- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Παρουσίαση των βιβλίων-δοκιμίων για το δημοτικό τραγούδι

Μια ξεχωριστή εκδήλωση-παρουσίασης των βιβλίων-δoκιμίων του Παντελή Μπουκάλα για το δημοτικό τραγούδι ετοίμασε το Κέντρο Ιστορικής και Λαογραφικής Έρευνας «Ο ΑΠΟΛΛΩΝ» Καρδίτσας σε συνεργασία με τον Δήμο Καρδίτσας, το Βιβλιοπωλείο Βασιλάκος και τις εκδόσεις Άγρα. Το αναγνωστικό κοινό της Καρδίτσας θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει πολύπλευρα, όλα όσα αφορούν στο δημοτικό τραγούδι δοσμένα από έναν άνθρωπο που έσκυψε σοβαρά πάνω στη μελέτη τους, γι’ αυτό και η προσφορά του είναι τεράστια.

Την παρουσίαση των βιβλίων ανέλαβαν o Ομότιμος καθηγητής του ΕΚΠΑ Βάλτερ Πούχνερ, η φιλόλογος Ευαγγελία Παπανικολάου και ο λογοτέχνης-ερευνητής Παναγιώτης Νάνος. Δύσκολο το έργο των ομιλητών, γιατί τα δυο βιβλία-δοκίμια για το δημοτικό τραγούδι που μας χάρισε ο Παντελής Μπουκάλας έχουν ατέλειωτο υλικό προς συζήτηση και τα χρονικά περιθώρια μιας παρουσίασης είναι περιορισμένα. Είμαι σίγουρη όμως ότι οι αξιόλογοι ομιλητές θα καταφέρουν να δώσουν περιληπτικά το πολύτιμο υλικό που περιλαμβάνουν, το οποίο μπορεί να βοηθήσει ποικιλοτρόπως τους εκπαιδευτικούς, τους λαογράφους, τους ερευνητές, γενικά αυτούς που πιστεύουν στη δύναμη των στίχων των δημοτικών μας τραγουδιών και στον ρόλο που έπαιξαν διαχρονικά. Οι αναγνώστες που θα παρευρεθούν στην παρουσίαση, θα έχουν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τον συγγραφέα και να θέσουν τα ερωτήματά τους για όλα αυτά που συνάντησε στο ταξίδι της έρευνας, συλλογής και συγγραφής των δυο αυτών πολύτιμων τόμων.

Ο πρώτος τόμος και ο πρώτος «σταθμός» συγγραφής δοκιμίων για το δημοτικό τραγούδι, όπως τον χαρακτηρίζει ο συγγραφέας, κυκλοφόρησε το 2016 και έχει τίτλο «Όταν το ρήμα γίνεται όνομα-Η Αγαπώ και το σφρίγος της ελληνικής γλώσσας των δημοτικών». Ο δεύτερος τόμος έχει τίτλο «Το αίμα της αγάπης-Ο πόθος και ο φόνος στο δημοτικό τραγούδι» και παραδόθηκε στο αναγνωστικό κοινό το 2017.

Περιληπτικά και προς ενημέρωση των αναγνωστών αναφέρονται κάποια βιογραφικά στοιχεία. Ο ποιητής, ο συγγραφέας, ο αρθρογράφος, ο δημοσιογράφος, ο μεταφραστής, ο  επιφυλλιδογράφος και δοκιμιογράφος, Παντελής Μπουκάλας, που γεννήθηκε στο Λεσίνι του Μεσολογγίου το 1957, αποφοίτησε από την οδοντιατρική Σχολή Αθηνών. Από το 1987 έως το 1990 είχε την επιμέλεια βιβλιοκριτικής σελίδας στην εφημερίδα Η Πρώτη. Από τον Δεκέμβριο του 1990 και για τα επόμενα είκοσι χρόνια επιμελούνταν την ανά Τρίτη σελίδα του βιβλίου στην εφημερίδα Καθημερινή, στην οποία αρθρογραφεί καθημερινά. Είναι διορθωτής και επιμελητής εκδόσεων. Υπήρξε μόνιμος συνεργάτης του περιοδικού Ο Πολίτης(καθώς και του δεκαπενθήμερου Πολίτη) από το 1978 και έως την παύση της έκδοσής του. Άρθρα του και μεταφράσεις του αρχαίων ελληνικών ποιημάτων έχουν δημοσιευτεί σε πολλά περιοδικά.

Από το 1980 έχει δημοσιεύσει στις εκδόσεις Άγρα τα βιβλία ποίησης: Αλγόρυθμος, Η εκδρομή της Ευδοκίας, Ο μέσα πάνθηρας, Σήματα λυγρά, Ο μάντης, Οπόταν Πλάτανος και Ρήματα (κρατικό Βραβείο Ποίησης το 2010), έναν τόμο δοκιμίων και βιβλιοκριτικών υπό τον τίτλο Ενδεχομένως-Στάσεις στην ελληνική και ξένη τέχνη του λόγου και δυο τόμους υπό τον τίτλο Υποθέσεις, με τις επιφυλλίδες του στην καθημερινή της Κυριακής.

Μετέφρασε τον ελληνιστικό Επιτάφιο του Βίωνος του Σμυρναίου, τα ποιήματα του τόμου Επιτάφιος λόγος-Αρχαία ελληνικά επιτύμβια επιγράμματα της Παλατιανής Ανθολογίας, που έχουν εκδοθεί από τις εκδόσεις Άγρα. Από τον ίδιο εκδοτικό οίκο εκδόθηκε και η άγνωστη χειρόγραφη συλλογή του Ανδρέα Λασκαράτου Δημοτικά τραγουδάκια εθνικά μαζευμένα από τους τραγουδιστάδες εις το Ληξούρι(Κεφαλλονία-Επαρχία Πόλις) του 1842, την οποία επιμελήθηκε σε συνεργασία με τον Γιάννη Παπακώστα.

Έχει, επίσης, μεταφράσει τους Αχαρνείς του Αριστοφάνη για το Εθνικό Θέατρο(2005), τον Αγαμέμνονα του Αισχύλου για το ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου(2005) και τις Τρωάδες του Ευριπίδη για το θέατρο Νέου Κόσμου(2010).

Ποιήματά του έχουν μεταφραστεί στα ιταλικά, ισπανικά, γαλλικά, πολωνικά, αγγλικά, αλβανικά και αραβικά.

Το 2014, στο πλαίσιο της σειράς «Έλληνες ποιητές» της Καθημερινής, είχε την εκδοτική ευθύνη για τους τόμους με το έργο του Κ.Π. Καβάφη, του Γιώργου Σεφέρη, του Μανώλη Αναγνωστάκη, του Ανδρέα Εμπειρίκου και του Νίκου Εγγονόπουλου(εισαγωγή και ανθολόγηση).

Ο Παντελής Μπουκάλας τίμησε με τη συμμετοχή του τα δυο πανελλήνια συνέδρια που διοργάνωσε το Κέντρο Ιστορικής και Λαογραφικής Έρευνας Ο ΑΠΟΛΛΩΝ»  Καρδίτσας το 2015 και το 2017 με εισηγήσεις που αφορούσαν στο δημοτικό τραγούδι, γι’ αυτό και θεώρησε καθήκον να εντάξει στον ετήσιο προγραμματισμό της πολιτιστικής περιόδου 2017-2018 την παρουσίαση αυτών των δοκιμίων για το δημοτικό τραγούδι, το οποίο ο συγκεκριμένος Σύλλογος ερευνά και καταγράφει από την ίδρυσή του.

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης θα τραγουδήσει παραδοσιακά τραγούδια η Χορωδία του Κ.Ι.Λ.Ε «Ο ΑΠΟΛΛΩΝ» Καρδίτσας.