- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Πανηγυρική η έναρξη της 52ης Διεθνούς Γιορτής Πολιτισμού Καραϊσκάκεια

Πανηγυρικά και με κάθε επισημότητα άνοιξε, το βράδυ της Δευτέρας 24 Ιουνίου, η αυλαία της 52ης Διεθνούς Γιορτής Πολιτισμού Καραϊσκάκεια που οργανώνει η Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων του Νομού.

Από την κατάμεστη από κόσμο κεντρική πλατεία της πόλης και στη σκιά του επιβλητικού έφιππου ανδριάντα του Γεώργιου Καραϊσκάκη η Καρδίτσα έστειλε ένα ηχηρό μήνυμα αλληλεγγύης και συναδέλφωσης μεταξύ των λαών αφού ο πολιτισμός είναι ο μόνος που μπορεί πραγματικά να ενώσει.

Η βραδιά ξεκίνησε με την καθιερωμένη παρέλαση από αντιπροσωπείες τόσο των ξένων φιλοξενούμενων χορευτικών συγκροτημάτων (από την Κύπρο, την Ινδία, την Ιταλία και τη Ρουμανία) όσο και τοπικών που ξεκίνησαν από το άλσος του Παυσιλύπου και έφθασαν όλοι μαζί σε πομπή στην κεντρική πλατεία της πόλης. Συμμετείχε και η Φιλαρμονική του Δήμου Καρδίτσας.

Παρά τη βροχή, το πρόγραμμα συνεχίστηκε κανονικά με τους χαιρετισμούς των επισήμων και εκπροσώπων των φορέων-συνδιοργανωτών, ενώ την έναρξη κήρυξε ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης κ. Δημήτρης Αναγνωστόπουλος.

Πρώτος έδωσε τις ευχές του για καλή επιτυχία ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ.κ. Τιμόθεος κάνοντας λόγο για έναν αξιόλογο θεσμό με ιδιαίτερη δυναμική.

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων κ. Μανώλης Στεργιόπουλος καλωσόρισε όλους τους προσκεκλημένους και τους φιλοξενούμενους και ευχαρίστησε όλους όσους στηρίζουν τη διοργάνωση.

Η πρ. βουλευτής κ. Παναγιώτα Βράντζα ανέφερε πως τα Καραϊσκάκεια αποτελούν έναν σημαντικό και αξιόλογο θεσμό και έδωσε τα συγχαρητήριά της στην Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων για το έργο που επιτελεί.

Ο πρ. βουλευτής κ. Κώστας Τσιάρας υπογράμμισε πως είναι μεγάλη τιμή για την Καρδίτσα να έχει δύο κορυφαίες πολιτιστικές εκδηλώσεις τέτοιου επιπέδου (Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου και Καραϊσκάκεια) που την κρατούν στο επίκεντρο του πολιτιστικού χάρτη.

Ο Αντιδήμαρχος Καρδίτσας κ. Κώστας Ξυλομένος επεσήμανε πως είναι πολύ σημαντικό να διατηρούνται αναλλοίωτα τα ήθη, τα έθιμα και οι παραδόσεις μέσα από μια τέτοια κορυφαία διοργάνωση και ευχήθηκε καλή επιτυχία και στις φετινές εκδηλώσεις.

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καρδίτσας κ. Γιώργος Ντενίσης καλωσόρισε στην πόλη μας τους εκατοντάδες χορευτές τονίζοντας πως αποτελούν τους καλύτερους πρεσβευτές του πολιτισμού μας που πάει χέρι-χέρι με την ανάπτυξη του τόπου.

Κηρύσσοντας την έναρξη των 52ων Καραϊσκακείων, ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης κ. Δημήτρης Αναγνωστόπουλος ευχήθηκε καλή επιτυχία μεταφέροντας ταυτόχρονα και τις ευχές του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστού και του Αντιπεριφερειάρχη Καρδίτσας κ. Βασίλη Τσιάκου, ενώ εξήρε το έργο της Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων.

Με αυτόν τον πανηγυρικό τρόπο δόθηκε το έναυσμα για να ξεκινήσει η μεγάλη αυτή γιορτή του πολιτισμού που θα διαρκέσει μέχρι τις 30 του μήνα.

Η φετινή διοργάνωση είναι αφιερωμένη στα θρησκευτικά δρώμενα και τελετουργίες,  ενώ συμμετέχουν  37 συνολικά χορευτικά συγκροτήματα με 1.000 περίπου χορευτές.

Οι εκδηλώσεις ξεκινούν κάθε βράδυ στις 21:00 στο χώρο της κεντρικής πλατείας της Καρδίτσας, ενώ κατά το ίδιο διάστημα θα πραγματοποιηθούν παραστάσεις από τα φιλοξενούμενα συγκροτήματα σε 17 συνολικά χωριά, με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα Leader που υλοποιεί η ΑΝ.ΚΑ.

Τα Καραϊσκάκεια τελούν υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και γίνονται σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Θεσσαλίας – Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας, την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Θεσσαλίας, τον Δήμο Καρδίτσας, το Επιμελητήριο Καρδίτσας όπως επίσης και με τη συμπαράσταση της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων και τη δύναμη του Συλλόγου Γονιών παιδιών με νεοπλασματική ασθένεια «Φλόγα».