- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Πολιτιστική – φιλανθρωπική εκδήλωση για την ενίσχυση των συσσιτίων της Ι.Μ.

Πολιτιστική – φιλανθρωπική εκδήλωση με τίτλο «Ο Άη Βασίλης άργησε μια μέρα» διοργανώνουν, την Κυριακή 17 Απριλίου, στην αίθουσα τελετών του 5ου Δημοτικού Σχολείου Καρδίτσας, και ώρα 7.30μ.μ., η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αργιθεάτικων Συλλόγων και η Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων με την υποστήριξη της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας και της Ιεράς  Μητρόπολης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων.
Παραδοσιακά συγκροτήματα από όλη τη Θεσσαλία θα παρουσιάσουν από ένα μικρό χορευτικό δείγμα της δουλειάς τους και αντί εισιτηρίου ο καθένας μπορεί να προσφέρει τρόφιμα μακράς διάρκειας για τα συσσίτια της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων.
»Στην προσπάθεια αυτή θέλουμε όλοι οι πολίτες να ευαισθητοποιηθούν, καθώς μέσα από τον πολιτισμό και την παράδοση η σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ μας και η αλληλοσυμπαράσταση γίνονται γέφυρες ελπίδας» είναι το γενικό μήνυμα που στέλνουν οι διοργανωτές και αυτό ακριβώς τόνισαν και κατά τη διάρκεια σχετικής συνέντευξης τύπου που παραχώρησαν, το πρωί της Παρασκευής, στην Περιφερειακή Ενότητα.

Η Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αργιθεάτικων Συλλόγων κ. Νανά Μαυραντζά ανέλυσε το σκεπτικό της εκδήλωσης και κάλεσε όλους τους Καρδιτσιώτες να συμμετάσχουν στην εκδήλωση και να βοηθήσουν ενεργά στην όλη προσπάθεια.

Από την πλευρά του, ο Αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας κ. Βασίλης Τσιάκος έκανε λόγο για μια πολύ σημαντική εκδήλωση και πρόσθεσε πως σε μια εποχή όπου ο κόσμος περνάει δύσκολα η έννοια της προσφοράς έχει πολλαπλή σημασία.

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων κ. Μανώλης Στεργιόπουλος δήλωσε πως η εκδήλωση αυτή αποτελεί μια καλή ευκαιρία να δείξουμε όλοι μας ως άνθρωποι  την ευαισθησία και την αλληλεγγύη μας.

Τέλος, ο Αρχιμανδρίτης π. Θεόκλητος Δήμος απηύθυνε το δικό του κάλεσμα για συμμετοχή συμπληρώνοντας πως καθημερινά σε όλο το Νομό (και στα 5 Σπίτια Αγάπης που λειτουργούν) σιτίζονται 238 άνθρωποι.

 

Ο σκοπός της εκδήλωσης και το πρόγραμμά της

Το καθιερωμένο σε αρκετές πόλεις της χώρας (ξεκινώντας από την Λάρισα) φιλανθρωπικό φεστιβάλ «Ο Αη Βασίλης άργησε μια μέρα», φτάνει στην πόλη της Καρδίτσας λίγο πριν το Πάσχα για μία ημέρα, και συγκεκριμένα  στις 17 Απριλίου 2016, και ώρα 19.30, στην αίθουσα τελετών του 5ου Δημοτικού Σχολείου Καρδίτσας, με τη συμμετοχή παραδοσιακών συγκροτημάτων.

Σε πολλούς ο τίτλος της εκδήλωσης μπορεί να φαίνεται άκαιρος, όμως το γεγονός ότι στο Φεστιβάλ επιλέχτηκε ο Άη Βασίλης, δηλαδή ο Μέγας Βασίλειος, επίσκοπος Καισαρείας, ο οποίος υπήρξε με το έργο του ο μεγαλύτερος ακτιβιστής της εποχής του, αποδεικνύεται περίτρανα ότι ο βίος και το έργο του αποτελεί έμπνευση επίκαιρη όσο ποτέ άλλοτε για εμάς.

Ο Μέγας ή Άγιος Βασίλειος βοηθούσε πάντοτε τους αδικημένους και κουρασμένους, τους πεινασμένους και τους αρρώστους, ανεξάρτητα από το γένος, τη φυλή και το θρήσκευμα. Έτσι το όραμά του το έκανε πραγματικότητα ιδρύοντας ένα πρότυπο και για τις μέρες μας κοινωνικό και φιλανθρωπικό σύστημα, τη «Βασιλειάδα». Ένα ίδρυμα που λειτουργούσε νοσοκομείο, ορφανοτροφείο, γηροκομείο και ξενώνας για την φροντίδα και ιατρική περίθαλψη των φτωχών αρρώστων και ξένων. Τις υπηρεσίες του τις πρόσφερε το ίδρυμα δωρεάν σε όποιον τις είχε ανάγκη. Το προσωπικό του ιδρύματος αυτού ήταν εθελοντές που προσφέρανε την εργασία για το καλό του κοινωνικού συνόλου. Ήταν ένα πρότυπο και σε άλλες επισκοπές  και στους πλουσίους ένα μάθημα να διαθέτουν τον πλούτο τους με ένα αληθινά χριστιανικό τρόπο. Πραγματικά είναι άξιο θαυμασμού η έμπνευση που είχε ο Άγιος Βασίλειος ,τον 4ο αιώνα μ.Χ. να ιδρύσει και να λειτουργήσει ένα τέτοιο ίδρυμα – πρότυπο.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αργιθεάτικων Συλλόγων, έχοντας την πρωτοβουλία, και η Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων ν.Καρδίτσας ανταποκρινόμενη στο κάλεσμα, συνδιοργανώνουν την εκδήλωση αυτή στην πόλη της Καρδίτσας, με σκοπό τη συγκέντρωση τροφίμων για τα συσσίτια της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων, βοηθώντας στο ελάχιστο το δύσκολο έργο που επιτελεί. Ταυτόχρονα με τον εθελοντισμό και την συλλογική προσπάθεια των πολιτιστικών συλλόγων και την στήριξη των υπολοίπων φορέων, προσπαθούμε να προσφέρουμε κοινωνικό έργο

 

Η είσοδος θα είναι ΕΛΕΥΘΕΡΗ και αντί εισιτηρίου ο καθένας μπορεί να προσφέρει τρόφιμα μακράς διάρκειας.

Στην προσπάθεια αυτή, θέλουμε όλοι οι πολίτες να ευαισθητοποιηθούν, προσφέροντας όσα περισσότερα τρόφιμα μπορούν,  καθώς μέσα από τον πολιτισμό και την παράδοση, η σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ μας και η αλληλοσυμπαράσταση γίνονται γέφυρες ελπίδας.Πρόκειται για μία εκδήλωση στην οποία συμμετέχουν όλοι αφιλοκερδώς, χορευτές, χοροδιδάσκαλοι, μουσικοί, ενώ στηρίζεται ηθικά από τους φορείς της πόλης και του νομού, προσπαθώντας να κινητοποιήσουμε όσο το δυνατό περισσότερο κόσμο, προκειμένου να επιτευχθεί ο απώτερος σκοπός της εκδήλωσης. Στόχος είναι να δημιουργούμε πολιτιστικά δρώμενα με την σύμπραξη όλων, με εθελοντισμό και ταυτόχρονα δίνοντας κοινωνικό πρόσημο στις πολιτιστικές εκδηλώσεις.

 

Συμμετέχουν οι:

  1. Σύλλογος Ποντίων Καρδίτσας «Εύξεινος Λέσχη»
  2. Σύλλογος Κρητών ν.Καρδίτσας
  3. Λ.Ε. Μουσικών και Χορευτικών Μελετών «Νικόλαος Πλαστήρας»
  4. Σύλλογος Αργιθεατών Καρδίτσας «Η Μέριμνα»
  5. Σύλλογος Αργιθεατών Μουζακίου
  6. Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών Καππαδοκικού
  7. Μορφωτικός Σύλλογος Μητρόπολης
  8. Μορφωτικός Λαογραφικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος Μυρίνης
  9. Ομάδα λαϊκού και Παραδοσιακού χορού Καρποχωρίου
  10. Πολιτιστικός Σύλλογος Μικρασιατών Επαρχίας Φαρσάλων
  11. Σύλλογος Αργιθεατών Επαρχίας Φαρσάλων «Παναγία η Σπηλιώτισσα»
  12. Μικρασιατικός Σύλλογος Βουναίνων «Η καθ΄ημάς Ανατολή»
  13. Πνευματική εστία Καρδιτσομάγουλας