- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Παράταση υποβολής αιτήσεων των παραγωγών για την απονιτροποίηση

«Αξιότιμε κ. Υπουργέ, Πιστεύουμε ακράδαντα στη σημασία και στη συμβολή του πρωτογενούς τομέα στην αναπτυξιακή διαδικασία της χώρας, ιδιαίτερα της περιφερειακής ανάπτυξης.

Ένας  τομέας που γνωρίζετε άριστα ότι έχει πληγεί βαθύτατα και χρειάζεται άμεσα ουσιαστικές παρεμβάσεις.

Η απουσία όμως συνεπούς και συνεκτικής στρατηγικής ειδικά την τελευταία τετραετία  καθώς και η απουσία των αναγκαίων  παρεμβάσεων σε όλα τα επίπεδα της αγροτικής διαδικασίας, δεν επέτρεψαν ώστε αυτή να επιτελέσει τον αναπτυξιακό ρόλο  που της αναλογεί. Αντίθετα μάλιστα, αστοχίες  και  παραλείψεις, έκαναν ακόμη και απαγορευτική την εμπλοκή με τον αγροτοκτηνοτροφικό τομέα.

Στην παρούσα φάση, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, το οποίο από την πρώτη ημέρα έχει δείξει έντονο ενδιαφέρον για τα φλέγοντα ζητήματα, οφείλει από τη μεριά του να ενσκήψει και να προσεγγίσει τα προβλήματα,  με απόλυτη σοβαρότητα, ταχύτητα και αποτελεσματικότητα. Ειδικά σε αυτά που μπορούν να επιλυθούν απλά και χωρίς κόστος.

Στο πλαίσιο αυτό σας μεταφέρω το καθολικό αίτημα των αγροτών της Π.Ε. Καρδίτσας. που αφορά την παράταση της διαδικασίας των αδειών-βεβαιώσεων χρήσης νερού που είναι αναγκαίες για την υποβολή αίτησης των δικαιούχων αγροτών για το πρόγραμμα μείωσης της ρύπανσης νερού από γεωργική δραστηριότητα (απονιτροποίηση).

Ο πολύ μεγάλος όγκος βεβαιώσεων που πρέπει να εκδοθούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες, σε συνάρτηση με των μικρό αριθμό υπαλλήλων καθιστούν αδύνατη την ολοκλήρωση της διαδικασίας μέχρι την καταληκτική ημερομηνία 31/12/19. Χαρακτηριστικά αναφέρω ότι οι εκατοντάδες ενδιαφερόμενοι σε επίπεδο Ν. Καρδίτσας, θα πρέπει να απευθυνθούν σε ΟΕΒ, Δήμους, Περιφέρειες, για να προμηθευτούν τα απαραίτητα δικαιολογητικά πριν υποβάλουν σχετικό αίτημα για διοικητική πράξη. Και όλα αυτά λίγες μέρες πριν την λήξη του έτους που όλες οι υπηρεσίες υπολειτουργούν λόγω των αδειών ή καθυστερούν να ανταποκριθούν στα αιτήματα των παραγωγών εγκαίρως, λόγω των αναγκών.

Συνεπώς, ο κίνδυνος απένταξης από το πρόγραμμα χιλιάδων αγροτών που θα έχει ως αποτέλεσμα να χαθούν εκατομμύρια είναι προ των πυλών, με ανεπανόρθωτες ζημίες στις οικονομικές τους απολαβές.

Κρίνεται λοιπόν αναγκαίο να υπάρξει παράταση στη διαδικασία προσκόμισης και ελέγχου των δικαιολογητικών τουλάχιστον για 6 (έξι) μήνες. Έτσι και αλλιώς η υπηρεσία είναι αδύνατο να ελέγξει άμεσα χιλιάδες αιτήσεις παραγωγών ώστε να η προσκόμιση να ολοκληρωθεί τέλη Δεκεμβρίου.

Παρακαλούμε όπως προβείτε στις απαραίτητες ενέργειες, ώστε με νομοθετική ρύθμιση να επεκταθεί – παραταθεί, η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων».

 

Επιστολή-παρέμβαση του Αντιπεριφερειάρχη Καρδίτσας