- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

ΠΑΣΥ : Άμεσες εκτιμήσεις και αποζημιώσεις για τις ζημιές στην παραγωγή

Η Πανελλαδική Γραμματεία της Παναγροτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης καταγγέλλει την κυβέρνηση για τις σοβαρές ευθύνες που έχει στο θέμα των εκτιμήσεων από τον ΕΛΓΑ των τεράστιων καταστροφών που έχουν συντελεστεί στην φυτική και ζωική παραγωγή.

Αυτή την στιγμή με τις πρόσφατες ζημιές σε Αρκαδία και Ρόδο πάνω από 1 εκατομμύριο στρέμματα σε όλη την χώρα φυτικής παραγωγής και αντίστοιχα μεγάλες ζημιές στην ζωική παραγωγή έχουν υποστεί αγρότες και κτηνοτρόφοι χωρίς να έχει καν ξεκινήσει η διαδικασία εκτιμήσεων γιατί η κυβέρνηση έχει κόψει με το έτσι θέλω τα οδοιπορικά στους εκτιμητές του ΕΛΓΑ.

Για να ξεκαθαρίσουμε από την αρχή το θέμα, τα λειτουργικά έξοδα του ΕΛΓΑ καλύπτονται αποκλειστικά από τις εισφορές αγροτών και κτηνοτρόφων. Παρά την υποχρέωση που είχαν οι κυβερνήσεις να συνεισφέρουν με ένα ποσό στον ΕΛΓΑ για τα λειτουργικά έξοδα, από το 2011 που ισχύει ο νέος κανονισμός του ΕΛΓΑ δεν έχουν συνεισφέρει ούτε ένα ευρώ! Έχουν σοβαρές ευθύνες τόσο οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ όσο και η σημερινή των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για αυτό το χάλι που εντάσσεται σε σχέδιο απαξίωσης του ΕΛΓΑ ώστε να εισβάλουν στον χώρο της αγροτικής οικονομίας ιδιωτικές ασφαλιστικές και να αποτελέσει ένα ακόμη πεδίο για αύξηση της κερδοφορίας τους.

Οι αγρότες και κτηνοτρόφοι συντηρούν τον ΕΛΓΑ, τα λειτουργικά έξοδα του ακόμη και τους μισθούς των εργαζομένων, οι λειψές αποζημιώσεις που παίρνουν είναι  επίσης δικά τους χρήματα και δεν μπαίνει ούτε ένα ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό στον ΕΛΓΑ. Κάθε φορά που γίνεται ζημιά και δήλωση ζημιάς στον ΕΛΓΑ οι αγρότες χαρατσώνονται επιπλέον με 1 ευρώ/ στρέμμα ή 0, 10 λεπτά/δένδρο για να ξεκινήσει η διαδικασία των εκτιμήσεων.

Έτσι κάθε χρόνο οι ασφαλιστικές εισφορές αγροτών-κτηνοτρόφων που δίνονται στον ΕΛΓΑ είναι περίπου 170-175 εκατομμύρια ευρώ και επιπλέον τα χρήματα για τις εκτιμήσεις σε περίπτωση ζημιών. Από αυτά τα χρήματα πληρώνονταν τα οδοιπορικά οι εκτιμητές του ΕΛΓΑ για να γίνονται οι εκτιμήσεις ζημιών και η κυβέρνηση τα έχει κόψει λες και είναι δικά της χρήματα.

Συνέπεια είναι να έχουν σταματήσει οι εκτιμήσεις του ΕΛΓΑ. Υπάρχει παγετός εδώ και 3 μήνες σε δενδρώδεις καλλιέργειες και δεν έχει γίνει εκτίμηση και φυσικά δεν πρόκειται να γίνει αφού πλέον δεν υπάρχουν ούτε καν οι «μάρτυρες-καρποί που αφήνουμε στα δένδρα» για να γίνει εκτίμηση. Πνίγηκαν εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα από τις βροχοπτώσεις της 20ης-21ης Μαΐου, καμιά εκτίμηση δεν έχει γίνει και φυσικά σε λίγο δεν θα υπάρχουν μάρτυρες με βάση τους οποίους να γίνει η εκτίμηση της ζημιάς. Υπάρχουν χαλαζοπτώσεις και άλλες καταστροφές, πουθενά δεν έχει γίνει ούτε μια εκτίμηση ζημιάς.

Η κυβέρνηση και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης κοροϊδεύουν εδώ και μήνες τους αγρότες και τους εργαζόμενους στον ΕΛΓΑ ότι θα εξασφαλίσει την καταβολή των οδοιπορικών και την λειτουργία του οργανισμού. Τα χρήματα υπάρχουν δεν χρειάζονται καμιά εξασφάλιση, είναι τα πάνω από 175 εκατομμύρια ευρώ που πληρώνουμε κάθε χρόνο. Φτάνει πια η κοροϊδία!

 

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

Το αγροτικό κίνημα παλεύει και διεκδικεί:

ΕΛΓΑ κρατικό φορέα με επαρκή κρατική χρηματοδότηση που θα καλύπτει και θα αποζημιώνει για όλα τα ζημιογόνα φυσικά αίτια και τις νόσους για ζημιές στην φυτική και ζωική παραγωγή αλλά και στο κεφάλαιο.

Αποζημιώσεις στο 100% της παραγωγής, δίκαιες και έγκαιρες και όχι κουτσουρεμένες και με καθυστέρηση ενός και πλέον χρόνου όπως ισχύει σήμερα.

 

Η ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΉ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ της ΠΑΣΥ

Δευτέρα 27 Ιούνη 2016