- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Ο Σύλλογος Σπουδαστών ΤΕΙ Καρδίτσας για το νέο σχέδιο νόμου

Την Τρίτη 6/11 πραγματοποιήθηκε στο ΤΕΙ Καρδίτσας άλλη μια μαζική γενική συνέλευση. Αφορμή ήταν και πάλι το σχέδιο νόμου που φέρνει η κυβέρνηση για την συγχώνευση του ΤΕΙ και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Από το σύνολο των συναδέλφων εκφράστηκε  μεγάλος προβληματισμός για το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση δεδομένου ότι:

Βασικό κριτήριο των συγχωνεύσεων αυτών είναι η εξοικονόμηση πόρων και η αγορά, όχι το να μάθουμε ολοκληρωμένα και σε βάθος το αντικείμενό μας. Στη βάση αυτή δε διστάζουν να προχωρήσουν και σε συγχωνεύσεις εκτρώματα, π.χ Οδοντική-Οπτική, Εργοθεραπεία-Φυσικοθεραπεία, Ραδιολογία Ακτινολογία- Ιατρικά Εργαστήρια, Κοινωνική Εργασία- ΔΜΚ, Φωτογραφία-Γραφιστική ή και να κλείσουν άλλα όπως πχ την Προσχολική Αγωγή και άλλα να τα μετατρέψουν σε διετή.Συγχωνεύουν στη ΣΕΥΠ τόσα τμήματα τα οποία είναι αναγκαία στην κάλυψη των κοινωνικών αναγκών πχ στον τομέα της πρόληψης, της διάγνωσης, της θεραπείας και της αποκατάστασης στην Υγεία. Έναν τομέα ο οποίος ενώ είναι τόσο αναγκαίος στην κοινωνία, διαχρονικά παλιές και νέες κυβερνήσεις μειώνουν όλο και περισσότερο τα χρήματα που διαθέτουν από τον κρατικό προϋπολογισμό με τις ελλείψεις σε προσωπικό και ιατρικό εξοπλισμό διαρκώς να αυξάνονται, ενώ ταυτόχρονα ανοίγουν μια σειρά ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και νοσοκομεία στα οποία λίγοι είναι αυτοί που μπορούν τελικά να έχουν πρόσβαση. Μετατρέποντας την Υγεία σε πανάκριβο εμπόρευμα για το λαό και εμάς σε φτηνούς εργαζόμενους στο χώρο, που θα περιμένουμε στην ουρά της ανεργίας και των προγραμμάτων ημιαπασχόλησης μπας και βρούμε καμιά δουλειά χωρίς δικαιώματα.

Πιο συγκεκριμένα για τα τμήματα του ΤΕΙ Καρδίτσας, με το νέο σχέδιο νόμου προχωράνε σε συγχωνεύσεις ή και καταργήσεις τμημάτων, σε ένα εντελώς θολό πεδίο με ανομοιογενή επιστημονικά και επαγγελματικά αντικείμενα, χωρίς σαφή προσδιορισμό, σαφή επαγγελματικά δικαιώματα, όπως  συγχώνευση Δασοπονία- ΣΤΕΞ, αλλαγή και μετονομασία του τμήματος  της Διατροφής και Διαιτολογίας καθώς και του τμήματος της Τεχνολογίας Τροφίμων,  με αδιευκρίνιστες επιδιώξεις για τα τμήματα, χωρίς να διευκρινίζεται η έδρα των παραπάνω τμημάτων,   όπως επίσης και η δομή των προγραμμάτων σπουδών τα οποία θα δημιουργηθούν μέσα από αυτό το νομοσχέδιο.

Υπάρχουν πολλές γνώμες για αυτό το θέμα αλλά στο γενικό του σύνολο το νομοσχέδιο δεν αναβαθμίζει τις σπουδές μας και υπάρχουν πολλές ασάφειες τόσο για το μέλλον των σπουδών μας όσο και των εργασιακών μας δικαιωμάτων.

Διαφωνουμε με τον τροπο  που βγηκε και ηρθε σε διαβουλευση το σχεδιο νομου

Ζηταμε:

Απαιτουμε:

Καλουμε σε: