- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Παλεύουμε για την εξασφάλιση της υγείας του λαού!

Διανύουμε μια περίοδο παγκόσμιας πανδημίας του Covid-19, όπου τα συστήματα υγείας των χωρών καταρρέουν το ένα μετά το άλλο,  ως απότοκο μιας διαχρονικής υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης της υγείας. Στη χώρα μας, λίγο πριν ολοκληρωθεί ο 2ος μήνας της πανδημίας στενάζουν τα νοσοκομεία από τις ελλείψεις σε προσωπικό, Μέσα Ατομικής Προστασίας, κλίνες ΜΕΘ.

Παράλληλα αποκαλύπτονται και οι τεράστιες και διαχρονικές ελλείψεις σε προσωπικό και εξοπλισμό (αναλώσιμων και εργαστηριακών) στις δομές ΠΦΥ. Στο νομό μας, στα 3 Κέντρα Υγείας που υπάρχουν, δε γίνονται βασικές εργαστηριακές εξετάσεις, ούτε καν μια ακτινογραφία θώρακα. Πριν λίγο καιρό μετακινήθηκε νοσηλεύτρια από το Κ.Υ. Καρδίτσας προς την 2η Τ.Ο.Μ.Υ.Καρδίτσας για να καλύψει «έκτακτες ανάγκες».Από όλα τα Κ.Υ. έχουν μετακινηθεί και θα συνεχίσουν να μετακινούνται για «έκτακτες ανάγκες» γιατροί και νοσηλευτές στο νοσοκομείο Καρδίτσας. Συνολικά στην ΠΦΥ στο νομό (4 Κ.Υ. και στις 2 ΤΟ.Μ.Υ.) οι ελλείψεις σε μόνιμες θέσεις γιατρών ξεπερνούν το 70%, ενώ υπηρετούν μόνο δύο παθολόγοι και δύο παιδίατροι.

Με αυτήν την κατάσταση να επικρατεί στον νομό μας, καλούμαστε να εξυπηρετήσουμε ασθενείς με χρόνια νοσήματα και έκτακτα περιστατικά ακόμα πιο εντατικά εν μέσω πανδημίας, μιας και έχουν κλείσει τα τακτικά ιατρεία του νοσοκομείου και έχουν μειωθεί οι επισκέψεις σε ιδιώτες γιατρούς.

Μας προκαλεί ανησυχία πως θα καταφέρουμε να εξυπηρετήσουμε τόσους ασθενείς χωρίς το απαραίτητο προσωπικό.

Μας προκαλεί ανησυχία πως θα ανταπεξέλθουμε σε έκτακτα περιστατικά όταν δε μπορούμε να κάνουμε βιοχημικές εξετάσεις, ή μια ακτινογραφία.

Μας προκαλεί ανησυχία το γεγονός μετακίνησης προσωπικού από Τ.Ο.Μ.Υ και Κ.Υ. στο νοσοκομείο.

Μας προκαλεί ανησυχία πως θα μπορέσουμε να εξετάσουμε χωρίς τα κατάλληλα μέτρα ατομικής προστασίας.

Η αποδυνάμωση των δομών ΠΦΥ όχι μόνο δεν  αποτελεί λύση, αλλά περιπλέκει ακόμα περισσότερο την κατάσταση, αφαιρώντας υγειονομικούς από την κοινότητα, τώρα που υπάρχει ακόμα μεγαλύτερη ανάγκη.

Γιατροί, νοσηλευτές, όλοι οι επαγγελματίες υγείας της  ΠΦΥ, όπως και οι συνάδελφοι στα νοσοκομεία δίνουμε και θα συνεχίσουμε να δίνουμε με αυταπάρνηση τη μάχη κατά της πανδημίας του κορονοϊού. Χρειαζόμαστε όμως όπλα στη φαρέτρα μας, προσλήψεις και οργανωμένο σχέδιο.

Ζητάμε  άμεσα:

 

Των εργαζομένων της Π.Φ.Υ. στο Νομό Καρδίτσας