- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Πασχαλινές λαμπάδες για παιδικά χαμόγελα

  Πώς και πώς περιμένουν τα παιδιά το Πάσχα, λιγότερο για τις ημέρες διακοπών από το σχολείο και τα μαθήματα και περισσότερο για τα δώρα που, σε αντίθεση με τα Χριστούγεννα, είναι παραπάνω από ένα: Η λαμπάδα, ένα δώρο και συχνά ένα σοκολατένιο αυγό (που ακόμα πιο συχνά περιέχει και αυτό το δικό του δώρο). Και παρά την λιτότητα που επιβάλλουν έτσι κι αλλιώς οι μέρες που διανύουμε, κανένας νονός ή γονιός δεν μπορεί να αντισταθεί στην λαχτάρα του παιδιού για το δώρο του! Αυτό που έχει ήδη επιλέξει πολλές μέρες πριν και που ονειρεύεται κάθε βράδυ πριν και κατά την διάρκεια του ύπνου του.
 Οι τιμές τους είναι αρκετά λογικές, έτσι ώστε να μην δυσκολευτείτε να αποκτήσετε λαμπάδα. Οι απλές λαμπάδες ξεκινάνε από 1 ευρώ και φτάνουν έως τα 15. Ενώ για τις διαφημιζόμενες λαμπάδες οι τιμές ξεκινάνε από 15 και φτάνουν έως τα 50 ευρώ.  Στο εμπόριο υπάρχουν πολλά είδη λαμπάδας. Λαμπάδες με παιχνίδια, λαμπάδες με στολίδια ακόμα και σκέτα κεριά, μονόχρωμα ή πολύχρωμα. Όσο το παιδί είναι μικρό, το έργο του  πνευματικού γονιού είναι εύκολο και μπορεί  να επιλέξουμε όποια λαμπάδα θέλουμε, σύμφωνα με το δικό μας γούστο.   
Τιp: Επιλέγουμε λαμπάδες με διακοσμητικά στοιχεία και ζητάμε από την μαμά του παιδιού να τα βάζει σε περίοπτη θέση στο
δωμάτιο του παιδιού [1]. Έτσι χρόνο με το χρόνο θα δημιουργηθεί η γωνιά της νονάς ή του νονού. 

Πώς να επιλέξετε  λαμπάδα για μεγαλύτερα παιδιά
Το θέμα που απασχολεί τους περισσότερους νονούς  είναι ότι όσο το παιδί μεγαλώνει, θέλει να διαλέγει μόνο του την λαμπάδα του. Στις περισσότερες περιπτώσεις μάλιστα δεν υπάρχει καμιά πρωτοτυπία, αφού το παιδί διαλέγει την λαμπάδα που έχει τον αγαπημένο του ήρωα καρφιτσωμένο επάνω. Ας δούμε την θετική πλευρά του πράγματος! Όταν το παιδί είναι αρκετό μεγάλο, το παίρνουμε μαζί μας στα μαγαζιά για ψώνια. Έτσι απολαμβάνουμε μια ευχάριστη βόλτα με το παιδί, ενδυναμώνουμε τη σχέση μας μαζί του και αποφεύγουμε τυχόν αρνήσεις της επιλογής μας. Το παιδί έχει κάνει την επιλογή μόνο του. 

 
Για ευρηματικούς  νονούς

Εάν ανήκετε στην κατηγορία ευρηματικού και καλλιτεχνικού νονού, ιδού: Διοργανώνουμε μια Κυριακή απόγευμα συνάντηση νονάς-βαφτιστηριού και φτιάχνουμε την δική μας λαμπάδα. Θα χρειαστούμε ένα χρωματιστό κερί, πολύχρωμες  κορδέλες, διακοσμητικά, κόλλα και φαντασία.

 

-Η πασχαλινή λαμπάδα, το δώρο που κάθε νονά και νονός κάνουν στο βαφτιστήρι τους, είναι ένα έθιμο με ιστορία αιώνων.

Το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου μικροί και μεγάλοι περιμένουν να ακούσουν το «Χριστός Ανέστη». Στα χέρια τους κρατούν από μια λαμπάδα ή ένα κεράκι. Οι λαμπάδες ως επί το πλείστον είναι το χαρακτηριστικό δώρο της νονάς προς το βαφτιστήρι της. Οι λαμπάδες είναι συνήθως διακοσμημένες. Οι μεγάλοι συνήθως κρατούν ένα σκέτο κεράκι που έχουν πάρει από την εκκλησία. Το έθιμο της λαμπάδας ξεκινάει από τους πρώτους χριστιανικούς χρόνους. Το Μεγάλο Σάββατο όπου βαφτίζονταν συνήθως οι νεοφώτιστοι κρατούσαν  στο χέρι τους μια λαμπάδα. Η λαμπάδα αυτή συμβόλιζε το νέο φως του Χριστού που θα φωτίζει πλέον την ψυχή του.