- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Πολιτικό μνημόσυνο για το Χαρίλαο Φλωράκη

Πάνω στα περήφανα Άγραφα, στο Παλιοζωγλόπι Καρδίτσας πραγματοποιήθηκε το πολιτικό μνημόσυνο του Χαρίλαου Φλωράκη 14 χρόνια μετά το θάνατο του.

Ο Θοδωρής Κωτσαντής γραμματέας του Συμβουλίου Θεσσαλίας της ΚΝΕ και μέλος του γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, στον χαιρετισμό του τόνισε την ανάγκη οι νέοι κομμουνιστές να κρατήσουν  σαν κόρη οφθαλμού τα λόγια του Χαρίλαου Φλωράκη  προς τους νέους της ΚΝΕ στο 8ο Συνέδριο της:

“Στην πορεία της ζωής σας και του αγώνα σας, – έλεγε – θα ζήσετε στιγμές ανάτασης, άνοδο του κινήματος. Αλλά η κίνηση προς τα εμπρός δεν είναι πάντα γρήγορη όσο θέλουμε ή πάντα ανοδική. Και τα “άγονα” χρόνια, τα χρόνια της μονότονης καθημερινής δουλειάς, δεν είναι ευκαταφρόνητα. Η πιο σπουδαία ικανότητα για τον κομμουνιστή είναι αυτή να μπορεί να δουλεύει με συνέπεια και με ενθουσιασμό, στη καθημερινή μονότονη κατάσταση και να ξεπερνά μέρα με τη μέρα το ένα εμπόδιο ύστερα από το άλλο. Η ικανότητα να διατηρεί τον ενθουσιασμό του μπροστά στα εμπόδια που η πρακτική ζωή βάζει μπροστά του κάθε μέρα, κάθε ώρα. Να έχει στο μυαλό του και να μη χάνει από τα μάτια του, τους τελικούς μεγάλους σκοπούς που παλεύει να πραγματοποιήσει. Μια τέτοια στάση γενναιότητας πρέπει να φιλοδοξεί να κατακτήσει.”

Με αυτά τα «υλικά» διαπαιδαγωγούνται, ωριμάζουν και σήμερα πρωτοπόροι νέοι αγωνιστές μέσα στις γραμμές της ΚΝΕ, συνέχισε και ολοκλήρωσε τον χαιρετισμό του ο Θοδωρής Κωτσαντής.  «Προχωράμε μπροστά! Τους αγωνιστές του λαού και του Κόμματός μας, τους τιμάμε κάθε μέρα, με τις επιλογές και τον αγώνα μας. Δίνουμε τον καλύτερό μας εαυτό στις μάχες που έχουμε μπροστά μας. Με πείσμα και αισιοδοξία να κερδίσουμε τη νεολαία με τις πιο πρωτοπόρες ιδέες. Γιατί ρεαλισμός είναι να ζούμε με βάση τις σύγχρονες δυνατότητες της επιστήμης και της εποχής, όχι χειρότερα από τους γονείς μας. Γιατί πραγματικά νέο και προοδευτικό είναι η κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο και όχι η καπιταλιστική βαρβαρότητα. Συνεχίζουμε μέχρι τη νίκη!»

Στη συνέχεια η Χριστίνα Μπεκιάρη μέλος της Επιτροπής Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ στην ομιλία της σημείωσε μεταξύ των άλλων «Πέρασαν 14 χρόνια χωρίς την φυσική παρουσία του Χαρίλαου Φλωράκη, από τη μέρα που τον αποχαιρετήσαμε εδώ στον Αη Λια, στο λημέρι της αιωνιότητας, εδώ στα βουνά όπου η λαϊκή μνήμη κρατά ζωντανό το ντουφέκι της λαϊκής πάλης. Είμαστε πάλι εδώ σήμερα για να διαβεβαιώσουμε τον καπεταν Γιώτη αλλά και τους χιλιάδες επώνυμους και ανώνυμους ήρωες του ΚΚΕ, τους αντάρτες τους ΕΛΑΣ, τους μαχητές του ΔΣΕ, τους χιλιάδες σ/φους μας που με το κεφάλι ψηλά αντίκρισαν το εκτελεστικό απόσπασμα και τα ξερονήσια, ότι κρατάμε ψηλά το κόκκινο λάβαρο, ότι το κόμμα μας συμπλήρωσε έναν αιώνα ζωής, το κόμμα μας το ΚΚΕ με τα γνωστά σύμβολα του, τη μαρξιστική-λενινιστική ιδεολογία του, το πρόγραμμα του και τις αρχές του. ότι η σπορά που άφησαν οι ζευγάδες είναι εδώ και φουντώνει και καρπίζει.» Συνέχισε κάνοντας αναφοράς στη ζωή του Χαρίλαου Φλωράκη, στους αγώνες του στην συμβολή του τα δύσκολα χρόνια της προσπάθειας διάλυσης του ΚΚΕ. «Ο Χαρίλαος Φλωράκης ήταν γέννημα του ΚΚΕ.  Υπήρξε λαϊκός ηγέτης γιατί ήταν κομμουνιστής. Τον χαρακτήριζε η σεμνότητα, η ανιδιοτέλεια. Σταθερός και ασυμβίβαστος επαναστάτης, φλογερός πατριώτης αλλά και αλύγιστος διεθνιστής.» Συνεχίζοντας την ομιλία της η Χριστίνα Μπεκιάρη έκανε αναφορά στις μάχες των εκλογών που δόθηκαν και θα δοθούν τονίζοντας την ανάγκη  «Να συζητήσουμε με όσο περισσότερο λαϊκό κόσμο γίνεται. Να κάνει μαζί μας το βήμα για μια ισχυρή λαϊκή αντιπολίτευση την επομένη μέρα, για ισχυρό ΚΚΕ. Παίρνουμε θάρρος και διδάγματα από την προσφορά και τις θυσίες των σ/φων μας όπως του Χαρίλαου Φλωράκη, από την 100 χρονη ιστορία του ηρωικού κόμματος μας που μέσα από φωτιά και σίδερο έφτασε ως εδώ, δυνατό, ατσαλωμένο με το επαναστατικό του πρόγραμμα και την πρωτοπόρα θεωρία του.

Τιμη και δοξα στον καπεταν Γιωτη

Ζητω το ΚΚΕ!!»

Τέλος ο Τάσος Τσιαπλές μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και ο Θοδωρής Κωτσαντής από μέρους της ΚΝΕ κατέθεσαν λουλούδια στον τάφο του Χαρίλαου Φλωράκη.