- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Παρουσίαση του βιβλίου Η Θεσσαλία του 1917

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας, ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Λάρισας, οι Φίλοι του Μουσείου Πόλης Καρδίτσας, η Εταιρεία Θεσσαλικών Ερευνών με έδρα το Βόλο, ο Φιλολογικός  Ιστορικός Λογοτεχνικός Σύνδεσμος Τρικάλων και η Φιλολογική Ιστορική Αρχαιολογική Λαογραφική Εταιρεία Θεσσαλίας πραγματοποιούν παρουσίαση του βιβλίου «Η Θεσσαλία του 1917»  την Παρασκευή 29 Νοεμβρίου και ώρα 8 μ.μ. στην αίθουσα των συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας (Πλατεία Ρήγα Φεραίου, Παπαναστασίου και Κουμουνδούρου).

Στο βιβλίο παρουσιάζονται 27 μελέτες πανεπιστημιακών και ιστορικών ερευνητών με θέμα την Θεσσαλία στα 1917, έτος κατά το οποίο η περιοχή μας βρέθηκε στο επίκεντρο σημαντικών γεγονότων, στο πλαίσιο των πιέσεων που ασκούσαν οι σύμμαχοι της Αντάντ για να αναγκάσουν τη διχασμένη Ελλάδα να μπει στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Πέντε θεσσαλικά σωματεία συνεργάστηκαν στην οργάνωση τεσσάρων ημερίδων στη Λάρισα, Βόλο, Καρδίτσα και Βόλο, όπου συζητήθηκαν και τέθηκαν εκ νέου τα ιστορικά θέματα, που παρουσιάζονται στον τόμο σε επτά θεματικές ενότητες: Ιστορικό πλαίσιο, Στρατιωτικά και πολιτικά γεγονότα, Επισιτισμός, Καθημερινή ζωή, κοινωνία και εκπαίδευση, Αγροτική μεταρρύθμιση, Πληθυσμοί, Πρόσληψη του 1917 σήμερα. Η έκδοση πραγματοποιήθηκε με τη στήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:

Βασίλης Κ. Γούναρης, Πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας & Αρχαιολογίας ΑΠΘ, Καθηγητής Ιστορίας των Νεοτέρων Χρόνων, «Τα προβλήματα διαχείρισης της μνήμης της ελληνικής συμμετοχής στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και το βαθύτερο τραύμα του εθνικού διχασμού».

Κώστας Πάνος, Φιλόλογος – ιστορικός και Αγγελική Βαφειαδάκη, Ιστορικός – Λαογράφος, Παιδαγωγός των ΚΔΑΠ του Δήμου Λαρισαίων: παρουσίαση των μελετών του τόμου

Ιουλία Κανδήλα, Συντονίστρια Ε.Ε. ΠΕΚΕΣ Θεσσαλίας, εκπρόσωπος των πέντε σωματείων, «Το εγχείρημα της οργάνωσης των τεσσάρων ημερίδων και της έκδοσης του τόμου και η σημασία του».

Την εκδήλωση θα συντονίσει η Δώρα Αντωνίου, Δημοσιογράφος της εφημερίδας «Η Καθημερινή».

Θα χαιρετίσει ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός .