- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Πίεση φορέων της Θεσσαλίας για την ολοκλήρωση της Μεσοχώρας

«Επιτέλους, πρέπει να δοθεί τέλος στο σήριαλ με το υδροηλεκτρικό έργο της Μεσοχώρας», επισήμανε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός στον Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σωκράτη Φάμελλο σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στο Υπουργείο.

«Δεν υπάρχει απολύτως κανείς λόγος να μην υπογραφεί η Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ), η οποία είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να προχωρήσει η ΔΕΗ στην ολοκλήρωση του έργου και τη λειτουργία του υδροηλεκτρικού σταθμού, από τον οποίο θα έχει όφελος της τάξης των 40 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως και μάλιστα με «καθαρή» ενέργεια», υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας.

Από την πλευρά του ο κ. Σ. Φάμελλος επαναβεβαίωσε την απόλυτη στήριξη της κυβέρνησης στο υδροηλεκτρικό έργο της Μεσοχώρας και τα σχέδια ανάπτυξης της περιοχής και δεσμεύτηκε να υπογράψει την ΑΕΠΟ στην οποία θα υπάρχει αναφορά για την ασφαλή και δίκαιη αποκατάσταση των κατοίκων μετά την έκδοση της πράξης χαρακτηρισμού από το Δασαρχείο. Ο Αναπληρωτής Υπουργός και ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας επαναβεβαίωσαν ότι θα συνεχίσουν να είναι σε τακτική συνεργασία και επικοινωνία, ενώ ο κ. Κ. Αγοραστός προσκάλεσε τον κ. Φάμελλο να επισκεφθεί την περιοχή.

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας αναφέρθηκε και στη θέση της ΔΕΗ υπέρ του έργου, όπως επαναβεβαιώθηκε στην πρόσφατη συνάντησή του με τον Αντιπρόεδρο της επιχείρησης, ενώ επανέλαβε τη γνωστή θέση της Περιφέρειας ότι «η ολοκλήρωση του έργου της Μεσοχώρας είναι επείγουσας προτεραιότητας καθώς είναι αυταπόδεικτες η σημασία του για την περιοχή μας (και όχι μόνο) και η αναγκαιότητα συμβολής της υδροηλεκτρικής ενέργειας στο ενεργειακό μίγμα της χώρας μας. Από τη λειτουργία του έργου αναμένεται η ενίσχυση του συστήματος παραγωγής ενέργειας κατά 362 Gwh ετησίως, η τόνωση της απασχόλησης που είναι από τα πιο σημαντικά – αν όχι το σημαντικότερο – ζητήματα για την τοπική κοινωνία, ενώ από την άλλη πλευρά θα δημιουργηθούν στην περιοχή προϋποθέσεις βιώσιμης ανάπτυξης σε μία νέα κατεύθυνση: ήπια τουριστική ανάπτυξη, αναψυχή, οικολογικές δραστηριότητες.

Σε όλα αυτά θα πρέπει να συνυπολογισθεί και η σημασία του έργου για την ίδια την ΔΕΗ, για την οποία, όπως η διοίκησή της υπολογίζει, η μη αξιοποίηση της επένδυσης των 511 εκατομμυρίων ευρώ έως σήμερα δημιουργεί δυσεπίλυτα λογιστικά προβλήματα και επηρεάζει αρνητικά την βιωσιμότητα της επιχείρησης»., ανέφερε.

Στη συνάντηση έλαβαν μέρος ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Θεσσαλίας, Δήμαρχος Μουζακίου κ. Γιώργος Κωτσός, οι Δήμαρχοι Τρικκαίων κ. Δημήτρης Παπαστεργίου και Πύλης κ. Κώστας Μαράβας, από την Εταιρεία Θεσσαλικών Μελετών ο πρόεδρος κ. Γιάννης Καλλές και το μέλος του ΔΣ κ. Τάσος Μπαρμπούτης, ο Δημοτικός Σύμβουλος Λαρισαίων, Αντιπρόσωπος της ΠΕΔ Θεσσαλίας και πρ. Πρόεδρος του ΤΕΕ Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας κ. Ντίνος Διαμάντος, ο Δημοτικός Σύμβουλος Πύλης κ. Βύρων Κατσίβελος, ο Διευθυντής του Δήμου Πύλης κ. Παναγιώτης Τζιαχρήστος και από τους κατοίκους της Μεσοχώρας ο κ. Ντίνος Κοτρώνης.