- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Παρέμβαση του Δημάρχου Καρδίτσας προς τον ΟΠΕΚΕΠΕ

Σχετικά με το ζήτημα που ανέκυψε με τη μη καταβολή της συνδεδεμένης ενίσχυσης βάμβακος σε πολλούς βαμβακοπαραγωγούς του Δήμου Καρδίτσας, λόγω προβλημάτων στην εφαρμογή της τηλεπισκόπησης των εκτάσεών τους, ο Δήμαρχος Καρδίτσας κ. Φωτ. Αλεξάκος επικοινώνησε με την Περιφερειακή Δ/νση του ΟΠΕΚΕΠΕ ζητώντας αναλυτική ενημέρωση για το πρόβλημα, καθώς και την άμεση επίλυσή του.

Όπως ενημερώθηκε ο Δήμαρχος, η πλειοψηφία των αναντιστοιχιών των απεικονίσεων με τις δηλωθείσες εκτάσεις, οφείλονται στο οτι κατά τη λήψη των αεροφωτογραφιών, τα βαμβακόφυτα σε τμήματα των καλλιεργειών είχαν υποστεί ζημίες και δεν είχαν την αναμενόμενη ανάπτυξη.

Αυτό είχε ως συνέπεια τμήμα της δηλωθείσας έκτασης, να εμφανίζεται στην αεροφωτογραφία ως ακαλλιέργητο ή με ζημιά, η οποία όμως δεν είχε δηλωθεί, με αποτέλεσμα, ακόμα και αν η συνολική παραγωγή ξεπερνούσε το πλαφόν για την καταβολή της συνδεδεμένης ενίσχυσης, στο σύστημα να εμφανίζεται αναντιστοιχία των απεικονίσεων με τις δηλωθείσες εκτάσεις και να “μπλοκάρεται” η αποπληρωμή της στους παραγωγούς.

Σύμφωνα με την ενημέρωση του κ. Αλεξάκου, όλοι οι αγρότες στους οποίους δεν καταβλήθηκε η συνδεδεμένη ενίσχυση, θα έχουν τη δυνατότητα άμεσα (εντός της ερχόμενης εβδομάδας) από τον Οργανισμό να υποβάλουν ενστάσεις, όπου θα πρέπει να περιγράφουν αναλυτικά τους λόγους που προέκυψε το πρόβλημα σε τμήμα της καλλιέργειάς τους.

Οπως ενημερώθηκε επίσης ο ΟΠΕΚΕΠΕ οργανώνει ενημερωτική συνάντηση με τους παραγωγούς την Τρίτη 12/4 στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου, όπου μεταξύ άλλων θα συζητηθεί και το επίμαχο ζήτημα.

Ο κ. Αλεξάκος ζήτησε την επίσπευση των διαδικασιών και την ταχεία εξέταση των ενστάσεων, ώστε οι παραγωγοί να εισπράξουν το ταχύτερο δυνατόν τις  ενισχύσεις, για να καλύψουν τρέχοντα και επείγοντα έξοδα καλλιεργητικής φύσης.