- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Ο Μεγαλέξανδρος νέο τραγούδι τριών Καρδιτσιωτών

Από φοιτητής είχα την τύχη, την τιμή και τη χαρά να συνεργαστώ και να γίνω καλός φίλος με μεγάλους συνθέτες, όπως: Απόστολος Καλδάρας, Χρήστος Νικολόπουλος, Θανάσης Πολυκανδριώτης κλπ και τα τραγούδια μου να τραγουδήσουν σπουδαίοι τραγουδιστές, όπως: Βοσκόπουλος, Γαϊτάνος, Γλυκερία, Θαλασσινός, Κόκοτας, Λύδια, Μητροπάνος, Μοσχολιού, Πάνου, Πάριος, Πουλόπουλος, Σακελλαρίου, Στανίση κι άλλοι και μερικά από αυτά να γίνουν χρυσοί και πλατινένιοι δίσκοι.

Όταν όμως συνεργάζομαι με συμπολίτες μου καλλιτέχνες, η χαρά μου είναι μεγάλη, γιατί λειτουργεί και το έντονο τοπικιστικό μου συναίσθημα, η αγάπη μου για την Καρδίτσα και τους Καρδιτσιώτες. Μία τέτοια συνεργασία ολοκληρώθηκε τις τελευταίες μέρες. Μόλις κυκλοφόρησε ο δίσκος με τίτλο «Ο ΜΕΓΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ». Τη μουσική έγραψε ο εξαίρετος μουσικός Παναγιώτης Βελέντζας, χρόνια μουσικός στην Αγγλία, το τραγουδά υπέροχα ο ταλαντούχος τραγουδιστής Άρης Φαλιάγκας, γνωστός από τις εμφανίσεις του σε κέντρα και συναυλίες  κι οι στίχοι είναι δικοί μου. Η μουσική είναι ηρωική, εξεγερτική, δεμένη άριστα με τον στίχο και η φωνή καθαρή κι αντρίκια, όπως αρμόζει. Πληροφορίες μου, λένε ότι το τραγούδι το άκουσε ο Μίκης Θεοδωράκης και μας έστειλε τα συγχαρητήριά του.

Ο Μεγαλέξανδρος είναι ο μεγαλύτερος στρατηλάτης όλων των αιώνων. Η ζωή και το έργο του ενέπνευσε και εμπνέει καλλιτέχνες. Διάβασα πολλές φορές το έργο του αρχαίου ιστορικού συγγραφέα Αρριανού «Αλεξάνδρου ανάβασις», εμπνεύστηκα και έγραψα στίχους που νομίζω απεικονίζουν σωστά τον μέγιστο στρατηλάτη. Οι στίχοι:

Ο ΜΕΓΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Έλληνας Μεγαλέξανδρος, καμάρι της Ελλάδας,

ήτανε γιος του Φίλιππου και της Ολυμπιάδας,

δεν ξέρουν τι τους γίνεται όσοι τ’ αμφισβητούνε,

έχουν βαθιά μεσάνυχτα, με παραμύθια ζούνε.

Επωδός (Ρεφρέν)

Πάρε Αλέξανδρε το δόρυ

την ασπίδα τη χρυσή,

με τη σάρισα προχώρει

για τη νίκη και τιμή,

ίππευσε τον Βουκεφάλα

σήκωσε και το σπαθί,

να το βάλλουν στην τρεχάλα

δήθεν φίλοι κι οι εχθροί.

Έλληνας Μεγαλέξανδρος απ’ τη Μακεδονία,

με γλώσσα, ήθη κι έθιμα κι ελληνική παιδεία,

τους Έλληνες κατόρθωσε όλους να τους ενώσει,

πολιτισμό στα πέρατα της γης να διαδώσει.

Το τραγούδι μπορείτε να το ακούσετε, μπαίνοντας στο you tube

«Ο ΜΕΓΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ- ΑΡΗΣ ΦΑΛΙΑΓΚΑΣ»

 

Γράφει ο Δημήτριος Απ. Ρήτας, Φιλόλογος, συγγραφέας, στιχουργός, Δ/ντής Περιφερειακού Θεάτρου Καρδίτσας