- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Παρέμβαση της ΕΟΑΣΚ για τις ζημιές στις καλλιέργειες

Μεγάλες ζημιές σε έκταση περίπου 3000 στρ. με καλλιέργειες βαμβάκι, σιτηρά, καλαμπόκι, μηδική κλπ προκάλεσε η χαλαζόπτωση που έπληξε τα χωριά Ιτέα, Φύλλο, Ηλία, Αμπελώνα, Συκεώνα, Αστρίτσα και Ερμήτσι το Σάββατο 6 Ιούνη.

Η ζημιά φτάνει το 100% σε αρκετές περιπτώσεις και οι οικονομικές συνέπειες τις είναι ανυπολόγιστες, δίνοντας συντριπτικό πλήγμα στο εισόδημα των αγροτών της περιοχής.

Η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας (ΕΟΑΣΚ) ζητά να ξεπεραστούν τα εμπόδια που βάζει ο αναχρονιστικός κανονισμός του ΕΛΓΑ για να υπάρξει άμεση και δίκαιη εκτίμηση στο 100% της ζημιάς και άμεσες αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ, καθώς και άμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.
Οι αγρότες κύριοι της κυβέρνησης και όχι μόνο, χόρτασαν από ευχολόγια και αντιλαϊκή πολιτική. Ή δεν γνωρίζετε ! πως ο κανονισμός του ΕΛΓΑ προβλέπει και στο 100% να υπάρχει ζημιά το πολύ να πάρεις αποζημίωση (μετά από 1 χρόνο, σε 3 δόσεις) στο 75% περίπου, ή τους κοροϊδεύετε μοιράζοντας χάντρες και μεταξωτές κορδέλες.

Καλούμε όλους τους αγρότες μέσα από τους Αγροτικούς Συλλόγους και την ΕΟΑΣΚ, να συνεχίσουμε τον αδιάκοπο αγώνα μας διεκδικώντας:

-Να καταγραφούν άμεσα οι ζημιές σε όλες τις καλλιέργειες και να προχωρήσουν σε γρήγορη και δίκαιη αποζημίωση στο 100% της ζημιάς. Πάγιο αίτημα να αλλάξει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ, ώστε να εξασφαλίσει την αναγκαία και επαρκή κρατική χρηματοδότηση που θα ασφαλίζει και θα αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους χωρίς καθυστερήσεις.

-Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με εκπαίδευση και επιστημονική κατάρτιση για άμεσες και δίκαιες εκτιμήσεις και αποζημιώσεις.

-Να καταργηθούν οι αυξήσεις των τελευταίων χρόνων στις ασφαλιστικές εισφορές.

-Να χρηματοδοτηθούν στο σύνολο τους έργα υποδομής για την ασφάλεια της παραγωγής από φυσικούς κινδύνους, επίγεια και εναέρια αντιχαλαζική προστασία.

-Να ανασταλούν οι πληρωμές των υποχρεώσεων των πληγέντων αγροτών μέχρι την αποζημίωσή τους για τις ζημιές τους.

-Να αναπληρωθεί άμεσα το χαμένο εισόδημα των πληγέντων αγροτών και κτηνοτρόφων, με έκτακτη οικονομική ενίσχυση.

-Όχι στην ιδιωτικοποίηση του ΕΛΓΑ.

Επίσης καλούμε τους αγροτοκτηνοτρόφους να συμμετέχουν την Πέμπτη 11/6 και ώρα 7.00’ στο συλλαλητήριο που οργανώνουν τα ταξικά εργατικά σωματεία στην Κεντρική Πλατεία  της Καρδίτσας, ενάντια στην νέα αντιλαϊκή επίθεση της κυβέρνησης να ξαναφορτώσει νέα μέτρα στις πλάτες μας.