- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Ο Μορφωτικός Συλλόγου Ξυνονερίου στο 35ο Φεστιβάλ της Χ. Ο. Φ. Ε. Θ.

Ο Μορφωτικός Σύλλογος Ξυνονερίου συμμετείχε κατόπιν πρόσκλησης στο 35ο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών και Μουσικής. Την όλη εκδήλωση διοργανώνει από τις 26 Μαρτίου έως τις 2 Απριλίου 2017, στο αμφιθέατρο των Φοιτητικών Εστιών, η Χορευτική Ομάδα Φοιτητικών Εστιών Θεσσαλονίκης, με δική της ευθύνη και φροντίδα, ως επί το πλείστον. Ο Σύλλογος παρουσίασε ένα πολύ μικρό μέρος της πλούσιας μουσικοχορευτικής παράδοσης από την εθιμική περίσταση του Πάσχα, σε καταγραφή, επιμέλεια και παρουσίαση του Συλλόγου και του επιστημονικού υπευθύνου, κ. Κωνσταντίνου Δημ. Πεσλή, ιστορικού – λαογράφου.  

          Η μορφή αυτή του ψήγματος του μουσικοχορευτικού πλούτου της ιδιαίτερης, πολιτισμικώς, κοινότητας, των ριζών των Θεσσαλικών Αγράφων παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο αμφιθέατρο των Φοιτητικών Εστιών, με όλη την εξέλιξη της ενδυμασίας και του κεφαλόδεσμου των Θεσσαλικών Αγράφων, ως επί το πλείστον, από την περίοδο της Οθωμανικής κυριαρχίας μέχρι τη δεκαετία του 1960, περίπου.

          Η εκδήλωση έλαβε χώραν στο αμφιθέατρο των Φοιτητικών Εστιών Θεσσαλονίκης και, με ώρα έναρξης μετά τις εννιά το βράδυ. Την βραδιά άνοιξε η Χορευτική Ομάδα Πεζούλας Καρδίτσας, με υπεύθυνο χοροδιδάσκαλο, την κ. Εφη Γιώτη, με αντιφωνικά αλλά και με οργανικά τραγούδια της περιοχής της λίμνης Πλαστήρα και της Καρδίτσας, γενικότερα. Τη σκυτάλη έλαβε το χορευτικό τμήμα ενηλίκων του Μορφωτικού Συλλόγου, με ένα ωραίο τραγούδι – καλωσόρισμα για όλους, το «Φίλοι μ᾽, καλωσορίσατε», ενώ ακολούθησαν με φωνητικό τρόπο οι εθιμικοί χοροί του Πάσχα, οι οποίοι  συγκίνησαν, ταξίδεψαν αλλά και ξεσήκωσαν τα παριστάμενα πλήθη.  

Και τα δύο χορευτικά εκπροσώπησαν, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, τη Θεσσαλία, αφού η Τρίτη είναι ημέρα αφιερωμένη σε αυτή. Και οι δύο χορευτικές ομάδες παρουσίασαν ένα μικρό αλλά ικανοποιητικό δείγμα του μουσικοχορευτικού πλούτου του πολιτισμού των ριζών, της ημιορεινής και ορεινής ζώνης των Θεσσαλικών Αγράφων και της περιοχής της Καρδίτσας. Την όλη εκδήλωση και το χορό, που ακολούθησε, πλαισίωσε η ορχήστρα του Κωνσταντίνου Δεδούση.

Η είσοδος ήταν ελεύθερη για όλους, ενώ ο Μορφωτικός Σύλλογος Ξυνονερίου, με φροντίδα της προέδρου, κ. Γιάννας Βασλάκου, και της γραμματέως, κ. Σοφίας Αποστολακούλη – Παπαχρήστου, καθώς και των γυναικών του Συλλόγου, πέραν των αναμνηστικών, προσέφεραν παραδοσιακά κεράσματα στα παιδιά της Χορευτικής Ομάδας των Φοιτητικών Εστιών Θεσσαλονίκης, καθώς και αντίτυπα του Ιστορικού και Φωτογραφικού Λευκώματος, με την ονομασία «Ο Ζουλευκαρ’νός Γάμος, δωρεάν, τα οποία από εδώ και στο εξής θα κοσμούν τη βιβλιοθήκη τους.

   Ο Σύλλογος ευχαριστεί για την παρουσία τους στο χώρο και των διαμενόντων στη Θεσσαλονίκη «Ξυνονεριτών  –  Ζουλευκαρ᾽νών», οι οποίοι, με μεγάλη συγκίνηση παρακολούθησαν την εκδήλωση, καθώς και τα μέλη του Συλλόγου Καρδιτσιωτών της Θεσσαλονίκης, όπως και τον πρόεδρο του, κ. Βασίλειο Κακανή, οι οποίοι παραβρέθηκαν και παρακολούθησαν την εκδήλωση, όπως και όλους τους Καρδιτσιώτες φοιτητές και μη, οι οποίοι έδωσαν ένα δυναμικό παρών, με την παρουσία τους.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν οι πρόεδροι των δημοτικών κοινοτήτων Πεζούλας του δήμου Λίμνης Πλαστήρα, κ. Λάμπρος Λιαπής, και Ξινονερίου του δήμου Καρδίτσας, κ. Γεώργιος Κατσιγιάννης, ο πρώην πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας Ξινονερίου και νυν αντιπρόεδρος του Μορφωτικού Συλλόγου, κ. Κωνσταντίνος Βασιλάκος, το μέλος του Συλλόγου Καρδιτσιωτών Θεσσαλονίκης, κ. Δημήτριος Νάκος, οι καταγόμενοι από την κοινότητά μας, κ. Λάμπρος Αντωνίου, ο οποίος ήταν και πρώην υπάλληλος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, και κ. Δημήτριος Μητρουλιάς, εισαγγελέας, καθώς και άλλοι πολλοί Καρδιτσιώτες, που είτε κατάγονται από τις προαναφερθείσες κοινότητες είτε από άλλες της περιοχής της Καρδίτσας.

Στην εκδήλωση και πριν την παράσταση του χορευτικού τμήματος κάθε Συλλόγου μίλησαν ο κ. Λιαπής για την Πεζούλα εν γένει και ο Κωνσταντίνος Πεσλής για την ιστορική διαδρομή, όπως και για την πολιτιστική και κοινωνική συμβολή του Συλλόγου στην κοινότητα του Ξυνονερίου και στα πολιτιστικά δρώμενα της περιοχής και της χώρας μας καθώς και για τους χορούς και τα τραγούδια, που παρουσιάστηκαν, σε σχέση με την εθιμική περίσταση του Πάσχα, τον τρόπο, το χώρο και την ημέρα, που αυτά τα τραγουδούσαν.

Η πρόεδρος κ. Γιαννούλα Βασιλάκου, μαζί με τις χορεύτριες – μέλη του Συλλόγου, την κ. Ελεάννα Βασιλάκου και την κ. Σοφία Παπαχρήστου, χάρισαν στη Χορευτική Ομάδα ένα καλάθι με προϊόντα του τόπου μας, παραγωγής της οικογένειας Παπαχρήστου από το Ξυνονέρι Καρδίτσας, όπως και η διακόσμησή τους, μαζί με το ημερολόγιο και το Λεύκωμα, εκδόσεις του Συλλόγου. Ανάλογο καλάθι, με προϊόντα δικής τους παραγωγής, προσέφερε και η Χορευτική Ομάδα Πεζούλας.

Ευχαριστούμε τόσο τα άτομα της χορευτικής ομάδας Πεζούλας για την άψογη συνεργασία καθόλη τη διάρκεια του ταξιδιού αλλά και της εκδήλωσης, όσο τους φοιτητές – μέλη της χορευτικής ομάδας των Φοιτητικών Εστιών Θεσσαλονίκης για την ευγένεια, τη βοήθεια και την εξυπηρετικότητά τους σε όλους μας και σε κάθε ζήτημα καθώς και για τη φιλοξενία τους. Τους ευχόμαστε καλή σταδιοδρομία σε όλα και η ζέση τους για τον παραδοσιακό πολιτισμό να είναι, πάντοτε, η ίδια, σε ό, τι κάνουν και όπου θα βρεθούν στη ζωή τους.

Τέλος, ο Σύλλογος απευθύνει τις θερμές του ευχαριστίες προς όλα τα μέλη του Συλλόγου για τη συμμετοχή τους στην όλη εκδήλωση, τα οποία όχι μόνο τραγούδησαν και χόρεψαν αλλά και μαγείρεψαν και παρουσίασαν την τοπική γαστρονομία της περιοχής της δυτικής Θεσσαλίας, όπως και  το χορευτή – χοροδιδάσκαλο του παιδικού χορευτικού τμήματος, κ. Γιώργο Παπαχρήστο,  του οποίου η συμμετοχή του ήταν καθόλα εντυπωσιακή.  

Τα μέλη αυτά στην παρούσα εκδήλωση ήταν τα εξής: η κ. Γιάννα Βασιλάκου, η κ. Ελεάννα Βασιλάκου, η κ. Θεοδώρα Βασιλάκου, η κ. Μαρία Κουκουλέτσου, , η κ. Γεωργια Κατσιγιάννη, η κ. Αγορή Μητρουλιά, η κ. Σοφία Μητρουλιά, η κ. Ναυσικά Μπούρα, η κ. Χρυσούλα Μπελάγια, η κ. Βούλα Παπαχρήστου, ο κ. Γεώργιος Παπαχρήστου, η κ. Σοφία Παπαχρήστου, η κ. Χρυσούλα Παπαχρήστου, ο κ. Κωνσταντίνος Πεσλής, η κ. Ειρήνη Σκοτίδα, η κ. Τούλα Τσαντζάλου και η μικρή δεσποινίδα Μαρία Αποστολακούλη, η οποία ενδύθηκε με το φόρεμα της περιόδου από τα τέλη της δεκαετίας του 1930 έως τα μέσα της δεκαετίας του 1950 και με κεφαλόδεσμο, την «τσιτσικένια τσίπα» με τις κοτσίδες, και με εξαρτήματα – κσμήματα, όπως το περιδέραιο ή, τοπικώς, κολιέ, τα ενώτια ή σκουλαρίκια και το βραχιόλιο ή βραχιόλι.

Ο Σύλλογος ευχαριστεί και τους ανθρώπους και τα μέλη του, που δεν ήρθαν στην  εκδήλωση αλλά βοήθησαν και στήριξαν την όλη εκδήλωση και με κάθε τρόπο, όπως και τις οικογένειες όλων αυτών, που συμμετείχαν, σε αυτό, που μια ομάδα φοιτητών ξεκίνησε να κάνει, με στόχο την προβολή, την παρουσίαση της παράδοσης κάθε τόπου αλλά και την καταγραφή, τη συνάντηση και την γνωριμία των χορευτικών ομάδων κάθε τόπου, και κατέληξε στο 35ο για φέτος Φεστιβάλ. Συγχαρητήρια, ευχαριστίες και θερμές ευχές σε όλους.      

       

                                      

 

       Για το Μορφωτικό Σύλλόγο Ξυνονερίου

 Η πρόεδρος          &           Ο επιστημονικός υπεύθυνος

κ. Γιαννούλα Βασιλάκου       κ. Κων/νος Δ. Πεσλής