- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Ο Σύλλογος Γυναικών Καρδίτσας για την Παιδιατρική Κλινική

Τόσο Πανελλαδικά όσο και στο νομό μας μειώνονται και υποβαθμίζονται όλο και περισσότερο οι δημόσιες υπηρεσίες υγείας στην πρόληψη, θεραπεία και αποκατάσταση της υγείας. Τα κέντρα υγείας και τα ιατρεία του ΠΕΔΥ έχουν τεράστιες ελλείψεις σε γιατρούς όλων των ειδικοτήτων και σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό. Τα αγροτικά ιατρεία των χωριών μας έχουν υποβαθμιστεί σε γραφεία συνταγογράφησης, αφού δεν έχουν σχεδόν καθόλου εξοπλισμό και νοσηλευτικό προσωπικό. Ειδικά σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, όπως τώρα με τα εκατοντάδες περιστατικά γρίπης υπάρχουν δομές υγείας σε οριακό σημείο λειτουργίας. Δεν επαρκούν οι υπεράνθρωπες προσπάθειες του ελάχιστου υγειονομικού προσωπικού που τα στελεχώνει.

Ακόμα και στο νοσοκομείο του νομού, οι υπηρεσίες για την υγεία των λαϊκών οικογενειών συνεχώς υποβαθμίζονται και συρρικνώνονται. Πιο συγκεκριμένα:

Η γυναικολογική-μαιευτική Κλινική λειτουργεί οριακά, με ένα μόνιμο, ένα επικουρικό και ένα αγροτικό γιατρό με απόσπαση, χωρίς να καλύπτει όλες τις εφημερίες του μήνα. Η αίθουσα τοκετών, η μόνη σε όλο το νομό, δεν λειτουργεί λόγω έλλειψης θέρμανσης.

Η καρδιολογική κλινική βρίσκεται στα πρόθυρα να σταματήσει τη συνεχή της εφημέρευση, λόγω τεράστιου φόρτου περιστατικών και έλλειψης όλου του απαραίτητου αριθμού γιατρών.

Κορυφαίο παράδειγμα αποτελεί η Παιδιατρική Κλινική με έναν επικουρικό γιατρό, έναν αποσπασμένο γιατρό από το ΠΕΔΥ και τη μόνιμη γιατρό-Διευθύντρια σε αναρρωτική άδεια. Από τις 15 Φεβρουαρίου και για όλο τον υπόλοιπο μήνα δε θα εφημερεύει, τη στιγμή μάλιστα που τα περιστατικά γρίπης βρίσκονται σε έξαρση με κύριους ασθενείς τα μικρά παιδιά.

Την ίδια στιγμή, εκατοντάδες οικογένειες αναγκάζονται να απευθύνονται στον ιδιωτικό τομέα ξοδεύοντας από το υστέρημά τους. Ταυτόχρονα έχουν πληθύνει οι ιδιωτικές κλινικές αποκατάστασης και τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα. Στους γειτονικούς νομούς, όπου απευθύνονται οι λαϊκές οικογένειες, τα ιδιωτικά μαιευτήρια και οι πολυκλινικές τρίβουν τα χέρια τους για να βγάλουν κέρδη από την ασθένεια.

Η κατάσταση έφτασε στο απροχώρητο!

Παίζουν με την υγεία των παιδιών μας, των γυναικών, των ηλικιωμένων!

Μόνο με δυναμικούς αγώνες μπορούμε να διεκδικήσουμε και να πετύχουμε λύσεις στα οξυμένα αυτά προβλήματα. Εμείς, που θιγόμαστε άμεσα από αυτές τις πολιτικές που υποβαθμίζουν τις σύγχρονες ανάγκες και τα δικαιώματα μας, πρέπει να βγούμε στην αντεπίθεση!

Έχουμε εμπειρία. Η ενίσχυση και η διεύρυνση των προσπαθειών που ξεκινήσαμε φορείς του νομού και με τη δική σας συμμετοχή συνέβαλε στην αγωνιστική κάλυψη κάποιων αναγκών.

Συνεχίζουμε ώστε να πετύχουμε τόσο την ανακούφιση των οξυμένων προβλημάτων όσο και τη δημιουργία προϋποθέσεων για βαθύτερες αλλαγές σε όφελος των εργαζόμενων, των αγροτών, των ανέργων, των συνταξιούχων και των οικογενειών τους. Γι’ αυτό:

Σας καλούμε να συμμετέχετε σε σύσκεψη την Τετάρτη 20 Φλεβάρη στις 6.30 μμ στην αίθουσα του Εργατικού κέντρου

Για να διεκδικησουμεμαζι:

Η Υγεία αποτελεί κατοχυρωμένο λαϊκό δικαίωμα και πρέπει παρέχεται σε όλους πλήρως και δωρεάν, χωρίς καμία επιχειρηματική δράση για να μη μετατρέπεται σε εμπόρευμα.