- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Παναγιώτης Χαρίτος: Οι κλέφτες κατηγορούν τους κλέφτες

Αρκετοί που κατέχουν ισχυρές θέσεις εξουσίας και μεγάλη επιρροή στη κοινωνία διαμορφώνουν και  διαπλάθουν πολλές φορές λανθασμένες κοινές αντιλήψεις κατηγορώντας  τους Ρομά,  ότι είναι κλέφτες και απατεώνες. Ξεχνάνε όμως τη ιστορία της οθωμανικής τουρκοκρατίας και αυτοκρατορίας με τους Έλληνες Κλέφτες και Αμαρτωλούς. Σε μερικές περιπτώσεις δεν έχουν άδικο σε αυτό καθώς σε κάθε δημοκρατική και πλουραλιστική κοινωνία όπως άλλωστε είναι η Ελληνική, υπάρχουν αρνητικά ετερόκλητα στοιχεία  με παρεκκλίνουσες και παραβατικές συμπεριφορές. Δεν υπάρχει αμφιβολία πως αυτό το φαινόμενο είναι αναπόφευκτο, διότι τέτοιου είδους χαρακτήρες ανθρώπων    υφίστανται  σε  όλες τις κοινωνίες.

Και εγώ δεν θα κρυφτώ πίσω από το δάκτυλο μου, πρώτος είμαι από αυτούς που λέει,  ότι στη Τσιγγάνικη κοινωνία έχουμε αρνητικά στοιχεία.  Ωστόσο όμως δεν δέχομαι ούτε ανέχομαι επειδή στους Τσιγγάνικους Οικισμούς υπάρχουν 5 κλέφτες τοξικομανείς, να κατηγορηθούν όλοι οιΡομά, πως είναι κλέφτες και απατεώνες.

Αυτό πρώτα από όλα δεν τιμάει εκείνους τους πολίτες Ρομά που προσπαθούν να ανταποκριθούν στις δυσκολίες της καθημερινής επιβίωσης, δεν τιμάει τους νέους Ρομάεπιστήμονες που σε καθημερινή βάση   αγωνίζονται να αλλάξουν κάποια πράγμα στη κοινωνία μέσα, αυτό δεν τιμάει τους δασκάλους και τους καθηγητές που εργάζονται με μαθητές Ρομά και προσπαθούν κάτω από δύσκολες συνθήκες να προετοιμάσουν τα νέα παιδιά να είναι νομοταγείς πολίτες. Αυτό δεν τιμάει τους  πολιτικούς της τοπικής αυτοδιοίκησης, και τους κυβερνόντες που  προσπαθούν να βελτιώσουν τις συνθήκες ποιότητας ζωής των πολιτών Ρομά σε καιρούς οικονομικής ασφυξίας που βιώνει η χώρα μας.

Στο σημείο αυτό όμως αξίζει να θυμηθούμε, τι μας δίδαξε η Ελληνική Ιστορία και δεν γίνεται αναφορά σε καμία περίπτωση για να δικαιολογήσουμε τους Τσιγγάνους αλλά  ούτε και δεν πρέπει να  ξεχνάμε τα ιστορικά γεγονότα του παρελθόντος που μας άφησαν οι πρόγονοι μας, διότι μέσα από αυτά μαθαίνουμε τα λάθη μας.

Καθώς οι Οθωμανοί Τούρκοι επέκτειναν την κυριαρχία τους τόσο στη Ελλάδα όσο και στη βαλκανική χερσόνησο πολλοί ήταν οι Έλληνες που αντιστάθηκαν στην τούρκικη κυριαρχία, ανάμεσα τους ξεχωρίζουν οι Κλέφτες που ζούσαν συνήθως στα βουνά και στην ύπαιθρο και είχαν τα λημέρια τους σε δύσβατα μέρη. Κανείς δεν μπορεί να αρνηθείόπως μας λένε τα ιστορικά βιβλία,  πως οι Αμαρτωλοί  βοηθούσαν τους κλέφτες. Φημισμένοι Κλέφτες και Αμαρτωλοί κατά την οθωμανική Αυτοκρατορία-τουρκοκρατία στην Ελλάδα ήταν ο Θ. Κολοκοτρώνης, Γεώργιος Μπότσαρης, Ανδρούτσος και Κατσαντώνης στη Ρούμελη κ.ά.

Για ποιο λόγο λοιπόν, αυτοί οι άνθρωποι που στη συνέχεια απελευθέρωσα την χώρα μας, κατηγορηθήκαν ως  Κλέφτες και Αμαρτωλοί;  Μήπως επειδή ήταν πραγματικοί κλέφτες εκ φύσεως, εκ γενετής όπως λέει η θεωρία του Ιταλού Λομπρόζο  ή οι συνθήκες της εποχής, τους ανάγκασαν να στραφούν σε αυτό. Είναι ένα ερώτημα που πρέπει να μας προβληματίζει.

Σε όλες τις διαπολιτισμικές κοινωνίες υπάρχουν  κλεφτές.  Οι εκ-φύσεως, οι  αγανακτισμένοι χρόνια άνεργοι και οι νόμιμοι κλέφτες.Ενδιαφέρον τείνει να αποτελεί η άποψη  σε ποια από τις προαναφερθείς κατηγορίες ανήκουν οι Τσιγγάνοι Τοξικομανείς.

Οι εκ-φύσεων κλέφτες κλέβουν επειδή απλά τους αρέσει αυτό που κάνουν, έτσι έχουν μάθει, έτσι έχουν μεγαλώσει.

Οι αγανακτισμένοι χρόνια άνεργοι, αναγκάζονται να γίνουν κλέφτες επειδή έχασαν την επαγγελματική τους δραστηριότητα με συνέπεια  οι συνθήκες επιβιώσεις τους να τίθενται σε επίπεδο απόλυτης και ακραίας φτώχειας, οι άνθρωποι αυτοί φτάνουν στο σημείο να μην έχουν τα απαραίτητα αναγκαία αγαθά επιβιώσεις π.χ να στερούνται βασικά είδη τροφής ένα κομμάτι ψωμί, ή ένα ποτήρι γάλα για τα παιδιά τους, να μην έχουν φάρμακα, ρούχα και ότι χρειάζεται για το ευ ζην. Σε αυτή τη κατηγορία ανήκουν οι Ρομά που η μοναδική πηγή εισοδήματος τους είναι το υπαίθριο πλανόδιο εμπόριο κάτι το όποιο η πολιτεία δεν έχει προστατέψει με νομοθετικές διαδικασίες όπως οφείλει να πράττει απεναντίας όμως  κατάφερε με μνημονειακές μεταρρυθμίσεις  να περιορίσει και να εξάλειψη την εμπορική δραστηριότητα  των Ελλήνων Ρομά με τα τεράστια προσθήματα που τους επιβάλουν τα όργανα του κράτους. Βεβαία σε καμία από τις περιπτώσεις δεν δικαιολογείται η αξιόποινη πράξη κλοπής, και καταδικάζω απερίφραστα και δημόσια οποιαδήποτε τέτοια συμπεριφορά.

Οι νόμιμοι κλέφτες είναι αυτοί που κλέβουν αθόρυβα και σιωπηλά  με το στυλό, τα κουστούμια και τις γραβάτες μέσα στα πλαίσια της νομιμότητας. Υποστηρίζεται συχνά πως οι νόμιμοι κλέφτες είναι εκείνη που φοράνε κουστούμια και γραβάτες και κρατάνε ένα στυλό στο χέρι στα καλυτέρα γραφεία. Είναι οι άνθρωποι  εκείνη που κατασκευάζουνε τους  νόμους συμφώνα με την αρέσκεια τους και συμφώνα με τα προσωπικά συμφέροντά τους.  Οι νόμιμοι κλέφτες νομοθετούν με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να ληστεύουν το Ελληνικό δημόσιο χρήμα χωρίς να τους καταλογιστεί ούτε μία αξιόποινη πράξη φυλάκισης εις βάρος τους, προκειμένου να αποφευχθεί η σύλληψη και η καταδίκη τους.

Εφόσον και όταν συμβαίνει  αυτό, τότε και μόνο τότε βρίσκουν κατάλληλες και πρόσφορες νομοθετικές διαδικασίεςγια να παραγραφεί το αδίκηματους,συμφώνα με τους νόμους του κράτους και  του Ελληνικού Συντάγματος.

Σας αναφέρω ορισμένα χειροπιαστά παραδείγματα των νόμιμων κλεφτών που πήρα το φως της δημοσιότητας το τελευταίο χρονικό διάστημα στη χώρα μας.

Α). Η ΠΕΡΙΦΗΜΗ ΛΙΣΤΑ ΛΑΓΚΑΡΤ

Β). ΠΕΡΙΒΟΗΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ SIEMENS  στην Ελλάδα

Γ). ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΜΟΝΗΣ ΒΑΤΟΠΕΔΙΟΥ

Δ). ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΔΟΜΗΜΕΝΩΝ ΟΜΟΛΟΓΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Ε). ΑΚΗΣ ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ μια άλλη ιστορία, ΥΠΟΒΡΥΧΙΑ, OFFSHOR ΕΤΑΙΡΙΕΣ.

Ζ). ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΡΩΝΙΑΣ, ΚΩΣΚΟΥΤΑ, ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ, η φούσκα του Χρηματιστηρίου.  Αυτοί είναι οι κλεφτές με τα κουστούμια και τις γραβάτες.

Με δεδομένα τα παραπάνω δεν εκπλήσσει το γεγονός ότι στη κοινωνία μας εκτός από τους Τσιγγάνους φίλους μας κλέφτες δεν είναι καθόλου λίγοι και εκείνοι που είναι βαθιά βουτηγμένοι στη παρανομία και στη διαφθορά. Κάνοντας μια αναζήτηση στο googleμπορεί κανείς να βρει περιπτώσεις διαπλοκής και ποινικής ευθύνης που είδαν το φως της δημοσιότητας.  Μεγάλο Δικηγόρος λέει εμπλέκεται σε σύστημα  μαϊμούσυντάξεων κ.α.  Γιατρός παίρνει φακελάκι στο χέρι. Αστυνόμος εγκέφαλος συμμορίας και διακίνησης ναρκωτικών. Φοροτεχνικός άρπαξε τους φόρους των Ελλήνων.  Δήμαρχος καταδικάστηκε για υπεξαίρεση 1.3 εκ. ευρώ.  Και σύμφωνα με χτεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας νέος αγώνας με τίτλο «Πρωταθλητές στη Διαφθορά ΟΤΑ Α’ και Β’ Βαθμού όπως προκύπτει από την έκθεση πεπραγμένων του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης για τη διετία 2015-2016 διαπιστώθηκε παραβατικότητα 32,3% των περιπτώσεων που ελέγχτηκαν. Δημοσιογράφοι και Πολιτικοί εμπλέκονται σε μεγάλα σκάνδαλα. Καθηγητές πανεπιστημίουέπαιρναν φακελάκι για να περάσουν φοιτητές  στα μαθήματα.  Φαίνεται λοιπόν πως όλοι αυτοί που πήραν όρκο να υπηρετήσουν τους νόμους του κράτους και τουσυντάγματος κατά γράμμα, βγαίνουν και κατηγορούν τους Ρομά ότι κλέβουν. Οι κλεφτές κατηγορούν τους κλέφτες.

Αυτές τις συμπεριφορές και αυτούς  τους χαρακτήρες ανθρώπων  τους Καταδικάζω και τους Κατακρίνω δημόσια και απερίφραστα. Και ζητάω την παραδειγματική τιμωρία οποιασδήποτε μορφής παρεκκλίνουσας συμπεριφοράς από όπου και αν προέχετε. Γνωρίζω πολύ καλά στους Τσιγγάνικους οικισμούς έχουμε 5 κλέφτες που ανήκουν σε μια ιδιαίτερη πληθυσμιακή ευάλωτη κοινωνική και διαφέρουσα ομάδα όπως είναι η ομάδα των τοξικομανών, η οποία χρειάζεται ολιστική και σφαιρική προσέγγιση από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο

 

Χαρίτος  Παναγιώτης

 

Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος

Καθ ‘όλης αρμοδιότητας για θέματα Ρομά.

           Δήμου Σοφάδων

 

               Απόφοιτος του τμήματος

Κοινωνικής Διοίκησης και Πολιτικής Επιστήμης

Με κατεύθυνση  στην κοινωνική εργασία

         ( Κοινωνικός Λειτουργός)

Δ.Π.Θ