- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Ο Παναγιώτης Γούλας για τον νέο νόμο της Ανώτατης Εκπαίδευσης

Ως Πρόεδρος – Πρύτανης πλέον του ΤΕΙ Θεσσαλίας  θεωρώ ότι η ψήφιση του νόμου 4485/2017 «Οργάνωση και λειτουργία της ανώτατης εκπαίδευσης, ρυθμίσεις για την έρευνα και άλλες διατάξεις» του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων αποτελεί σημαντικό και ουσιαστικό βήμα για την ακαδημαϊκή ολοκλήρωση των ΤΕΙ αλλά επιπλέον διορθώνει αστοχίες και δυσλειτουργίες προηγούμενων νόμων του ΥΠΠΕΘ.

Θέλω να συγχαρώ τον Υπουργό Παιδείας κ. Γαβρόγλου  που πραγματοποίησε τις υποσχέσεις του στη σύνοδο Προέδρων ΤΕΙ με την ψήφιση του νόμου 4485/2017 δικαιώνοντας τον αγώνα των ΤΕΙ εδώ και 20ετία.

Ο κ. Γαβρόγλου είχε την γενναιότητα και την τόλμη να εισηγηθεί και να εγκρίνει μεταρρυθμίσεις   οι οποίες δικαίωσαν  τους  αγώνες των Συνόδων  των Προέδρων ΤΕΙ καθώς και την ΟΣΕΠ ΤΕΙ

Τον ευχαριστώ από καρδιάς ως Πρόεδρος – Πρύτανης του ΤΕΙ Θεσσαλίας για την μεγάλη συμβουλή του και την αμέριστη συμπαράσταση στα Ιδρύματά μας και συγκεκριμένα αναφέρω επιγραμματικά τις παρακάτω ουσιαστικές  μεταρρυθμίσεις οι οποίες είναι οι εξής:

  1. Στο άρθρο 1 του νόμου που ψηφίστηκε αναφέρει ότι η Ανώτατη Εκπαίδευση παρέχεται από τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΑΕΙ).  
  2.  Η χρήση ενιαίας ονοματολογίας, Πρύτανης, Αντιπρύτανης, Σύγκλητος και Πρυτανικό Συμβούλιο, για τα ΑΕΙ, Πανεπιστήμια και ΤΕΙ όπως και η χρήση του ονόματος ΔΕΠ για τους Καθηγητές Πανεπιστημίου και ΤΕΙ οδηγεί όχι μόνο φραστικά αλλά και ουσιαστικά στην Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση.
  3.  Η δυνατότητα οργάνωσης τρίτου κύκλου σπουδών στα ΤΕΙ, δηλαδή εκπόνηση Διδακτορικών Διατριβών, με επιτροπή αποτελούμενη από Καθηγητές Πανεπιστημίου και ΤΕΙ, που ορίζεται από τον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Έρευνας.
  4.  Η δυνατότητα που δίνεται στους ασθενέστερα οικονομικά φοιτητές, που πληρούν τις ακαδημαϊκές προϋποθέσεις να εγγράφονται στα Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών των ΑΕΙ χωρίς να πληρώνουν τέλη εγγραφής.
  5. Επιπλέον η ψήφιση του νόμου επιταχύνει τις διαδικασίες που έχουν ξεκινήσει για την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής που θα προκύψει από την συγχώνευση του ΤΕΙ Αθήνας και του ΑΕΙ Πειραιά Τ.Τ με τη σύμφωνη γνώμη των δύο Ιδρυμάτων. Θεωρούμε ότι αυτή η συγχώνευση θα οδηγήσει σε συγχωνεύσεις και άλλων ΤΕΙ- ή σε συνενώσεις με Πανεπιστήμια με τη δημιουργία Ιδρυμάτων που να ανταποκρίνονται καλύτερα στις νέες προκλήσεις των τεχνολογιών, των επιστημών και της έρευνας προς όφελος της κοινωνίας.

 

            Τέλος, ο κ. Υπουργός Παιδείας υποσχέθηκε και προωθεί την έγκριση Επαγγελματικών δικαιωμάτων σε 195 Τμήματα Πανεπιστημίων και ΤΕΙ   τα οποία σήμερα παρόλο ότι λειτουργούν πέραν της 25ετίας δεν έχουν επαγγελματικά δικαιώματα. Μπράβο στον κ. Υπουργό για τις ενέργειές του.

Τα ΤΕΙ,  είναι Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και το αποδεικνύουν καθημερινά. Οι διδάσκοντες  συμμετέχουν σε εκλεκτορικά σώματα καθηγητών Πανεπιστημίων και συμμετέχουν σε επιτροπές διδακτορικού και το ερευνητικό  μέρος του διδακτορικού πραγματοποιείται στα σύγχρονα και οργανωμένα εργαστήρια των ΤΕΙ. Υπήρχε μια πραγματικότητα την οποία κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει. Οι συνεργασίες  των ΤΕΙ με Πανεπιστήμια του εξωτερικού σε επίπεδο Μεταπτυχιακών και διδακτορικών έχει αυξηθεί σημαντικά την τελευταία δεκαετία.

Το επιστημονικό προσωπικό των ΤΕΙ  είναι αξιόλογο, αναγνωρισμένο από το εξωτερικό (φαίνεται απ τις συνεργασίες), με υψηλά ακαδημαϊκά προσόντα, με οργανωμένες εργαστηριακές υποδομές, που θα ζήλευαν πολλά αναγνωρισμένα Πανεπιστήμια του εξωτερικού. Ιδιαίτερα στο ΤΕΙ Θεσσαλίας, όλα τα εργαστήρια σχεδόν όλων των Τμημάτων είναι εξοπλισμένα και παρουσιάζουν τα παραπάνω χαρακτηριστικά που τόνισα, με πολλές διακρίσεις και καινοτομίες όχι μόνο στον Ελλαδικό αλλά και στον Ευρωπαϊκό χώρο.

Το ΤΕΙ Θεσσαλίας υπερέχει  έναντι όλων των άλλων ιδρυμάτων για το απέραντο και οργανωμένο Campus  των 1.300 στρεμμάτων, με χώρους πρασίνου, με κτιριακές υποδομές πέραν των 110.000 τ.μ., με 12 αμφιθέατρα,  σύγχρονη βιβλιοθήκη, με 10 κτίρια για στέγαση 600 απόρων φοιτητών, εστιατόριο που σιτίζει δωρεάν 3.000 φοιτητές ημερησίως, οργανωμένες αθλητικές εγκαταστάσεις  (κλειστό γυμναστήριο 900 τ.μ., με 378 κερκίδες, 2 αίθουσες χορού, αίθουσα πικ- πονκ, 2 γήπεδα ποδοσφαίρου, τένις, βόλεϊ, Μπάσκετ), Αγρόκτημα Φυτικής Παραγωγής (με σύγχρονα θερμοκήπια: Γεωθερμίας, αεροπονίας, καλλιέργειες αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών, παραγωγή αιθέριων ελαίων) και Ζωικής Παραγωγής (με τα πλέον σύγχρονα   κτίρια  τα οποία ολοκληρώθηκαν πριν ενός έτους με πιστώσεις της Περιφέρειας Θεσσαλίας μέσου ΕΣΠΑ για την στέγαση Αγελάδων Γαλακτοπαραγωγής, Αιγοπροβάτων, και Πτηνών, Ωοτοκίας και Κρεοπαραγωγής), λοιπές καλλιέργειες σιτηρών και κτηνοτροφικών φυτών.

Εδώ θα πρέπει να επισημάνω και να τονίσω την ολοκλήρωση και από τον Σεπτέμβριο την λειτουργία του νέου κτιρίου της ΣΕΥΠ (4.500 τ.μ.), κτίσθηκε με χρήματα του ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Θεσσαλίας, είναι το πλέον σύγχρονο κτίριο του ιδρύματος, τηρώντας όλες τις τεχνικές προδιαγραφές της Ελληνικής και της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας.

Ως Πρύτανης του ΤΕΙ Θεσσαλίας , πιστεύω  στον  «Ενιαίο Χώρο Ανώτατης Εκπαίδευσης και Έρευνας», χωρίς περιορισμούς, χωρίς μικροσυντεχνιακές αντιλήψεις, χωρίς μικροσυμφέροντα, με ανοικτές και διαφανείς διαδικασίες και σε μια Δημόσια, Δωρεάν, Ποιοτική, Ανώτατη Εκπαίδευση.

Όσο αφορά τα εκλογικά θέματα του  Ιδρύματος σας ενημερώνω ότι, η θητεία μου ως Πρύτανη ΤΕΙ Θεσσαλίας λήγει στις  31 Αυγούστου 2017, ορίσθηκε αντικαταστάτης μου ο αρχαιότερος Καθηγητής κ. Μπάτης Νικόλαος από την πρώην Συνέλευση του ΤΕΙ Θεσσαλίας για θητεία 3 μηνών ( από 1-9-2017 έως 30-11-2017, με ΦΕΚ 417/29-8-2017). Επομένως δεν  θα υπάρξει κενό  διοίκησης ούτε θα μείνει ακέφαλο το  ΤΕΙ Θεσσαλίας.

Σήμερα προκήρυξα τις εκλογές οι οποίες θα πραγματοποιηθούν στις 18 Οκτωβρίου 2017,για την ανάδειξη Πρύτανη και 4 Αντιπρυτάνεων ΤΕΙ για θητεία 4 ετών, σύμφωνα με τον Ν.4485/2017.

 

 

ΓΟΥΛΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

ΠΡΥΤΑΝΗΣ  ΤΟΥ ΤΕΙ   ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ