δέντρα που αντί για διαφορετικά είδη φύλλων, έχουν διαφορετικής αξίας χαρτονομίσματα.

Η όμορφη δράση ολοκληρώθηκε με όμορφα κολλάζ που έφτιαξαν τα παιδιά με τα φύλλα τους.

Στην παιδική βιβλιοθήκη Δημοτικού Διαμερίσματος «Αρτεσιανού» το μεγάλο βιβλίο της φύσης ήταν ανοιχτό και περίμενε τους μικρούς εξερευνητές να ανακαλύψουν την ομορφιά, την αρμονία, την τέχνη του Θεού.

Με οδηγό τις αισθήσεις, οι συλλέκτες βρήκαν 38 είδη φύλλων από δέντρα, κηπευτικά, αγριόχορτα καλλωπιστικά και ό, τι είχε χρώμα πράσινο. Έγινε η καταγραφή τους, η ταξινόμηση κατά
σχήμα, μέγεθος και η ονομασία τους φυσικά ήταν σωστή, γιατί τα παιδιά στο Αρτεσιανό όπως και η φύση, ποτέ δεν κάνουν λάθος!!!

Την Πέμπτη 7 Ιουλίου οι δράσεις συνεχίζονται στις παιδικές βιβλιοθήκες συνοικιών «Αγίου Νικολάου», «Λάκας Μαντζάρα» και Δημοτικού Διαμερίσματος «Παλαιοκκλησίου».

Οι δράσεις των Παιδικών Βιβλιοθηκών γίνονται 11 – 12:30  το πρωί.

Το πρόγραμμα των δραστηριοτήτων ανά βιβλιοθήκη υπάρχει στην ιστοσελίδα του Δήμου Καρδίτσας στο παρακάτω link: http://www.dimoskarditsas.gov.gr/?page_id=7611 [1] και στη σελίδα των Παιδικών Βιβλιοθηκών στο Facebook στα παρακάτω link: https://www.facebook.com/Παιδικές-Βιβλιοθήκες-Καρδίτσας [2] & https://www.facebook.com/PaidikesBibliothekesDemouKarditsas [3]

Στις δράσεις μπορούν να συμμετέχουν παιδιά που τέλειωσαν την Α΄ Δημοτικού και πάνω. Παιδιά μικρότερα μπορούν να συμμετέχουν επίσης, ΑΛΛΑ ΜΟΝΟ ΜΕ ΤΗ ΣΥΝΟΔΕΙΑ ΕΝΗΛΙΚΑ καθ’ όλη τη διάρκεια της δράσης.

Έλα κι εσύ μαζί μας, να εξερευνήσεις τον υπέροχο κόσμο των βιβλίων και των βιβλιοθηκών!!!