- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Ποίηση, ιστορίες με αρχή και τέλος και βόλτες στη γειτονιά!!!

Με όμορφες δραστηριότητες και τον αριθμό των συμμετεχόντων παιδιών ν’ ανεβαίνει σιγά-σιγά, ξεκίνησε τη Δευτέρα 13 Ιουλίου, η 3η εβδομάδα των  Καλοκαιρινών Δραστηριοτήτων Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας, στις Παιδικές Βιβλιοθήκες του Δ.Ο.Π.Α.Κ. Δήμου Καρδίτσας.

Η πρωινή βόλτα των κοριτσιών γύρω από την Παιδική Βιβλιοθήκη Δημοτικού Διαμερίσματος «Παλαιοκκλησίου», ήταν μια ευχάριστη διαδρομή με εξερεύνηση, παρατήρηση, ανακάλυψη νέων πραγμάτων και αισθήσεων.

Ότι μας φαίνεται οικείο και καθημερινό μπορεί να είναι ανοίκειο και εξωπραγματικό. Τίποτα δεν είναι το ίδιο και παλιό. Ότι όμορφο μαζέψανε στο καλάθι, το φτιάξανε λουλουδένια κουρτίνα και στόλισαν τη βιβλιοθήκη μας!!!

Στην παιδική βιβλιοθήκη «Αγγελική Βαρελλά», τα παιδιά, διάλεξαν την αρχή μιας ιστορίας και με τη βοήθεια των ζαριών του Rory (που τυπώσαμε σε χαρτί για να είναι πιο ευδιάκριτα και να τα ρίχνει ένας, ώστε να κρατάμε τις αποστάσεις μεταξύ μας και να τηρούμε τα πρωτόκολλα ασφαλείας), έφτιαξαν τις δικές τους ιστορίες, για γίγαντες, μάγους, βασιλοπούλες, γάτους και σερίφηδες!!!

Μια μέρα αφιερωμένη στην ποίηση , ήταν η σημερινή στην παιδική βιβλιοθήκη συνοικίας «Αγίου Φανουρίου». Διαβάσαμε το βιβλίο «ποιήματα για παιδιά» της Σοφίας Ι. Φίλντιση, από τις εκδόσεις Πατάκη. Τα παιδιά με αφορμή τέσσερις λέξεις από αντικείμενα που κοίταζαν εκείνη τη στιγμή στη βιβλιοθήκη, έγραψαν τα δικά τους τετράστιχα, όμορφα ποιήματα!!!

Και οι τρεις δράσεις σχεδιάστηκαν από την κοινωνιολόγο Κυρία Ειρήνη Βοκοτοπούλου και με μικρές παραλλαγές, παρουσιάστηκαν σε προηγούμενες Καλοκαιρινές Εκστρατείες που συντόνισε το Future Library και η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος.

            Την Τρίτη 14 Ιουλίου, οι δράσεις συνεχίζονται στις παρακάτω παιδικές βιβλιοθήκες:

            Παιδική Βιβλιοθήκη «Παυσιλύπου» – Τα ζάρια λένε ιστορίες με αρχή και τέλος. Δίνουμε στα παιδιά την αρχή και το τέλος μιας ιστορίας και μετά με τη βοήθεια των εικονοζαριών του Rory, φτιάχνουμε τη δική μας ταξιδιωτική και περιπετειώδη ιστορία!!!

            Παιδική Βιβλιοθήκη συνοικίας «Αγίου Νικολάου» – Βόλτα στην πόλη, βόλτα στη γειτονιά. Κάνουμε μια μικρή βόλτα γύρω από τη βιβλιοθήκη, ψάχνοντας για ίχνη ζώων, πουλιών, ανθρώπων και αφουγκραζόμαστε το σφυγμό της γειτονιάς μας, με όλες μας τις αισθήσεις, μέσα από τους ήχους, τις μυρωδιές, τα χρώματά της!!!

            Παιδική Βιβλιοθήκη συνοικίας «Λάκας Μαντζάρα» – Ποιητικά…ίχνη. Διαβάζουμε ποιήματα γνωστών ποιητών μας. Ποιήματα για μικρούς…. αλλά και για μεγάλους.. Φτιάχνουμε τα δικά μας ποιήματα με λέξεις αντικειμένων, αισθήσεων, εικόνων που βλέπουμε και συναισθημάτων που νιώθουμε.

Οι δράσεις θα πραγματοποιούνται κάθε πρωί από τις 10:30 έως τις 11:30 και απευθύνονται κυρίως σε παιδιά που έχουν τελειώσει την Α΄ Δημοτικού έως και 15 ετών, διότι οι περισσότερες απαιτούν γραφή και ανάγνωση. Παιδιά κάτω των 7 ετών, πρέπει να συνοδεύονται από ενήλικα καθ’ όλη τη διάρκεια των δράσεων.

Αναλυτικό πρόγραμμα λειτουργίας της κάθε βιβλιοθήκης, καθώς και τις δράσεις που θα πραγματοποιούν, μπορείτε να δείτε στην ιστοσελίδα του Δήμου Καρδίτσας, και στις σελίδες των παιδικών βιβλιοθηκών του Δ.Ο.Π.Α.Κ. στο Facebook: Παιδικές Βιβλιοθήκες Δ.Ο.Π.Α.Κ. Δήμου Καρδίτσας & Παιδικές Βιβλιοθήκες Καρδίτσας και στους πίνακες ανακοινώσεων των Παιδικών Βιβλιοθηκών του Δ.Ο.Π.Α.Κ.

Αυτό το καλοκαίρι ερχόμαστε κοντά… μόνο με τα βιβλία!!!