- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Παραχώρηση χρήσης ακινήτου στην Π.Ε. Καρδίτσας από το ΥΠΑΑΤ

Τη δωρεάν παραχώρηση της χρήσης ακίνητου 35,8  στρεμμάτων στην Περιφέρεια Θεσσαλίας – Π.Ε. Καρδίτσας (περιοχή αγροκτήματος Καρδιτσομαγούλας) με σκοπό τη δημιουργία Κέντρου Άθλησης Πόλης και Προπονητικού Αθλητικού Τουρισμού υπέγραψε σήμερα  ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων  Βαγγέλης Αποστόλου στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Καρδίτσα, από κοινού με τον Υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκο Παππά.

Μετά την εκδήλωση της παραχώρησης χρήσης ακινήτου που πραγματοποιήθηκε στην Καρδιτσομαγούλα,  οι δύο Υπουργοί μετέβησαν στο Κέντρο Ποιοτικού Ελέγχου, Τυποποίησης και Ταξινόμησης Βάμβακος Καρδίτσας, όπου παρουσία του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Γεώργιου Πετράκου υπεγράφη Μνημόνιο Συνεργασίας για τη χρήση μεθόδων γεωργίας ακριβείας μεταξύ  του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Στην ομιλία του, ο Yπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου ανέφερε μεταξύ άλλων: «Πέρα από τα συνολικότερα μέτρα που λαμβάνουμε  για τον κόσμο της υπαίθρου και τα κλασσικά εργαλεία που προσπαθούμε να δημιουργήσουμε, έχουμε εντάξει στη λογική των πολιτικών μας για την αγροτική οικονομία την ενσωμάτωση της καινοτομίας, της προηγμένης τεχνολογίας, της νανοτεχνολογίας και της εφαρμοσμένης διαστημικής πληροφόρησης. Το σημερινό πρωτόκολλο συνεργασίας είναι μόνο η αρχή μιας δουλειάς που έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό και πιστεύουμε, είμαστε βέβαιοι, ότι θα οδηγήσουμε τον παραγωγικό αγροτικό κόσμο της χώρας μας στις σύγχρονες αγορές εξοπλισμένο με τα πιο προηγμένα εργαλεία».

Ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, τόνισε σχετικά: «Η τεχνολογία της  ευφυούς γεωργίας, ως σύγχρονη πρακτική, υφίσταται ήδη, δεν είναι στα χαρτιά. Η Πολιτεία οφείλει να φροντίσει ώστε να διαχυθεί μεταξύ των αγροτών της χώρας μας. Με τη χρήση νέων ψηφιακών εργαλείων και μεθόδων στη γεωργία μπορεί να επιτευχθεί μείωση του κόστους παραγωγής έως 30-45%. Νομίζω ότι μπορούμε να πούμε πως πλέον βρισκόμαστε μπροστά σε μια επαναστατική αλλαγή στον τρόπο που καλλιεργείται η γη».

Επισημαίνεται ότι στόχος του Μνημονίου Συνεργασίας είναι η υποστήριξη δράσεων για τον εκσυγχρονισμό της αγροτικής παραγωγής και τη χρήση μεθόδων γεωργίας ακριβείας μέσω εφαρμογών που χρησιμοποιούν τηλεπικοινωνιακές υποδομές. Όπως επισημάνθηκε κατά την  υπογραφή του Μνημονίου, η εν λόγω συνεργασία αναμένεται να συμβάλλει σημαντικά στην αναβάθμιση του αγροτικού παραγωγικού ιστού, μέσω  νέων τεχνικών καλλιέργειας που μετατρέπουν τους αγρότες σε χρήστες εφαρμογών και συστημάτων νέων τεχνολογιών (όπως για παράδειγμα τεχνικών που βασίζονται σε αυτόνομα ιπτάμενα οχήματα – drones, εφαρμογές  τηλεπικοινωνιών, πληροφορικής και ψηφιακές υποδομές για τη συλλογή δεδομένων και τη λήψη αποφάσεων για παρεμβάσεις στην καλλιέργεια κ.ά).

Στην εκδήλωση υπογραφής του Μνημονίου Συνεργασίας παραβρέθηκαν επίσης, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής Στέλιος Ράλλης, οι βουλευτές Καρδίτσας του ΣΥΡΙΖΑ Σπυρίδων Λάππας, Χρυσούλα Κατσαβριά-Σιωροπούλου και Παναγιώτα Βράντζα, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, ο Δήμαρχος Καρδίτσας Φώτης Αλεξάκος, εκπρόσωποι φορέων κ.ά.