- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Θεσσαλίας για τα επιχειρηματικά πάρκα

Ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Θεσσαλίας & Κεντρικής Ελλάδος απέστειλε τις επισημάνσεις του προς τον κ. Στέργιο Πιτσιόρλα, Αναπληρωτή Υπουργό Βιομηχανίας του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, με αφορμή τη θέση σε διαβούλευση του Σχεδίου ΚΥΑ για τη διαδικασία καθορισμού, οριοθέτησης και οργάνωσης των απαιτούμενων δικαιολογητικών, του τρόπου λειτουργίας και διαχείρισης του Επιχειρηματικού Πάρκου Μεγάλης Μεμονωμένης Μονάδας

Πιο συγκεκριμένα οι παρατηρήσεις όπως διατυπώθηκαν από τον ΣΒΘΚΕ είναι οι εξής:

Α. Το άρθρο 1 αναφέρεται στην έκταση στην οποία μπορεί να ιδρυθεί το Επιχειρηματικό Πάρκο Μεμονωμένης Μεγάλης Μονάδας, παραπέμποντας στις διατάξεις του άρθρου 56 παράγραφος 13 του Ν. 3982/2011, το οποίο ορίζει ότι ως μεμονωμένες μεγάλες μονάδες, θεωρούνται αυτές που, μεταξύ των άλλων, έχουν έκταση τουλάχιστον 150 στρέμματα για δραστηριότητες υψηλής όχλησης και 100 στρέμματα για δραστηριότητες μέσης όχλησης.

Προτείνεται να εξεταστεί η τροποποίηση του συγκεκριμένου άρθρου ως προς την έκταση και το συνδυασμό της όχλησης για τις υφιστάμενες επιχειρήσεις ως εξής: «…. 130 στρέμματα για δραστηριότητες υψηλής όχλησης και 80 στρέμματα για δραστηριότητες μέσης όχλησης».

Β. Το άρθρο 5 παράγραφος 3 α και β, προβλέπει ότι στο Επιχειρηματικό Πάρκο Μεμονωμένης Μεγάλης Μονάδας θα πρέπει να τηρείται το ποσοστό κάλυψης μέχρι 30% και ο συντελεστής δόμησης μέχρι 0,6.

Προτείνεται η εξομοίωση των συγκεκριμένων μεγεθών με τα αντίστοιχα δεδομένα των Επιχειρηματικών Πάρκων Εξυγίανσης, για τις υφιστάμενες επιχειρήσεις.

Γ. Το άρθρο 3 αναφέρεται στη διαδικασία καθορισμού και οριοθέτησης του Επιχειρηματικού Πάρκου Μεγάλης Μεμονωμένης Μονάδας, παραπέμποντας στη δημιουργία Φορέα Ανάπτυξης, που θα χαρακτηρίζεται ως Μεμονωμένη Μεγάλη Μονάδα.

Προτείνεται να μην επιβαρυνθεί με περαιτέρω γραφειοκρατικές, χρονοβόρες και κοστοβόρες διαδικασίες η επιχείρηση, η οποία έχει όλες τις απαιτούμενες προϋποθέσεις για να θεωρηθεί ως ΕΠΜΜΜ, με τη δημιουργία Φορέα Ανάπτυξης, αλλά να συμπεριλάβει αυτή τη δυνατότητα στο καταστατικό της.

 

Ο Σύνδεσμος, κλείνοντας την εισήγησή του, εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι προτάσεις του θα εξετασθούν και θα αξιοποιηθούν από το αρμόδιο Υπουργείο και επαναδιατύπωσε την πρόθεσή του θα για την ανάπτυξη κάθε καλής συνεργασίας.

Ακολούθως, ο Σύνδεσμος έλαβε τη γραπτή διαβεβαίωση από τον Αναπληρωτή Υπουργό Βιομηχανίας, κ. Στέργιο Πιτσιόρλα, ότι τα ζητήματα που έθεσε με την επιστολή του, θα διερευνηθούν και θα εξετασθούν αναλυτικά κατά τη διαδικασία διαβούλευσης του νομοσχεδίου, υπογραμμίζοντας παράλληλα την πρόθεσή του για τη συνέχεια του διαλόγου και της συνεργασίας στο άμεσο μέλλον.