- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Παναγιώτα Βράντζα: Ξεπούλημα και του ΕΛΓΑ;

Ο Οργανισμός Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛ.Γ.Α.) είναι οργανισμός κοινής ωφέλειας, Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου που εποπτεύεται από τον Υπουργό Γεωργίας και ανήκει εξολοκλήρου στο Δημόσιο. Ιδρύθηκε με το Νόμο 1790/16.6.88 (ΦΕΚ 134/Α΄/20.6.88)

Αποτελεί τον κεντρικό φορέα ασφαλιστικής κάλυψης των γεωργικών εκμεταλλεύσεων στην Ελλάδα και επιδίωξή του είναι η στήριξη του γεωργικού εισοδήματος των ασφαλισμένων του.

Η υποχρεωτικότητα της ασφάλισης και ο δημόσιος χαρακτήρας του οργανισμού,είναι τα στοιχεία εκείνα τα οποία διασφαλίζουν την αποζημίωσητων παραγωγών έναντι συγκεκριμένων κινδύνων και καταστροφών.

Είναι κοινός τόπος, ότι ο κανονισμόςλειτουργίας του οργανισμού χρειάζεται αναθεώρηση, ώστε να εναρμονιστεί με τη σημερινή πραγματικότητα της παραγωγικής διαδικασίας και τις παραμέτρους που την επηρεάζουν, με πρώτη αυτή της κλιματικής αλλαγής, αλλά όχι μόνο.

Είναι επίσης γνωστό, ότι  παρά τον πακτωλό χρημάτων που κατευθύνθηκαν τα χρόνια πριν την κρίση στον αγροτικό χώρο, δεν έγιναν οι ανάλογες επενδύσεις, με ευθύνη πρωτίστως των κυβερνήσεων, ώστε να οικοδομηθεί ένα αξιόπιστο σύστημα γεωργικών ασφαλίσεων.

Κατά γενική ομολογία, η λειτουργία του οργανισμού βελτιώθηκε σημαντικά τα τελευταία χρόνια, επί κυβερνητικής θητείας του ΣΥΡΙΖΑ, παρά το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον της κρίσης. Τόσο οι χρόνοι εκτίμησης, όσο και οι χρόνοι αποζημίωσης, μειώθηκαν σημαντικά.

Ξεκίνησε επίσης ο δημόσιος διάλογος και η διαδικασία αναθεώρησης του κανονισμού η οποία δυστυχώς δεν ολοκληρώθηκε.

Το γεγονός ότι ο οργανισμός χρειάζεται οπωσδήποτε έναν κανονισμό ο οποίος θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες της εποχής, με ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό μοντέλο αποζημιώσεων, δεν δικαιολογεί σε καμία περίπτωση την πρόθεση της κυβέρνησης να τον ιδιωτικοποιήσει  ή και στην ουσία να τον καταργήσει.

Ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει στον δημόσιο και αλληλέγγυο χαρακτήρα του οργανισμού ώστε να εξασφαλίζεται το εισόδημα των παραγωγών.

Δεν αποτελεί έκπληξη ότι ο νέος  υπουργός της ΝΔ από τα πρώτα μέτρα που εξήγγειλε,είναι η ιδιωτικοποίηση του οργανισμού  και η παραχώρησή του σε κερδοσκοπικές εταιρίες. Αυτό δεν σημαίνει μόνο αύξηση του ασφαλίστρου και μείωση των αποζημιώσεων, αλλά θέτει σε κίνδυνο και την ίδια την περιουσία των αγροτών.

Η συνταγή είναι γνωστή και δοκιμασμένη.

Μειώνεται η αξιοπιστία ενός δημόσιου φορέα, με τη βοήθεια «χρήσιμων» συνεργατών, περνάει η άποψη στους πολίτες ότιο φορέας δεν έχει λόγο ύπαρξης και όλοι συνομολογούν ότι κάτι πρέπει να αλλάξει.Έρχεται λοιπόν ένας ή περισσότεροι «σωτήρες» επιχειρηματίες, που με τη βοήθεια μιας«πρόθυμης» κυβέρνησης, αναλαμβάνει το έργο για το «καλό»των πολιτών, με τηνεκχώρηση του οργανισμού. Όπως έγινε και με την Αγροτική Τράπεζα, και τα γνωστά καταστροφικά αποτελέσματα!

Ο ασκός του Αιόλου άνοιξε. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για 4.5 χρόνια προσπάθησε,παρά τις οικονομικές δυσκολίες,να υπερασπιστεί το δημόσιο συμφέρον και να αντισταθμίσει τις απώλειες που είχε υποστεί ο Ελληνικός λαός.

Η ΝΔ εμμονικά, ιδεοληπτικά και κυρίως συμφεροντολογικά προχωρά το σχέδιο της.

Απαξίωση και παραχώρηση δημόσιας περιουσίας και κεκτημένων δικαιωμάτων σε ιδιωτικά συμφέροντα.

Ο αγροτικός κόσμος αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα και πρέπει με αγώνες να διεκδικεί την επίλυση τους. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αφήσει να χαθούν οι κατακτήσεις και τα δικαιώματα του.