- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Πανκαρδιτσιώτικο συλλαλητήριο τη Δευτέρα στην κεντρική πλατεία

Πανκαρδιτσιώτικο συλλαλητήριο τη Δευτέρα 5 Οκτωβρίου και ώρα 12.00 στην κεντρική πλατεία αποφάσισαν να διοργανώσουν οι φορείς του Νομού.

Το θέμα απασχόλησε και τη συνεδρίαση του Δ.Σ. του Εργατικού Κέντρου όπου ο Πρόεδρός κ. Γιώργος Καπράνας τόνισε τα εξής:

«Δυστυχώς η σημερινή συνεδρίαση του Δ.Σ του Ε.Κ γίνεται σε ένα ιδιαίτερα βαρύ κλίμα για την πόλη μας αλλά και το νομό μας που έχουν υποστεί βιβλικές και ανυπολόγιστες ζημιές αλλά δυστυχώς θρηνεί και θύματα από τον κυκλώνα Ιανό!

Πέρασαν 12 ημέρες από την μοιραία εκείνη μέρα που ο κυκλώνας άρχισε να σφυροκοπά  με μένος όλο το νομό μας.  Νοικοκυριά, επιχειρήσεις, αγρότες, κτηνοτρόφους, μελισσοκόμους, οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο καταστράφηκαν ολοσχερώς. Όλα χάθηκαν κάτω από το νερό και τη λάσπη.

Από την επόμενη της καταστροφής στα μάτια όλων έβλεπες θλίψη και απογοήτευση που είδαν μέσα σε λίγες ώρες να καταστρέφεται όλο το βιός τους, οι κόποι μιας ζωής.

Χτυπήθηκαν αλύπητα όλοι οι κλάδοι του Ν. Καρδίτσας.

Δυστυχώς όλη αυτή η καταστροφή έχει δημιουργήσει και σοβαρά προβλήματα  στους εργαζόμενους που πέρα από το ότι έχουν πάθει ζημιά στο νοικοκυριό τους είδαν να παίρνουν στα χέρια τους και χαρτιά απόλυσης. Από την πρώτη στιγμή σαν Εργατικό Κέντρο αρχίσαμε να κάνουμε παρεμβάσεις. Επισκέψεις σε χώρους δουλειάς, σε επιχειρήσεις που επλήγησαν για να έχουμε μια πρώτη άποψη για το μέγεθος της καταστροφής.

Κάναμε παρέμβαση μέσο τηλεδιάσκεψης στη Βουλή των Ελλήνων, στην διαρκή επιτροπή οικονομικών υποθέσεων όπου συζητούνταν το σχέδιο νόμου του υπουργείου οικονομικών και περιλάμβανε επείγουσες ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των καταστροφικών συνεπειών από τον κυκλώνα και καταθέσαμε τις προτάσεις μας για την προστασία των θέσεων εργασίας αλλά και προτάσεις για άμεσες παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν για να μπορέσει να ορθοποδήσει και πάλι ο νομός μας που είναι ο δεύτερος φτωχότερος νομός στην Ελλάδα και με πολύ υψηλούς δείκτες ανεργίας.

Βρεθήκαμε με τον αρμόδιο Γ. Γραμματέα οικονομικής πολιτικής κ. Τριαντόπουλο Χρήστο όπου και εκεί συζητήσαμε και καταθέσαμε τις προτάσεις μας. Ζητήσαμε για να υπάρχει ΑΥΡΙΟ για την Καρδίτσα , για να μπορέσει να ορθοποδήσει και πάλι, να παρθούν γενναία μέτρα μακριά από γραφειοκρατικές αγκυλώσεις.

Πέρα από τις οριζόντιες αποζημιώσεις που θεωρούμε ότι είναι ψίχουλα μπροστά στις βιβλικές καταστροφές που έχουν υποστεί τα νοικοκυριά, οι επιχειρήσεις, οι αγρότες, οι κτηνοτρόφοι, οι μελισσοκόμοι να γίνει και εξατομίκευση της κάθε ζημιάς και όλοι να αποζημιωθούν στο 100% της ζημιάς τους.

Να προστατευθούν οι θέσεις εργασίας βάζοντας σε αναστολή όλες τις πληγέντες επιχειρήσεις με επιδότηση του ονομαστικού μισθού αλλά και των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων από το κράτος για όσο διάστημα χρειαστεί να ορθοποδήσει και να λειτουργήσει κανονικά η επιχείρηση και όχι λιγότερο των 6 μηνών. Να ακυρωθούν όλες οι απολύσεις εργαζομένων από την επόμενη της καταστροφής. Να επεκταθεί στους δικαιούχους το επίδομα ανεργίας για ένα εξάμηνο ακόμη, αφού είναι βέβαιο ότι αυτοί δεν θα μπορέσουν να ξαναβρούν δουλειά λόγο της μεγάλης καταστροφής που υπέστησαν οι χιλιάδες επιχειρήσεις του νομού μας.

Να γίνει αναστολή όλων των δανειακών υποχρεώσεων των εργαζομένων προς τις τράπεζες, φορολογικών υποχρεώσεων προς το κράτος και τους δήμους, διαγραφή του ΕΝΦΙΑ τουλάχιστον για φέτος για όλους τους πληγέντες, να μην γίνει καμία διακοπή ρεύματος, νερού και κανένας πλειστηριασμός για τα νοικοκυριά, τους επαγγελματίες, τους αγρότες, κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους.

Θα πρέπει να υπάρξει ένα ολοκληρωμένο και αναπτυξιακό πρόγραμμα για τις επιχειρήσεις του νομού που όμως θα προστατεύει τις ήδη υπάρχουσες θέσεις εργασίας αλλά και θα δημιουργεί και νέες.

Για όλα αυτά και μετά την συνάντηση που είχαμε με τους φορείς του νομού μας την Τρίτη 29 του μηνός στο αίθριο της αγοράς, αποφασίσαμε την διοργάνωση συλλαλητηρίου στην κεντρική πλατεία την Δευτέρα στις 12 το πρωί με κύρια αιτήματα άμεσες παρεμβάσεις, άμεσα μέτρα και άμεσες αποζημιώσεις στο100% των ζημιών.

Για τη Δευτέρα 5 Οκτώβρη για να μπορέσουν να συμμετέχουν και οι εργαζόμενοι του νομού μας κηρύττουμε τρίωρη στάση εργασίας από τις 11 το πρωί  έως 2 το μεσημέρι. Η συμμετοχή των εργαζομένων στο συλλαλητήριο όλων των εργαζομένων θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη.

Δεν μπορούμε, δεν έχουμε το δικαίωμα να αφήσουμε την Καρδίτσα, το νομό μας να μαραζώσει και να γίνει ένας νομός γερόντων .

Όλοι μαζί για την Καρδίτσα!!!!»