- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Παρασκευή Σδρόλια: Η οικονομική κρίση αύξησε την αναγνωστική κίνηση

vivliothiki

Η πολύχρονη εμπειρία και ενασχόληση της κ. Παρασκευής Σδρόλια για ζητήματα Βιβλιοθηκών μας ώθησε να ασχοληθούμε με ένα ενδιαφέρον πολιτιστικό θέμα που αφορά τη Βιβλιοθήκη της πόλης της Καρδίτσας η οποία ανήκει στον ΔΟΠΑΚ. Η Βιβλιοθηκονόμος και Προϊσταμένη του Τμήματος Παιδείας-Πολιτισμού του Δήμου Καρδίτσας κ. Παρασκευή Σδρόλια μας μιλάει για το πολύπλευρο και πολυσήμαντο έργο που επιτελεί η Κεντρική Βιβλιοθήκη, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει όπως επίσης και για το κατά πόσο έχει αυξήσει η οικονομική κρίση την αναγνωστική κίνηση.

Αναλυτικά η συνέντευξη:

Ερ.: Ποια είναι σήμερα η Κεντρική Βιβλιοθήκη του Πνευματικού Κέντρου του ΔΟΠΑΚ και πότε ιδρύθηκε;

Απ.: Ο Δήμος Καρδίτσας ίδρυσε το 1985 τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Καρδίτσας για να εξυπηρετήσει σύμφωνα με το καταστατικό της ίδρυσής του τις πνευματικές ανάγκες των κατοίκων της πόλης και να συμβάλλει καθοριστικά στην πνευματική ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας. Σήμερα ανήκει στον ΔΟΠΑΚ.

vivliothiki-1

Ερ.: Αναφερθείτε σας παρακαλώ και στη συστέγασή της με τη Λαϊκή Βιβλιοθήκη «Η ΑΘΗΝΑ».

Απ.: Συστεγάζεται από την ημέρα της ίδρυσής της με τη Λαϊκή Βιβλιοθήκη «Η ΑΘΗΝΑ» και από κοινού ανέπτυξαν και αναπτύσσουν πλούσια δραστηριότητα προσφέροντας τις βασικές προϋποθέσεις για μόρφωση, εκπαίδευση και ψυχαγωγία.

Και οι δύο Βιβλιοθήκες αριθμούν 60.000 τίτλους βιβλίων τα οποία είναι ταξινομημένα σύμφωνα με το Διεθνές Ταξινομικό σύστημα του DEWEY.

vivliothiki-2

Ερ.: Παράλληλα υπάρχει και ένα πλούσιο αρχείο με τον τοπικό Τύπο της Καρδίτσας, αλλά και ένα πλήθος βιβλίων Καρδιτσιωτών συγγραφέων ή βιβλίων που αφορούν την Καρδίτσα και τα οποία προσφέρονται ακόμα και για έρευνα. Μιλήστε μας γι ΄αυτά.

Απ.: Στη συλλογή της Λαϊκής Βιβλιοθήκης «Η ΑΘΗΝΑ» ανήκει το τοπικό αρχείο των εφημερίδων από τη δεκαετία του ΄30 το οποίο πέρα από τις ενδιαφέρουσες πηγές πληροφόρησης, ασκεί ιδιαίτερη γοητεία στο κοινό όπου οι παλιότεροι αναζητούν τις χαμένες μνήμες της νιότης τους και άλλοι παίρνουν μαθήματα και διδαχές από την αντικειμενική γνώση του παρελθόντος.

Στον ίδιο χώρο φυλάσσονται επίσης σε ειδικές προθήκες μία συλλογή παλαιών και σπάνιων βιβλίων ιστορικής και ερευνητικής αξίας που χρονολογούνται από το 1640 μέχρι και το 1900, καθώς και ένα μέρος των προσωπικών βιβλίων του Καρδιτσιώτη στρατηγού και πολιτικού Νικολάου Πλαστήρα.

Τα βιβλία που παρουσιάζουν βέβαια αρκετά μεγάλο ενδιαφέρον είναι και τα βιβλία των Καρδιτσιωτών συγγραφέων που αναδεικνύουν ένα πλούσιο πνευματικό δυναμικό των ανθρώπων της περιοχής μας που διαθέτουν συγγραφικό ταλέντο, γνώσεις και αξίες.

vivliothiki-3

Ερ.: Όλα αυτά τα χρόνια η Βιβλιοθήκη «Η ΑΘΗΝΑ» έχει κατορθώσει να σημειώσει μια πραγματικά πλούσια πνευματική και πολιτιστική δράση λειτουργώντας από Νυχτερινή Επαγγελματική Σχολή με σκοπό την καταπολέμηση του αναλφαβητισμού μέχρι Καλλιτεχνικό και Τουριστικό Όμιλο. Μπορείτε να μας θυμίσετε, από τα όσα γνωρίζετε, κάποιους από τους σημαντικότερους θεσμούς της ιστορίας της;

Απ.: Στα 90 χρόνια λειτουργίας της η Λαϊκή Βιβλιοθήκη «Η ΑΘΗΝΑ» ανέπτυξε πλούσια πνευματική και κοινωνική δραστηριότητα με το Μορφωτικό της τμήμα το καλοκαίρι του 1929 οργανώνοντας φιλολογικό διαγωνισμό ο οποίος μετατράπηκε σε πανθεσσαλικός, Νυχτερινό Σχολείο για άπορα παιδιά παρέχοντας σίτιση και απολυτήριο Δημοτικού, τμήμα Ξένων Γλωσσών και Μουσικό σχολείο.

Οργάνωσε δε εκδηλώσεις με πανελλήνια προβολή όπως τα «Ανθεστήρια», Συναυλίες, και φιλολογικές βραδιές με αξιόλογους λογοτέχνες όπως με τον Γιάννη Ρίτσο, την Έλλη Αλεξίου, τον Νικηφόρο Βρεττάκο και άλλους καθώς και εκδοτική δραστηριότητα και συνέδρια τα οποία παρουσίασαν μεγάλο ιστορικό ενδιαφέρον.

vivliothiki-4

Ερ.: Πόσα εγγεγραμμένα μέλη αριθμεί αυτή τη στιγμή η Βιβλιοθήκη; Ποια είναι η μικρότερη και ποια η μεγαλύτερη ηλικία μέλους αλλά και τι επιλέγουν συνήθως; Υπάρχουν κάποιες επιλογές βιβλίων που να σας έχουν κάνει εντύπωση τελευταία;

Απ.: Τα μέλη τα οποία αριθμεί η Βιβλιοθήκη είναι περίπου 10.000 όλων των ηλικιών και με επισκεψιμότητα 80 περίπου ατόμων ημερήσια.

Τα βιβλία που προτιμούν οι χρήστες της Βιβλιοθήκης είναι τα λογοτεχνικά βιβλία και μάλιστα σύγχρονη ελληνική λογοτεχνία. Ακολουθεί η ξένη λογοτεχνία, η ψυχολογία, η ιστορία.

vivliothiki-5

Ερ.: Την ίδια στιγμή η Βιβλιοθήκη διαθέτει και ένα αξιόλογο οπτικοακουστικό υλικό μέσω του οποίου οι πολίτες μπορούν να έχουν άμεση πρόσβαση τόσο σε χρηστικές πληροφορίες όσο και στη γνώση. Πόσο σημαντικό είναι αυτό;

Απ.: Οι αναγνώσεις μέσα από το οπτικοακουστικό υλικό έχουν πρόσβαση και σε ηλεκτρονικά και ψηφιακά μέσα πληροφόρησης ενώ δίνεται η δυνατότητα σε μέλη και χρήστες να εκπονούν διάφορες εργασίες που τους ανατίθενται από τους εκπαιδευτικούς φορείς.

Ερ.: Τι άλλες υπηρεσίες μπορεί να παράσχει η Βιβλιοθήκη και ποιες άλλες δράσεις συμπληρώνουν το έργο της;

Απ.: Η βασική της δράση είναι η διάδοση του καλού βιβλίου.

Ερ.: Υπάρχουν τυχόν ελλείψεις ή προβλήματα που να σας απασχολούν; Ο υπάρχων χώρος είναι επαρκής για τις συλλογές και τις δράσεις της Βιβλιοθήκης;

Απ.: Το βασικό πρόβλημα είναι η ανεπάρκεια του χώρου έτσι που να μην δίνεται η δυνατότητα να αναπτυχθεί ως μια σύγχρονη Βιβλιοθήκη. Έχει προταθεί βέβαια λύση η οποία θα ανακοινωθεί από τη Δημοτική Αρχή.

Πολλές φορές δίνει δε την εικόνα ως χώρος αποθήκευσης μόνο βιβλίων αλλά εμείς προσπαθούμε συνεχώς να βελτιώνουμε την εικόνα της με τις λίγες δυνατότητες που διαθέτουμε.

Εκείνο δε που μας απασχολεί είναι η στατικότητα διότι υπάρχει μεγάλο φορτίο βιβλιακού υλικού που επιβαρύνεται ο όροφος.

Το δεύτερο και επίσης σημαντικό είναι ο μη εμπλουτισμός της με σύγχρονα βιβλία που αναζητούν οι αναγνώστες και που επιφέρει απογοήτευση και δυσαρέσκεια στα μέλη.

Και το τελευταίο είναι ότι επιβάλλεται η πρόσληψη ενός αρχειονόμου Βιβλιοθηκονόμου το οποίο θεωρείται εξειδικευμένο.

Ερ.: Η οικονομική κρίση, που έχει μειώσει και τις πωλήσεις βιβλίων, έχει αυξήσει καθόλου την κίνηση στη Βιβλιοθήκη; Ο κόσμος στη σημερινή Ελλάδα, και ιδίως η νέα γενιά, συνεχίζουν να διαβάζουν;

Απ.: Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μεγάλη προσέλευση για δανεισμό βιβλίων. Η αύξηση της αναγνωστικής κίνησης σχετίζεται με την οικονομική κρίση (το μόνο θετικό νομίζω) γιατί ο κόσμος δεν μπορεί να αγοράσει βιβλία.

Ερ.: Τι σημαίνει για εσάς προσωπικά αυτός ο χώρος και η επί χρόνια καθημερινή επαφή σας με το βιβλίο αλλά και με όλο αυτόν τον κόσμο που έρχεται εδώ για να βρει το επόμενο βιβλίο που θα τον συντροφεύσει στον ελεύθερο χρόνο του;

Απ.: Για μένα προσωπικά ο χώρος αυτός είναι ο παράδεισος. Όταν φεύγω μου λείπει η χαρακτηριστική του μυρωδιά την οποία θεωρώ σπάνια.

Είναι γεγονός ότι η τοπική αυτοδιοίκηση αναπτύσσει δραστηριότητα στον τομέα του πολιτισμού. Μέσα σ ΄ αυτές η Βιβλιοθήκη μπορεί να αναδείξει, να προβάλει και να αξιοποιήσει τα πολιτιστικά αποθέματα μέσα από διαδικασίες ψηφιοποίησης παρέχοντας αναβαθμισμένες υπηρεσίες ψηφιοποιημένου υλικού το οποίο θα διατίθεται ελεύθερα στο διαδίκτυο.

Πιστεύω μέσα από δυναμικές εξωστρέφειας η Βιβλιοθήκη θα γίνει πιο ελκυστική με ουσιαστικές εκδηλώσεις που θα έχουν ένα εκπαιδευτικό υπόβαθρο, που θα αφορούν πραγματικές ανάγκες του αναγνωστικού κοινού.

Το βιβλίο αποτελεί μέσο διαφυγής απ ΄ τα στεγανά της πραγματικότητας με το «μαγικό χαλί» των σελίδων.

Στόχος μας είναι να ταξιδέψουμε τους αναγνώστες μας στην χαρά της απόλαυσης της μελέτης.