- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Ο εκφοβισμός των μαθητών δεν θα περάσει

Καταδικάζουμε απερίφραστα την επέμβαση της αστυνομίας σε υπό κατάληψη σχολείο της πόλης μας και την προσαγωγή τριών μαθητών στο αστυνομικό τμήμα, την Δευτέρα 18 Μαρτίου. Η παρουσία της αστυνομίας και η σύλληψη των μαθητών σκοπό έχει να δημιουργήσει κλίμα εκφοβισμού.

Οι μαθητές διοργάνωσαν την ίδια μέρα συλλαλητήριο στο κέντρο της πόλης μας, για να δηλώσουν την αντίθεσή τους στους σχεδιασμούς του υπουργείου Παιδείας που αφορούν στο Λύκειο, οι οποίοι όχι μόνον δεν λύνουν τα χρόνια προβλήματά του, αλλά αντίθετα τα οξύνουν.

Το Λύκειο που όλοι γνωρίζουμε είναι μορφωτική έρημος και η προετοιμασία για την εισαγωγή στα ΑΕΙ έχει αγκαλιάσει ασφυκτικά τις δύο τελευταίες τάξεις του Λυκείου. Η αναζήτηση, η χαρά της μελέτης, η ικανοποίηση της ανακάλυψης καινούριας γνώσης είναι «εξόριστες» εδώ και χρόνια απ’ το Λύκειο. Με το σχέδιο για το νέο Λύκειο, αυτή η κατάσταση παροξύνεται, η πίεση «κατεβαίνει» και στην Α΄ Λυκείου, αφού ο ορίζοντας των εξετάσεων έρχεται όλο και πιο κοντά χρονικά, προστίθενται εξετάσεις τύπου τράπεζας θεμάτων, ενώ τα πρόωρα μηχανογραφικά εξωθούν τους μαθητές μας σε επιλογές υπό ασφυκτική πίεση. Αυτός είναι ο λόγος που οι μαθητές μας αντιδρούν.

Οι κινητοποιήσεις των παιδιών, έφεραν ξανά το θέμα της Παιδείας στο προσκήνιο και θέτουν ενώπιον της κοινωνίας τα πραγματικά διακυβεύματα, τα πραγματικά διλήμματα και την καλούν να πάρει θέση. Στα αιτήματά τους οφείλουν να συναντηθούν τα αιτήματα των εκπαιδευτικών και των γονέων. Είναι αιτήματα όλης της κοινωνίας, γιατί αποτελούν ανάγκες όλων μας.

Δηλώνουμε καθαρά πως τα αιτήματά των μαθητών μας είναι δίκαια και υπερασπιζόμαστε το δικαίωμά τους να αγωνίζονται και να διεκδικούν, συλλογικά και οργανωμένα, Δημόσια και δωρεάν Παιδεία για όλους.

 

Της Κοινής Δράσης Εκπαιδευτικών