- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Ο Κώστας Αγοραστός για τον προϋπολογισμό 2018

«Η απόφαση της κυβέρνησης στον προϋπολογισμό του 2018 να περικόψει το ήδη περικεκομμένο τα τελευταία χρόνια πρόγραμμα δημόσιων επενδύσεων των Περιφερειών κατά 20%, δηλαδή να το μειώσει στα 160 εκατομμύρια από 200 εκατ. ευρώ το 2017, είναι αυτοκαταστροφική», επισημαίνει σε δήλωσή του ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός με αφορμή την κατάθεση του προϋπολογισμού στη Βουλή.

«Δεν έχει λογική – τονίζει ο Πρόεδρος της ΕΝΠΕ – να μειώνονται διαρκώς οι δημόσιες επενδύσεις των Περιφερειών, πολύ περισσότερο

-καθώς η κυβέρνηση καταρτίζει τον προϋπολογισμό 2018 θέτοντας τον φιλόδοξο στόχο να επιτύχει ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 2,5% ΑΕΠ από 1,6% που εκτιμά το ρυθμό ανάπτυξης φέτος

-κι ενώ διακηρύσσει ότι αναγνωρίζει και θέλει να στηρίξει τον πρωταγωνιστικό ρόλο των Περιφερειών στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

Η μείωση αυτή έρχεται να επισκιάσει την αύξηση των Κοινών Αυτοτελών Πόρων των Περιφερειών κατά 10% το 2018 έναντι του 2017, μια αύξηση 67 εκατομμυρίων ευρώ στα 738 εκατ. από 671 εκατ. ευρώ, η οποία σε καμία περίπτωση δεν καλύπτει τις αυξημένες ανάγκες των Περιφερειακών Αυτοδιοικήσεων», υπογραμμίζει ο κ. Κ. Αγοραστός και προσθέτει:

«Η αύξηση αυτή θα μπορούσε να θεωρηθεί ως βήμα σε θετική κατεύθυνση υπό την προϋπόθεση ότι θα αποσαφηνιστεί από πού και πως θα προκύψει το υπερπλεόνασμα της τάξης του 10,75% επί της συνολικής χρηματοδότησης των ΟΤΑ από τον προϋπολογισμό (3 δις 179 εκατ. ευρώ), αφαιρουμένων δηλαδή των ίδιων εσόδων που, όμως, δεν αφορούν ουσιαστικά τις Περιφέρειες.

Περιφέρειες και Δήμοι καλούμαστε το 2018 να πετύχουμε διπλάσιο πλεόνασμα σε σχέση με το 2017 (342 εκατ. ευρώ έναντι 171 εκατ. ευρώ) ενώ έχουμε ξεπεράσει τα τελευταία όρια των αντοχών μας μετά τις διαρκείς περικοπές της χρηματοδότησης σε ποσοστό 65% τα τελευταία χρόνια. Πως, λοιπόν, θα προκύψει υπερπλεόνασμα από ΟΤΑ στα όρια της λειτουργίας τους και με τους φορολογούμενους επίσης να έχουν ξεπεράσει τα όρια των αντοχών τους; Αυτό είναι ερώτημα που καλούμε την κυβέρνηση να αποσαφηνίσει για να μην υπάρχουν σκιές ότι με το ένα χέρι δίνει αύξηση στους ΟΤΑ και με το άλλο την παίρνει πίσω και με το παραπάνω μάλιστα», επισημαίνει ο Πρόεδρος της ΕΝΠΕ.

Συνεδριάζει το ΔΣ της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας

Το θέμα του προϋπολογισμού του 2018 και η χρηματοδότηση των Περιφερειών θα συζητηθεί στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας την Πέμπτη 23 Νοεμβρίου και ώρα 11 π. μ. στα γραφεία της, Μεσογείων 15, 4ος όροφος.

Στη συνεδρίαση θα συζητηθούν οργανωτικά θέματα για το 5ο τακτικό συνέδριο της ΕΝΠΕ, που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 8 και το Σάββατο 9 Δεκεμβρίου στην Αθήνα.