- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Ο Τεμπονέρας ζει, διδάσκει και οδηγεί

Πέρασαν 29 χρόνια από τη στυγνή δολοφονία του καθηγητή μαθηματικών Νίκου Τεμπονέρα. Χτυπημένος με λοστό στο κεφάλι, έπεσε νεκρός μέσα στο σχολικό συγκρότημα της Πάτρας που είχε πάει για να συμπαρασταθεί στους μαθητές που το είχαν καταλάβει. Δράστης της δολοφονίας ήταν ο Γιάννης Καλαμπόκας, δημοτικός σύμβουλος της Νέας Δημοκρατίας στην Πάτρα και πρόεδρος της τοπικής ΟΝΝΕΔ. Με ομάδες «αγανακτισμένων» πολιτών η κυβέρνηση Μητσοτάκη προσπαθούσε να αντιμετωπίσει τις μαθητικές καταλήψεις που είχαν ξεσπάσει από τον Νοέμβρη του 1990 σε όλη τη χώρα ενάντια στο πολυνομοσχέδιο του τότε υπουργού παιδείας Κοντογιαννόπουλου.

Το πολυνομοσχέδιο προέβλεπε μεταξύ άλλων, γραπτές εισαγωγικές εξετάσεις από το γυμνάσιο στο λύκειο, μείωση αργιών, κατάργηση αδικαιολόγητων απουσιών, έλεγχο της σχολικής και εξωσχολικής ζωής των μαθητών, επιβολή ομοιόμορφης εμφάνισης, κατάργηση των δωρεάν συγγραμμάτων, περικοπές στη δωρεάν σίτιση και στέγαση, εντατικοποίηση σπουδών, περιορισμό των ετών φοίτησης στις σχολές για να ελεγχθούν οι λεγόμενοι «αιώνιοι» φοιτητές, κατάργηση του ασύλου.

Μετά τη δολοφονία του Τεμπονέρα ξεσπά λαϊκός ξεσηκωμός που ανάγκασε τον Κοντογιαννόπουλο να παραιτηθεί και την κυβέρνηση να αποσύρει το επίμαχο νομοσχέδιο.

 

Το σύστημα φροντίζει τους υπηρέτες του.

Ο Καλαμπόκας αποφυλακίστηκε μετά από έξι χρόνια και κάνει καριέρα σε τράπεζα. Ελεύθερος είναι ο δολοφόνος του Καλτεζά, Μελίστας. Ελεύθερος και ο δολοφόνος του Φύσσα, Ρουπακιάς.

 

Η επίθεση συνεχίζεται και εντείνεται

Τραγική ειρωνεία! Ο νόμος Κοντογιαννόπουλου κατατέθηκε λίγες βδομάδες πριν ξεσπάσει η πρώτη αμερικάνικη επέμβαση στο Ιράκ. Σήμερα, που η Συρία φλέγεται και μυρίζει μπαρούτι η Ανατολική Μεσόγειος και η Μέση Ανατολή, που οι Αμερικάνοι δολοφόνησαν τον Ιρανό Σουλεϊμανί προκαλώντας τον Ιράν,  που ο κίνδυνος πολεμικής ανάφλεξης είναι μεγάλος, η κυβέρνηση εισηγείται νόμους και μέτρα κατά της νέας γενιάς.

Σε περιόδους που οι ιμπεριαλιστές αγριεύουν, η αστική τάξη, ιδιαίτερα των εξαρτημένων χωρών όπως η Ελλάδα, επιτίθεται ωμά στον εσωτερικό «εχθρό λαό» και ιδιαίτερα στη νεολαία που την προετοιμάζει να γίνει κρέας για τα κανόνια. Ο ΣΥΡΙΖΑ, που χαρακτήρισε «σατανικά καλό» τον Τραμπ και η ΝΔ, που τον στηρίζει συγκαλύπτοντας το έγκλημα, κινούνται στις ράγες της υποτέλειας.

Τα μέτρα που αποσύρθηκαν το 1991, επανέρχονταν με διάφορους τρόπους από όλες τις κυβερνήσεις που ακολούθησαν. Αποτελούν επιλογή του συστήματος. Γαβρόβλου και Κεραμέως τα υπερασπίζονται και προχωρούν παραπέρα.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, που εγκαινίασε τη θητεία της καταργώντας το επί Γαβρόγλου καταργημένο Άσυλο:

 

Οι καταλήψεις του 1990-91 και η θυσία του Τεμπονέρα:

Με αγώνες τιμάμε τους νεκρούς μας! Στις 9 Γενάρη συμμετέχουμε μαζικά στις κινητοποιήσεις

Των Αγωνιστικών Κινήσεων Εκπαιδευτικών Καρδίτσας